Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Beloon studenten die de spits mijden’

Gepubliceerd: 4 September 2014 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten uit hbo en wo zijn ‘sterk gemotiveerd om de spits te mijden’, aldus een platform dat een einde wil maken aan volle treinen in de ochtend- en avondspits. Ze hebben maar een klein zetje nodig.

Hbo’ers en wo’ers willen best op rustiger tijden in de trein stappen, blijkt uit een onderzoek dat het Platform Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur liet uitvoeren in Twente. Net als minister Bussemaker pleit het platform daarom voor aanpassing van de collegeroosters, zodat studenten vaker buiten de spits kunnen reizen.

Financiële prikkel
Maar uit het onderzoek blijkt ook dat veel studenten die in de spits reizen helemaal niet om negen uur op college hoeven te verschijnen. Die groep heeft een andere prikkel nodig. Vooral mbo-studenten zouden gevoelig zijn voor financiële beloningen als ze iets later of eerder in de trein stappen.

Als het financieel loont om buiten de spits te reizen, zullen mensen ook flexibeler worden, verwacht het platform. ‘Veel reizigers die zeggen niet flexibel te zijn, geven later in het onderzoek aan bij een beloning wel te zullen spitsmijden’, aldus het platform. ‘Dit is ook een bekend verschijnsel in de gedragskunde: men verzint een ‘smoes’ om het huidig spitsgedrag goed te praten.’

200 miljoen
Het Platform Beter Benutten baseert zich op een onderzoek in Twente door adviesbureau Dijksterhuis & Van Baaren.

Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de ov-studentenkaart. Dat lukt alleen als studenten vaker buiten de spits gaan reizen. De prijs van het openbaar vervoer wordt namelijk goeddeels bepaald door de piekmomenten in het verkeer.

HOP, Petra Vissers

Collegebestuurder Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam gaf al eerder aan tegenstander te zijn van het aanpassen van roosters om op die manier op de ov-kaart te bezuinigen.  

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to ‘Beloon studenten die de spits mijden’

  1. Zeer slecht idee! Dit is de manier om er voor te zorgen dat nog minder studenten naar de lessen gaan.

  2. Zorg gewoon voor langere treinen of langere metro,s.
    Probleem opgelost.

  3. Meer ruimte om je auto of fiets gratis en veilig neer te zetten, scheelt ook een hoop mensen tijd en zorgen met betrekking tot openbaar vervoer.

  4. Verhoog de sutdiebeurs. Dan gaan er meer mensen op kamers en mensen op kamers hoeven vaak minder ver en minder vaak te reizen. Geef ze ook op zondag gratis reizen, zodat ze dan alvast naar hun kamer kunnen, buiten de maandagspits om en het probleem is al bijna opgelost.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top