Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tentamenbidon weer in de ijskast

Gepubliceerd: 5 July 2013 • Leestijd: 2 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De tentamenbidon van de onderwijsinstituten IFM en RBS is in strijd met de Hogeschoolgids-regels geïntroduceerd. Drinken tijdens tentamens blijft verboden, totdat de regels eventueel zijn aangepast.

HogeschoolbidonDat hebben de twee instituten te horen gekregen van het collegebestuur. Cees van der Kraan, directeur van de Rotterdam Business School (RBS), gaat het collegebestuur nu voorstellen de tentamenbidon hogeschoolbreed in te voeren. Met andere woorden: dat er volgens de Hogeschoolgids (11.4.e) tijdens tentamens wél gedronken mag worden, maar dan alleen uit de bidon die op de hogeschool kan worden gekocht. Of en zo ja wanneer dat erdoor komt, is onduidelijk.

150 bidons
Met de introductie van de tentamenbidon wilden de instituten RBS en IFM (financieel management) de studenten tegemoetkomen. In een klaslokaal en in een tentamenruimte mag er immers niet gedronken en gegeten worden.

De twee instituten introduceerden de transparante tentamenbidon die voor 1,65 euro te koop is in de postkamer. Met een voorgeschreven bidon hoopten de instituten fraude (met bijvoorbeeld spiekbriefjes in flesjes of onder etiketten) zoveel mogelijk te voorkomen. Tijdens de afgelopen tentamenperiode zijn er zo’n 150 bidons verkocht (via de cateraar en tegen de kostprijs).

‘Ondoordacht’
De centrale medezeggenschapsraad vindt het ‘een beetje ondoordacht’ dat RBS en IFM met de bidon kwamen terwijl dat nu in tegenspraak blijkt te zijn met regels uit de Hogeschoolgids en het collegebestuur hecht aan het handhaven van die regels. ‘Dat is dan niet zo slim’, aldus cmr-voorzitter Fons van Maldeghem. Dat is ook de mening van Christina Cathalina, studentlid van zowel de cmr als de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) van RBS. ‘Hoewel we het als imr niet helemaal eens waren met het plan (de imr wilde dat RBS goedkopere flesjes zonder etiket zou toestaan, red.), was het natuurlijk beter geweest als de bidons hogeschoolbreed zouden zijn ingevoerd.’ Cathalina vindt het vreemd dat de instituten niet vooraf aan het collegebestuur hebben gevraagd of ze van de regels mochten afwijken. ‘De bidon heb ik nu dus voor niks gekocht. Zonde van m’n geld.’

Oplossing gezocht
RBS-directeur Van der Kraan noemt de introductie van de bidon allesbehalve ondoordacht. ‘Wij hebben op basis van het verzoek van de imr een oplossing gezocht die de student tegemoetkomt. Het verkopen van waterflesjes kan ook, maar dan is er een controleprobleem met allerlei afwijkende flesjes. Eén vorm en één uiterlijk, was dan ook de voorwaarde van de directie om mee te werken’, aldus Van der Kraan. De examencommissies van RBS en IFM en de imr van RBS stemden daarmee in.
Van der Kraan: ‘Maar het kunnen drinken tijdens tentamens geldt inderdaad voor iedereen, en dat maakt een regel voor alleen de Kralingse Zoom (voor de twee genoemde instituten, red.) eenzijdig.’

Jos van Nierop

Update: in een eerste versie van dit artikel is gemeld dat de imr’en van RBS én IFM instemden met de introductie van de tentamenbidon. Dat is niet het geval: de imr van IFM heeft er niet mee ingestemd, reageert imr-lid Alain de Callafon. Volgens IFM-directeur Petra van Lange is het onderwerp ‘in de mededelingen cq rondvraag is het wel aan de orde geweest’. Van Lange: ‘En de examencommissie gaat over de tentamenorganisatie, niet de directie.’

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

12 Responses to Tentamenbidon weer in de ijskast

  1. Het is maar de vraag of het CvB hierin bevoegd is. De examencommissie heeft het wettelijk recht om een uitspraak te doen over de gang van zaken tijdens de tentamens. Met dit verbod schendt het CVB de zelfstandigheid van de examencommissie. Een interessante case voor de rechtsgeleerden onder ons?

