Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat nu, minister Bussemaker?

Gepubliceerd: 13 December 2013 • Leestijd: 2 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Bussemaker moet terug naar de tekentafel en een nieuw plan voor het leenstelsel maken. Ze had het roer al veel eerder kunnen omgooien, maar hoopte tot het allerlaatste moment op steun van de oppositie.

Het is de minister vaak gevraagd: Is het leenstelsel niet gedoemd te stranden, zolang er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor is? ‘Ik ben een beetje klaar met die vraag’, antwoordde Bussemaker in september. ‘Het wetsvoorstel ligt nog helemaal niet in de Eerste Kamer. Ik moet nog zien of het er werkelijk niet doorheen komt.’

Een paar maanden eerder schamperde ze over een voorstel van SP-Kamerlid Jasper van Dijk die graag een deadline voor het leenstelsel wilde. Om onzekerheid bij onderwijsinstellingen en studenten te voorkomen, zou Bussemaker zich vóór 1 juli moeten verzekeren van een redelijke parlementaire meerderheid of anders moeten afzien van haar plannen. Niets daarvan, antwoordde ze.

Eerste knieval
Toch kwam kort daarna de eerste knieval voor de oppositie. Bussemaker stelde het leenstelsel voor bachelorstudenten een jaar uit. Maar masterstudenten zouden toch echt al in september 2014 hun basisbeurs moeten verliezen, vond ze.

Misschien was dit halve uitstel bedoeld om coalitiepartij VVD te vriend te houden. De partij heeft haast en zou de basisbeurs ‘liefst gisteren’ afschaffen. ‘Ik zou zeggen: Dient u uw voorstel vooral in’, aldus VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg gisteravond in de Tweede Kamer.

Het kan ook zijn dat ze het leenstelsel voor masterstudenten graag als breekijzer wilde gebruiken. Sommige partijen zouden hier misschien sneller mee instemmen dan met een totaal leenstelsel. Het CDA was er in een eerder kabinet al eens mee akkoord gegaan, dus waarom nu niet? Bussemaker leek ook op een draai van de PVV te rekenen. Die had het afschaffen van de basisbeurs voor masterstudenten immers in het verkiezingsprogramma staan.

Geen sjoege van CDA en PVV
Maar CDA en PVV gaven geen sjoege. PVV-Kamerlid Harm Beertema had al eerder laten weten dat zijn partij de minister niet te hulp zou schieten en ook Michel Rog van het CDA benadrukte alleen maar hoe verkeerd het leenstelsel in zijn ogen is.

Dus kwam Bussemaker toch weer bij D66 en GroenLinks uit. Beide partijen zijn voorstander van een leenstelsel, maar dan wel op hun eigen voorwaarden. En die voorwaarden staan ook nog eens op gespannen voet met elkaar. D66 wil vooral veel meer investeringen in onderwijs en onderzoek. GroenLinks wil dat ook, maar het leenstelsel zou daarnaast moeten zorgen voor een hogere aanvullende beurs en lagere collegegelden.

De minister heeft in het herfstakkoord extra geld voor onderwijs gekregen, maar dat is voor D66 nog niet genoeg. De partij heeft in het eigen verkiezingsprogramma anderhalf miljard euro extra voor onderwijs en onderzoek uitgetrokken, nog los van de opbrengsten uit het leenstelsel. Het is maar de vraag of daar een mouw aan valt te passen.

Eens over aflossen studieschuld
Over één oplossing lijken de partijen het al wel eens te worden: het aflossen. Ze verwijzen allemaal naar econoom Bas Jacobs die voorstelde om studenten hun schuld via de fiscus te laten aflossen met een vast percentage van hun inkomen. Ook zouden ze langer de tijd moeten krijgen om terug te betalen. Hoewel de VVD zoiets waarschijnlijk liever niet via de belastingen regelt, lijkt dit toch het kleinste probleem in de discussie.

Ook de aanvullende beurs voor kinderen van weigerachtige of onvindbare ouders zal behouden blijven. Dat kan niet anders, gezien de wens van een ruime Kamermeerderheid, inclusief de PvdA. Minister Bussemaker wijst wel op de kosten, maar zal niet echt tegenstribbelen. Alleen de VVD wil deze regeling nog afschaffen, verder niemand. En gezien het hogere doel zullen ook de liberalen er geen halszaak van maken.

Te optimistisch?
Rest de vraag waarom het zo lang duurde voordat minister Bussemaker toegaf dat ze ook het leenstelsel voor de masterfase moest uitstellen. Ook betrokken politici lijken het niet helemaal te begrijpen. ‘Gebrek aan ervaring kan het niet zijn’, zegt één van hen. Maar wat dan wel? Misschien was ze te optimistisch en dacht ze werkelijk dat CDA en PVV nog konden bijdraaien. Ze heeft intussen ingezien dat dit niet zal gebeuren.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top