Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bedanken kan niet echt, maar de ogen spreken boekdelen

Gepubliceerd: 26 August 2014 • Leestijd: 3 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Sommigen zijn al jaren niet op vakantie geweest, nu konden ze vier dagen ‘hun eigen feestje maken’. ‘Ik heb een sixpack gekregen van het lachen’, aldus HR-student Thomas Niehe.

Thomas-Niehe_slThomas Niehe (27) ging met 24 kinderen Op avontuur in de stadsnatuur. Dit jaar voor de derde keer werden kinderen uit arme Rotterdamse gezinnen onthaald op een vakantie in eigen stad. Dat kostte ze niets, want sponsoren, vrijwilligers, het leger en de korfbalvereniging namen de kosten en moeite op zich.

Thomas Niehe was één van de vijf studenten van de lerarenopleidingen van de Hogeschool Rotterdam die meegingen als begeleider. Zijn groep zat bij educatieve tuin De Enk op Zuid; elders zaten nog twee groepen. In totaal gingen dit weekend 75 kinderen op vakantie in eigen stad, begeleid door zo’n 60 vrijwilligers.

Veel groen, boomhutten, vuurplaatsen en een megapompoen. Het is een waar speelparadijs op De Enk, vertelt Thomas terwijl hij maandag, de laatste dag, een rondleiding over het terrein geeft. ‘Sommigen hebben wel een half uur naar die pompoen staan kijken. Zo fascinerend vonden ze het.’

Thomas laat de 'fascinerende' megapompoen in moestuin De Enk zien.
Thomas laat de ‘fascinerende’ megapompoen in moestuin De Enk zien.
Gistermiddag werd de vakantie op De Enk afgesloten door beschermvrouwe Khaddouj Aboutaleb. Ze had ook haar man meegenomen. Burgemeester Aboutaleb vertelde de kinderen hoe hij vroeger met zijn dochtertje door het bos liep en daar allerhande vragen over de natuur moest beantwoorden. Wat is boomschors? Dat is het jasje van de boom, had de burgemeester tot zijn tevredenheid als antwoord bedacht.

Thomas, student aan de lero economie, krijgt voor zijn bijdrage aan het vakantiekamp enkele studiepunten. Dat was in eerste instantie ook zijn (instrumentele) motivatie om zich als vrijwilliger te melden, maar na een goed selectiegesprek met de organisatie kwam daar een motivatie bij: ‘Zij maakten me goed duidelijk dat dit vakantiekamp gewoon heel hard nodig is.’

Wat voor een kinderen hebben hier vakantie gevierd?
‘Het gaat om kinderen die niet met hun ouders op vakantie gaan. Ze zijn al jaren niet op vakantie geweest. Voor een deel zijn ze geworven onder de bezoekers van de Voedselbank, maar ook door andere stichtingen en projecten.

‘Deze kinderen krijgen niet de nieuwste sportschoenen en wisselen niet elke paar dagen van kleding. Ik heb zelf een tijd in het Oude Noorden gewoond en daar zie je deze kinderen ook op straat hangen, bij die ene speeltuin die er is, waar ze zich elke dag mee moeten vermaken.

‘Er wordt thuis niet vaak aan opvang gedacht voor hen. Ze zijn bijvoorbeeld niet gewend dat iemand de hele dag bezig is om ze een leuke tijd te bezorgen. Je ziet ze hier opleven. Ze zullen je niet snel expliciet bedanken, dat zou imagotechnisch niet kunnen, maar je ziet aan hun ogen dat ze het naar hun zin hebben.’

Was het hard werken?
‘Als je ervan houdt om met kinderen bezig te zijn is dit fantastisch om te doen. Ik heb een sixpack van het lachen gekregen. We hadden als begeleiders onderling afgesproken dat we om de beurt rust mochten nemen. Even een moment voor jezelf. Maar daar heb ik helemaal geen gebruik van gemaakt.

‘Als begeleider moet je af en toe wat bijsturen, maar niet te veel. Het is hun feestje. Ze doen het zelf, spreken elkaar ook op dingen aan. In het begin probeer je een teruggetrokken kind wel wat te activeren, terwijl een ander juist een beetje ingetoomd moet worden, maar de kinderen maken er hun eigen feestje van.’

Er zijn hier ook prachtige moestuinen met bloemen en die eerder genoemde pompoenen. Zijn die allemaal heel gebleven?
‘Ja hoor. Alles staat nog overeind. Ze mochten geen bloemen plukken, geen dingen in het water gooien en niet van de paden af. En ze hebben zich keurig aan de regels gehouden. De kinderen zijn zelf ook allemaal nog heel.

‘’s Nachts was het niet altijd even rustig, maar daarin zijn we niet al te streng geweest. Ze hebben ook de leeftijd dat ze zich na een tijdje vermoeid opkrullen en vanzelf gaan slapen. Het kattenkwaad bestond uit zoiets onschuldigs als ’s nachts op de tent van de meiden trommelen.’

Hoe ben je hier eigenlijk terecht gekomen?
‘Ik zag in mijn derde jaar een berichtje op Hint (intranet Hogeschool Rotterdam, red.). Daar dacht ik weer aan toen ik nog een studiepunt nodig had. Ik meldde me aan en de organisatie nodigde me uit voor een gesprek.
‘Ik denk trouwens dat er veel meer aandacht aan besteed moet worden. Dit kamp begeleiden is heel goed voor de ontwikkeling van studenten. De studieloopbaanbegeleiders zouden dit moeten weten. Als een student nog punten moet halen en ze weten niet van het bestaan hiervan is dat echt een gemiste kans.’

Wat is er zo leerzaam?
‘Deze vier dagen zijn zo interessant dat je er volgens mij prima op zou kunnen afstuderen. Hoe de dynamiek van zo’n groep zich vormt, dat is heel mooi om te zien. In vier dagen verandert er van alles, aan de kinderen zelf en aan de groep. Dat heb ik nog niet vaak kunnen meemaken.’

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top