Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Een app om luchtkwaliteit te meten

Gepubliceerd: 28 October 2014 • Leestijd: 2 minuten en 38 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten van de Hogeschool Rotterdam hebben in een estafetteproject een apparaat en een app bedacht waarmee individuele burgers de luchtkwaliteit van hun omgeving kunnen meten.

#115_Sn_App

In Rotterdam wonen ongeveer 60.000 mensen binnen 50 meter van een drukke weg of binnen 100 tot 300 meter van de snelweg. De luchtkwaliteit in Rotterdam is verantwoordelijk voor 10 tot 12 procent van de achterstand in gezondheid van Rotterdammers. Luchtkwaliteit is dus een heel belangrijk thema in onze stad, en ook voor de Hogeschool Rotterdam.

Snuffeldoos
In september 2013 begon EAS (engineering and applied sciences) met het project Snuffelneus. Studenten van de opleidingen industrieel product ontwerpen, elektrotechniek en technische informatica werkten aan een apparaat dat luchtkwaliteit kon meten. Daarvoor hadden ze de beschikking over een nieuwe sensor, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Holst Centre. Deze sensor werd door de studenten op een printplaatje en vervolgens in een kastje verwerkt.

Het apparaat was toen nog ongeveer zo groot als een sigarettendoosje. Een volgende groep probeerde het minimaal de helft kleiner te maken. Hoe kleiner hoe beter, want pas dan zou het klaar zijn voor een volgende stap: het bereiken van gewone burgers.

‘En toen kwamen wij erin’, vertelt Nick Kiran, nu vierdejaars communicatie die samen met drie andere studenten aan de slag ging met de Snuffelneus voor het HP-lab (honoursprogramma) van CMI (communicatie, multimedia en informatietechnologie). ‘De EAS-studenten waren al ver gekomen met de technische ontwikkeling. We hadden de beschikking over een mobiel apparaat dat in staat was om luchtkwaliteit te meten. Aan ons was de opdracht: Vind een markt voor dit apparaat.’

‘Quantified self’
‘We moesten bedenken waarom mensen dit apparaatje zouden willen aanschaffen en kwamen uit op de trend die bekendstaat onder de term quantified self. Door technologische ontwikkeling kunnen we onszelf ‘tracken’: onze hartslag, ons insulineniveau, onze fysieke prestaties tijdens het sporten. Deze apps zijn heel populair en daar wilden wij op aansluiten.’

De groep bedacht het product Qfit. Dat is een kleine houten kubus (geïnspireerd op de Kubuswoningen) aan een elastiekje. Net als een fietslichtje kan het bevestigd worden aan een tas of een fietsstuur. In de kubus zit de luchtmetingsensor verwerkt en via Bluetooth wordt deze sensor verbonden met een app.

De app die door cmd-student Margot de Heide is gebouwd, registreert de metingen, de plek waar is gemeten en brengt deze gegevens anoniem onder in een gemeentelijke database (Rotterdam Open Data). Daardoor krijgt de milieudienst extra neuzen en kan er een heatmap worden gemaakt, waarop te zien is welke plekken in Rotterdam de meeste en minste luchtverontreiniging hebben. ‘En aan de hand daarvan kun je bijvoorbeeld je route naar school of werk bepalen’, vertelt Nick.

Sociaal medium
Toch dachten de studenten dat dit mensen nog niet voldoende zou triggeren om de Qfit aan te schaffen. ‘We willen een breder publiek bereiken dan alleen de milieugekkies. Qfit is ook een sociaal medium. Je kunt vrienden toevoegen en punten verdienen door data te verzamelen en de fiets te nemen in plaats van de auto. Met die punten kun je korting krijgen bij Rotterdamse hotspots. Er zit ook een element van gamification in: er is een klassement en je kunt je dus meten met je vrienden.’

Qfit zit nog in de conceptfase. Een andere groep van het HP-lab heeft ervoor gekozen om de luchtmetingen te koppelen aan pollen in de lucht, en werkte dus aan een toepassing voor hooikoortspatiënten. ‘Ons concept heeft goede reacties gekregen. Op Exposed Now, de eindtentoonstelling van CMI, zijn we tweede geworden.

EAS-studenten pakken het project weer op en gaan proberen het apparaatje kleiner te maken. Pas als het nog kleiner is en goedkoop geproduceerd kan worden, komt het plan in de buurt van realisatie. Ook moet de privacy van gebruikers gewaarborgd zijn. Misschien is het iets voor een volgend Stadsinitiatief. Het zou geweldig zijn als duizend Rotterdammers een Qfit aan hun tas of fiets hebben hangen en ieder hun bijdrage leveren aan een betere luchtkwaliteit in de stad. Maar we dromen er ook van dat de Qfit ooit in Shanghai wordt gebruikt, en dat wij Rotterdammers daar dan voor hebben gezorgd.’

Esmé van der Molen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Een app om luchtkwaliteit te meten

  1. Hallo Sietse, de studenten in dit artikel hebben hun project afgerond. Waarschijnlijk is er op dit moment een nieuwe groep bezig met dit apparaatje, maar de redactie is niet van de laatste stand van zaken op de hoogte. Je zou een mail kunnen sturen naar: http://groenedingendoen.nl/sample-page/. Ik zal je vraag ook nog even voorleggen aan de student uit het artikel.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top