  2. Merkwaardig dat in de tien jaar dat ik voor het CMI gewerkt heb, wij er nooit een probleem in gezien hebben dat iemand een flesje water, oid, bij zich had. Na te gaan is het natuurlijk nooit helemaal, maar volgens mij heeft dat ook nooit enige falsificatie opgeleverd.
    Overigens de ongeveer twintig jaar daarvoor bij de HES ook niet.
    Kortom is dit niet spijkers op zeeeer lag water zoeken? Mensen stop met deze onzin!

  3. Huh, is het echt zo moeilijk een oplossing te vinden? Alleen transparante bekertjes met water toegestaan. Klaar. Studenten mogen zelf weten waar dat water vandaan komt, uit de kraan, gekocht en uit een fles geschonken.

    Typisch gevalletje van mensen die teveel ideeen hebben en alles te ingewikkeld maken, en er nog aan willen verdienen ook.

  4. Top die reacties. We komen er vast wel uit in een wereld waar water drinken ( en het liefst 2 liter minimaal per dag) wordt gepropageerd. En speciasl voor Daan , kostprijs betekent dat niemand er aan verdiend.

  5. Duidelijkheid en handhaving, de enige manier om deze logische regel door te voeren. Vanaf 1 september iedereen aan de bidon: student én medewerker. Tevens moeten de surveillanten geïnstrueerd worden nu eindelijk eens hetzelfde tentamen-protocol na te leven.

    Weg met de “Tien verboden” van IFM. Als de student gewezen wordt op zijn eigen verantwoordelijkheid, dan kan er een hoop ten goede veranderen.

  6. Is het nou zo moeilijk om een paar uur achter elkaar niet te drinken?
    Triest dat de hogeschool met deze flauwekul weer een hoop geld heeft verspild.

    In plaats van deze onzin, kunnen julie beter mijn stage gaan goedkeuren.

  7. Vervang de slapende vrijwilligers in plaats van lompe projecten waar te maken.

  8. Los van het trieste twistpunt of het CvB nu wel of niet bevoegd is geweest om die afzichtelijke bidons te introduceren, om zo hun kas te slaan bij de al treurige studenten, vind ik de hele regelgeving dubieus.

    Jarenlang géén flesjes water, en nu ineens; de bidons die geld kosten! Allereerst gaat het om volwassenenonderwijs, dus vind ik het ‘niet drinken-niet pissen-beleid’ (op z’n Rotterdams) kinderachtig en belachelijk. Op de universiteiten en aantal hogescholen in Nederland mag er gedronken, gegeten en gepist worden.
    Hier op de HRO moet ik mijn plasritme afstemmen op mijn tentamens. Ik boycot in ieder geval die bidons waar u een commerciële slag mee wil slaan.

    U bent het immers die vrijwillige lokale bejaarden aanneemt, omdat dat voor u voordeliger uitkomt en u wellicht een schattig gebaar maakt. Maar u bent het ook die de studenten benadeelt en belast met dit soort onzinnigheden. Ik wil gewoon kunnen drinken uit MIJN fles!

  9. Wat een stom gedoe. Laat studenten drinken wat en waaruit ze willen. Wat is het volgende idee, dopingcontrole na afname van een tentamen? : ]

  10. Dat wordt dan verplicht bier drinken tijdens tentamens, om de mogelijk positieve effecten van doping tegen te gaan. 😉 Uiteraard alleen uit een door RBS goedgekeurde bierhelm.

  11. grappig dat wij management moeten leren van mensen dat zelf niks kunnen managen……..
    je zou zeggen dat het logisch is als men gewoon een transparant flesje heeft of zijn de survianten kleuren blind ?

  12. Treurig dat de cultuur van een hogeschool(!) tegenwoordig bestaat uit studenten die het nodig hebben om af te kijken. Zorg er dan als docent voor dat op tentamens abstractere vragen gesteld worden zodat een afkijklijstje niet langer nodig is. Wel weer een typisch voorbeeld van het lage niveau van het hbo.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top