Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student in de race voor ruimtevlucht

Gepubliceerd: 6 November 2013 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Robert Ruigrok van der Werve, tweedejaars technische bedrijfskunde, is een van de drie kandidaten die kans maakt op een ticket naar de ruimte, dat beschikbaar wordt gesteld door Nederland Innoveert.

BYT2b21CYAA30rC.jpg large

Gisteren kregen de drie een training op vliegbasis Soesterberg. Eerst een les over de manier waarop zintuigen en lichaam zich gedragen tijdens een ruimtevlucht, daarna een experiment met een bril die links en rechts omdraait en tenslotte het moment suprême: een testvlucht in een simulator waarin Robert (en de andere kandidaten) zowel gewichtloosheid ervaarde als 3G-krachten. Dat betekent dat je lichaam drie keer zwaarder wordt en het bloed naar beneden wordt geduwd.

Deze krachten kun je opvangen door een soort fitness-oefeningen te doen. ‘Span je buik-, bil- en beenspieren nu goed aan’, coacht Harry van Hulten, piloot van het ruimtevliegtuig-to-be en één van de directeuren van SXC (het bedrijf dat commerciële ruimtevluchten gaat verzorgen, red.). ‘Het menselijk lichaam kan 4-5G aan, maar je zou niet de eerste zijn die wegtrekt bij 3G.’

new_11-07-11_lynx_telescope-400x

Dat deed Robert blijkbaar zo goed dat hij die G-krachten heel erg vond meevallen. Enigszins bibberig en met een vuurrood hoofd van de opwinding kwam hij na tien minuten de capsule uit. ‘Gaaaaaf. Dat was echt vet. Super super cool.’

Of Robert ook echt de ruimte in gaat, wordt in februari bekend. Als hij de wedstrijd wint, mag hij in het najaar van 2015 een ruimtereis maken met de Lynx Mark II, een vliegtuigraket die nu ontwikkeld en getest wordt door SXC. Een vlucht gaat ongeveer een uur duren en biedt ruimte aan de piloot en één passagier. SXC gaat vier reizen per dag verzorgen.

De ruimtereis wordt beschikbaar gesteld door Nederland Innoveert, een initiatief van onder andere het ministerie van Economische Zaken, MKB Nederland en het Platform Bèta Techniek en wil ‘scholieren, studenten, docenten en ingenieurs de ogen openen voor de pracht van de techniek en de maatschappelijke betekenis daarvan’ en het groeiende tekort aan bèta’s in Nederland terugdringen.
Alle drie de kandidaten zijn ambassadeur voor Nederland Innoveert. De kandidaat die als beste de trainingen voltooit en zijn/haar ambassadeurschap zo goed mogelijk invult, wint een ticket ter waarde van 75.000 euro.
In het decembernummer van Profielen een groter verhaal over de ruimtevlucht. En ook daarna zal Profielen de belevenissen van Robert blijven volgen.

 

Dorine van Namen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Student in de race voor ruimtevlucht

  1. Onvoltooid verleden tijd (ovt)

    Deze geeft een handeling weer die in het verleden plaatsvond, en waarvan het `afgerond zijn` niet nadrukkelijk aanwezig is.

    ik ervoer
    jij ervoer
    hij ervoer
    wij ervoeren
    jullie ervoeren
    zij ervoeren

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top