Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foute toets blijft studenten achtervolgen

Gepubliceerd: 1 October 2014 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een procedure aanspannen tegen je opleiding helpt je zelden van je frustratie af. Ook al heb je niets misdaan, soms ben je gewoon de sjaak.

In deze zaak is de bron van frustratie duidelijk: een toets pedagogiek wordt achteraf ongeldig verklaard omdat de studenten de verkeerde toets hebben gekregen. Pech gehad, opnieuw maken.

Klacht van: Studente maatschappelijk werk & dienstverlening
Uitspraak: Ongegrond

Het was ‘abusievelijk’ precies dezelfde toets als vorig jaar en bovendien zaten er fouten in, zegt de examencommissie. Ze verklaart de toets en de resultaten van de studenten daarom ongeldig.

Een studente van het Instituut voor Sociale Opleidingen (ISO) maakt hiertegen bezwaar. Ten eerste heeft ze al vaker dezelfde toets gekregen bij herkansingen. En als deze toets vorig jaar ook al fouten bevatte, waarom werd hij dan toen niet ongeldig verklaard? Sterker nog, vorig jaar kregen studenten anderhalve punt extra na dit tentamen.

Dat klopt, zegt de examencommissie. De vorige keer klaagden studenten terecht over fouten in de toets. Destijds kon de commissie nog volstaan met een aanpassing van de cijfers achteraf. Maar juist door de commotie is de kans groot dat de (deels herkansende) studenten dit jaar voorkennis van de toets hebben. Daarom moet hij nu wel ongeldig verklaard worden, vindt de examencommissie.

Bovendien heeft ISO een regel ingesteld om hergebruik van tentamens tegen te gaan: alle toetsen die binnen twee jaar afgenomen worden, moeten volstrekt uniek zijn. Dat de studente zegt wel vaker hergebruikte toetsen gekregen te hebben, maakt voor dit geval niet uit. Het college van beroep voor de examens besluit dat de examencommissie niets anders kon dan de toets ongeldig verklaren.

Hoe kan het dat het foute tentamen werd hergebruikt? Dat komt door die nieuwe regel van ISO. Nieuwe toetsen worden gecontroleerd tegen de oude toetsen in het archief. In dit geval kreeg een medewerker van het bedrijfsbureau een volstrekt unieke toets van de docent. Ze vergeleek die met de toets-met-fouten van vorig jaar en zag dat het goed was. Vervolgens borg ze de nieuwe toets op in het archief. De studenten kregen de oude.

Pech gehad, opnieuw maken.

 

Tekst: Olmo Linthorst

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Foute toets blijft studenten achtervolgen

  1. Of diegene die de fout heeft gemaakt bij t archief gewoon de dupe er van maken ipv. De studenten

  2. In 2011 hadden we dit ook een keer bij bedrijfsadministratie. De toets stond vol met fouten en toen kwam er een man tijdens het tentamen naar binnen en zei dat de toets ongeldig is verklaard
    Iedereen kreeg toen 3 weken later een extra kans maar ik was daar niet blij mee.
    Ik moest alles opnieuw doornemen en we kregen geen compensatie.
    Dit koste de studenten heel veel tijd en moeite, en de lieden die hierachter zitten krijgen gewoon hun dikke salarissen op hun rekening gestort alsof er niks gebeurd is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top