Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student blijkt tot zijn verrassing geen dubbelstudent

Gepubliceerd: 4 November 2013 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een rechtenstudent van de UvA wilde eerst een masteropleiding bestuursrecht volgen en daarna een masteropleiding strafrecht. Maar dat kon niet: het blijkt dezelfde opleiding te zijn.

Schilderij La réproduction interdit van René Magritte - Boijmans van Beuningen (foto Sicco 2007/Flickr)
Schilderij La réproduction interdit van René Magritte – Boijmans van Beuningen (foto Sicco 2007/Flickr)

De student volgde alvast wat vakken van de masteropleiding strafrecht terwijl hij afstudeerde bij staats- en bestuursrecht. Hij dacht zijn tweede master tegen het lage collegegeldtarief te kunnen afmaken.

Vergissing
Maar hij maakte een vergissing. De twee masterprogramma’s blijken afstudeerrichtingen van één en dezelfde masteropleiding publiekrecht. Hij volgde dus maar één studie en was helemaal geen dubbelstudent.

De student stapte naar de rechter. Het lag aan de universiteit, voerde hij aan. Die was bijvoorbeeld onduidelijk geweest over de definitie van ‘tweede masteropleiding’ en had hem verkeerd voorgelicht.

Inderdaad staat op de website van de juridische faculteit een lijst met twintig masterprogramma’s, alsof het twintig zelfstandige masteropleidingen betreft. Maar een programma is niet hetzelfde als een zelfstandige opleiding. Publiek recht blijkt vier afstudeerrichtingen te hebben, allemaal met hetzelfde registratienummer. Als de student die tweede afstudeerrichting zou voltooien, krijgt hij niet eens een nieuw diploma: hij heeft immers al een geldig diploma van diezelfde opleiding.

Hoge collegegeldtarief
Niets aan te doen, oordeelt de rechter. Het klopt dat dubbelstudenten hun tweede studie tegen het lage collegegeldtarief mogen afmaken, wanneer ze de eerste afronden. Maar van een dubbelstudie is hier helemaal geen sprake, dus moet de student voor het onderwijs van de tweede afstudeerrichting gewoon het hoge collegegeldtarief betalen.

Daar heb ik geen geld voor en mijn vergissing is begrijpelijk, wierp de student tegen. Daarom zou hij in aanmerking moeten komen voor de ‘hardheidsclausule’. Maar daar ging de rechter niet in mee.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top