Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

170 studenten voor 10 plaatsen in cmr

Gepubliceerd: 15 December 2014 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Morgen tot en met donderdag kunnen studenten en medewerkers hun (digitale) stem uitbrengen voor de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Bij de studenten komen 170 kandidaten in aanmerking voor een plek in de raad.

stem

 

 

Deze tekst is op 16 december 2014 om 13.45 geüpdated.

Op de locatie Kralingse Zoom willen 60 studenten de raad in, op Museumpark 42, Wijnhaven/Blaak 21 en voor het kiesdistrict van onder andere de locaties Academieplein en Rochussenstraat stelden zich 47 studenten kandidaat. In totaal gaat het dus om 170 studenten voor 10 raadszetels. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar.

De studenten konden voor de digitale kandidatenlijst een pasfoto aanleveren en een tekstje waarin ze vertellen waarom ze zich kandidaat stellen. Lang niet iedereen maakte van die mogelijkheid gebruik.

Niet aan de zijlijn staan
Uit de teksten die wel zijn ingeleverd, blijkt dat nogal wat studenten vinden dat het cmr-lidmaatschap een mogelijkheid is om iets aan problemen op school te doen. ‘In plaats van alleen over deze dingen klagen wil ik hier ook echt wat aan doen’, stelt Gerloeske Brezet, student biologie en medisch laboratoriumonderzoek (bml). Hetzelfde geldt voor Daphne Lagarde. ‘Ik ben iemand die aanpakt en meedenkt in plaats van aan de zijlijn te staan roepen. Ik ga geen uitdaging uit de weg.’

Concrete klachten over wat er op de HR misgaat, komen in de tekstjes niet heel vaak langs. Maar er zijn uitzonderingen. Awi Mahabier (bedrijfskunde MER) klaagt over te weinig computers en stilteruimtes (om samen aan studieopdrachten te werken) op school. Ook over de regel dat je tijdens tentamens niet naar de wc mag, is hij niet te spreken. ‘ONACCEPTABEL’, schrijft in caps lock. ‘Voor degenen die wel een tentamen willen halen maar last hebben van hun blaas vanwege stress of vanwege een andere reden.’

‘Toetsen sneller nakijken’
Paul Reinders (technische bedrijfskunde) vindt dat er op de HR veel goed gaat, ‘maar helaas ook veel fout’. Hij wil onder andere dat de toetsen binnen tien dagen worden nagekeken en dat de school complete modulewijzers levert ‘zoals de school verplicht is’.

Om de potentiële kiezer voor zich te interesseren, schrijven de kandidaten over hun kwaliteiten. Kritisch, ruimdenkend, graag mensen willen helpen; het komt allemaal voorbij. Een behoorlijk aantal studenten blijkt al ervaring te hebben met een vorm van medezeggenschap. Ze zaten op de middelbare school in de medezeggenschapsraad, zijn klassenvertegenwoordiger of zijn lid van de medezeggenschapsraad van hun onderwijsinstituut.

‘Getting things done’
Kandidaten zien lid worden van de cmr ook als een leerzame ervaring. Dat gaat onder andere op voor Roekmini Premchand (bedrijfskunde MER). ‘Kies je mij, dan weet je zeker dat je stem naar de juiste gaat. Het helpt mij bij mijn persoonlijke ontwikkeling en daar ben ik je dankbaar voor.’

En de huidige studentleden van de cmr die er nog een periode aan willen plakken, brengen uiteraard hun cmr-ervaring ter sprake. Zoals Joost Bakker. ‘Inmiddels ken ik het klappen van de zweep en weet ik op welke manier je het meest kan bereiken voor studenten. Dat is waar het uiteindelijk om draait. Getting things done.’

Jos van Nierop

Alle stemgerechtigde studenten en medewerkers van de HR ontvangen morgen van WebElect een e-mail met daarin een link waarmee zij hun stem kunnen uitbrengen. Naast verkiezingen voor de cmr kan er bij een aantal onderwijsinstituten ook worden gestemd op kandidaten voor de instituutsraden. Dat laatste gebeurt niet overal omdat zich voor een aantal raden geen of precies voldoende kandidaten hebben gemeld.

Update: In de eerste alinea de tekst ‘Dat is twee keer zoveel als vorig jaar.’ toegevoegd.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top