Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten eisen betaalbare masters en schakelprogramma’s

Gepubliceerd: 18 April 2013 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studentenorganisaties ISO en LSVb noemen de prijsverschillen tussen ‘tweede’ masterstudies ‘schrikbarend groot’ en ‘belachelijk’. Ze vrezen dat ook schakelprogramma’s voor hbo’ers straks onbetaalbaar worden.

ISO en LSVb reageren strijdlustig op het onderzoek in de vandaag verschenen Keuzegids Masters 2013. Daaruit blijkt onder meer dat een bètamaster aan de Universiteit Utrecht tien maal duurder is dan aan de technische universiteiten van Delft en Eindhoven.

Vergissing
Sinds de overheid nog maar één bachelor- en één masterstudie bekostigt, mogen instellingen zelf weten hoeveel ze vragen voor een tweede studie. ‘Met het vrijgeven van collegegelden voor de tweede studie heeft oud-minister Plasterk zich met enkele duizenden euro’s vergist’, stelt het ISO. Minister Bussemaker moet ervoor zorgen dat tweede studies betaalbaar blijven, vinden de studentenbonden.

Maar ze moet ook letten op de kosten van schakeltrajecten. Die zijn vooral bedoeld voor hbo’ers die een universitaire masteropleiding willen volgen. Als ze langer dan een half jaar duren gelden ze als ‘tweede’ bacheloropleiding. ‘Het effect daarvan laat zich raden’, stelt ISO-voorzitter Thijs van Reekum: ‘Torenhoge collegegelden. Deze Keuzegids laat zien wat er gebeurt als instellingen de vrije hand krijgen.’

Maximum
Ook de LSVb hoopt dat de Tweede Kamer alsnog een maximum stelt aan de kosten van tweede masterstudies en schakeltrajecten. ‘Met een hoge jeugdwerkloosheid zou de regering studenten juist moeten stimuleren om een tweede studie te doen en hun kans op een baan te vergroten.’, aldus LSVb-voorzitter Kai Heijneman.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Studenten eisen betaalbare masters en schakelprogramma’s

  1. Ik studeer nu hbo-v en ik zit in de 2e jaar. Ik wil toch mijn droom volgen en dat is om een arts te worden. Vanwege de wetswijziging in 2011 moet ik na het behalen van mijn hbo-v diploma, 3 x 10000 euro gaan betalen per jaar omdat de geneeskunde bachelor ook een bachelor in de gezondheidszorg is (wordt mijn 2e bachelor). Dit is heel erg demotiverend.
    Hiernaast heb ik wel de mogelijkheid om met mijn hbo v diploma, via een zij instroom programma van 4 jaar toch arts te worden. De eerste jaar daarvan (een schakeljaar) kost ook 10000 eur.

    Ik zou heel graag willen dat die wet ingetrokken wordt.

    Heel erg belachelijk!

  2. @Angellic Tuurlijk is het zuur om 30.000,- te betalen voor een tweede bachelor of 10.000,- voor een schakeljaar. Punt is en blijft; als je arts wordt ga je makkelijk meer dan een ton per jaar verdienen. Dus ik zie het probleem niet zo. Neem een keer dat risico en investeer in jezelf. Wat ik belangrijker vind is dat iedereen de kans moet krijgen om in zichzelf te investeren en dat iedereen dus toegang moet hebben tot die gelden.

    Succes in ieder geval met het na jagen van je droom. (doen veelte weinig mensen tegenwoordig)

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top