Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Jullie concurrenten wonen in Brazilië en China’

Gepubliceerd: 3 March 2014 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hogeschool heeft sinds kort een eigen College Tour, een spin-off van het succesvolle televisieprogramma met dezelfde naam. President-directeur van Shell Nederland, Dick Benschop, was de eerste gast.

College Tour Shell - Wendy van der WaalEn net als haar grote zus kon ook deze editie van College Tour rekenen op flink wat belangstelling. Tweedejaars van het Instituut voor Bedrijfskunde vulden een collegezaal, luisterden geïnteresseerd en vroegen Benschop het hemd van het lijf.

Over baankansen bijvoorbeeld. Benschop vertelde dat Shell vooral mensen aanneemt die mbo of universitair zijn afgestudeerd. Waarom is dat zo, wilde een student weten. ‘Shell is een multinational  en wereldwijd komen onze hoger opgeleiden van de universiteit, dus ook in Nederland. We leven in een competitieve wereld. Toen ik op de universiteit zat, zaten mijn concurrenten bij mij in de collegezaal, en in nog twee andere collegezalen elders in het land, en dat was het. Jullie concurrenten wonen in Brazilië of in China. The world is your playground. Goed is niet goed genoeg meer. Je moet excelleren om het in de internationale zakenwereld te kunnen maken. Exceptional results, daar kijken wij naar als we personeel aannemen. De lat ligt hoog. Als je bij Shell wilt werken, waarom zou je dan niet nog een paar jaartjes universiteit aan je hbo-opleiding vastplakken?’

Te weinig nieuwe, grote bedrijven
Om uit de crisis te komen, moeten we het hebben van innovatie en de groei van productiviteit, antwoordde Benschop op een vraag van een student hiernaar. ‘In Nederland zijn wel veel startende ondernemingen, maar weinige groeien uit tot een groot bedrijf, veel minder dan in Amerika bijvoorbeeld. Chipmachinefabrikant ASML is eigenlijk het enige nieuwe grote bedrijf in Nederland. DAF, Stork en  Fokker bestaan niet meer, of delen daarvan zijn in een andere vorm doorgegaan. Philips en Unilever moeten het voor hun groei hebben van het buitenland, niet van Nederland. Hoe kan dat? Daar moeten we goed over nadenken. Het antwoord op die vraag kan ons uit de crisis trekken.’

Een goede leider is een mentor
Wat is uw stijl van leidinggeven, wilden de studenten ook nog weten. ‘Mijn natuurlijke stijl is taakgericht’, antwoordde Benschop. ‘Bij Shell heb ik geleerd dat dat niet genoeg is. Het gaat niet alleen om het werk dat af moet, maar ook om de vraag hoe de teams functioneren. Feedback geven, maar ook vragen: Hoe doe ik het als leider? Een goede leider is eigenlijk altijd bezig teams en mensen te verbeteren, is een mentor.

‘Het is makkelijk om als directeur een beschermd leven te leiden, terwijl je juist dat goede salaris krijgt om van toegevoegde waarde te zijn. Ik vraag me heel vaak af: Als ik vandaag niet gewerkt had, had dat dan wat uitgemaakt? Als het antwoord op die vraag ‘nee’ is, heb je geen goede dag gehad. Als het antwoord op die vraag vaak ‘nee’ is, ben je misschien geen goede leider.’

De  studenten waren niet alleen geïnteresseerd in bedrijfskundige onderwerpen. Ze vroegen ook naar het milieu, milieurampen, schaliegas, Nigeria, Gazprom, Greenpeace, zonne-energie, corruptie, de relatie tussen werk en privéleven en de energieleverancier van Benschop zelf (‘Eneco’). Of naar de naderende winterspelen in Sotsji. Is de Nederlandse afvaardiging te zwaar? Een enigszins verbaasde Benschop: ‘Het is niet zo dat wij overal een mening over moeten hebben omdat we een groot bedrijf zijn. Wij vinden niets van Sotsji.’ En lachend: ‘Deze vraag heb ik nog nooit gehad. Ik vind ‘m leuk. We houden ‘m erin.’

Dorine van Namen
Illustratie: Wendy van der Waal

Deze aflevering van College Tour is ook te bekijken op Mediaserver.hro.nl.

Wie is Dick Benschop?
Benschop (1957) was van 1998-2002 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken voor de Partij van de Arbeid in het kabinet-Kok II. Enkele maanden na de voor de PvdA desastreus verlopen verkiezingen van 2002 trok hij zich terug uit de politiek. Hij maakte de overstap naar het bedrijfsleven en werd vicepresident van Shell Malaysia Gas & Power en woonde in Maleisië. Op 1 mei 2011 werd hij benoemd tot president-directeur van Shell Nederland. Benschop studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit. (bron: Wikipedia)

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to ‘Jullie concurrenten wonen in Brazilië en China’

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top