Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR stijgt en daalt in Elsevier

Gepubliceerd: 24 September 2014 • Leestijd: 2 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Avans Hogeschool zijn volgens studenten de beste hbo-instellingen van Nederland. Dat meldt weekblad Elsevier in zijn jaarlijkse studiekeuzespecial.

Zie onderaan dit artikel de scores per opleiding!

De ranglijst ‘Winnaars volgens studenten’ van Elsevier is gebaseerd op de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête, waarin rond de tweehonderdduizend studenten hun mening geven over hun docenten, de faciliteiten, het rooster en meer.

Elsevier maakt een onderscheid tussen grote, middelgrote en specialistische hogescholen. De HAN is kampioen van de grote hogescholen, Avans staat bovenaan bij de middelgrote hogescholen.

Hogeschool Rotterdam
Bij de grote hogescholen zijn studenten meestal minder tevreden, blijkt uit de ranglijst. Vier van de zes reuzen (Inholland, de Hogeschool van Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Rotterdam) hebben volgens Elsevier meer negatief dan positief beoordeelde opleidingen.

Bij de HR is de ‘score tevredenheid’ -9,4 procent, zegt Elsevier. Dat wil zeggen dat meer opleidingen onvoldoende scoren vergeleken met andere opleidingen in dezelfde sector. Van de 64 HR-opleidingen die de gids bekeek, zijn er 17 significant positiever, 24 gemiddeld en 23 significant negatiever beoordeeld.

Stijgen en dalen
Voor de beoordeling van de instellingen maakt Elsevier een andere analyse dan bij de beoordeling van de opleidingsscores. Zo kan het gebeuren dat de meeste opleidingen van de Hogeschool Rotterdam erop vooruitgaan, terwijl de instelling als geheel volgens Elsevier in de min scoort.

Van de 62 opleidingen van de HR met een beoordeling, halen meer opleidingen een hogere score dan vorig jaar. Profielen berekende het verschil in het percentage studenten dat (zeer) tevreden zegt te zijn over hun opleiding. Zo bekeken zijn er 23 opleidingen die dalen, 36 opleidingen die stijgen en drie die gelijk blijven. Alle opleidingen tezamen gaan er negentig punten op vooruit.

In de analyse van Profielen doen de studentenaantallen er niet toe. Een opleiding als commerciële economie, die licht daalt, telt in de analyse van Profielen net zo zwaar als andere opleidingen, terwijl CE met bijna 2.500 studenten zwaar meetelt in de totale tevredenheidsscore van studenten.

Onder de grootste stijgers én dalers bevinden zich opvallend veel lerarenopleidingen. Ook de best scorende opleiding van de Hogeschool Rotterdam komt van het Instituut voor Lerarenopleidingen: aardrijkskunde. De laagste score haalt de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening van het Instituut voor Sociale Opleidingen.

Bekijk de opleidingen
Elsevier benadrukt dat studiekiezers vooral naar de afzonderlijke opleidingen moeten kijken. Dat biedt meer informatie dan een ranglijst van hele onderwijsinstellingen. Sinds dit jaar staan de tabellen niet meer in het tijdschrift zelf. Studiekiezers kunnen terecht op de (gratis) website. Daar meldt Elsevier ook het aantal geslaagden, studieswitchers en contacturen per opleiding.

Het jaarlijkse onderzoek van Elsevier is uitgevoerd door onderzoeksbureau ResearchNed, in samenwerking met de stichting Studiekeuze123.

HOP, Bas Belleman / Profielen, Olmo Linthorst

Correctie & aanvulling: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de score tevredenheid van de HR ‘daalt’. Dat suggereert een vergelijking met voorgaande jaren die er niet is; het gaat hier puur om een negatieve score dit jaar (want meer negatief dan positief beoordeelde opleidingen).

Grote hogescholen
1 Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
2 Fontys Hogescholen
3 Hogeschool Rotterdam
4 Hogeschool Utrecht
5 Hogeschool van Amsterdam
6 Hogeschool Inholland

 Op volgorde van score:

ElsevierScore2014

 

 Op volgorde van stijging (t.o.v. 2013):

ElsevierVerschil2014Een + of achter de totaalscore betekent dat de opleiding significant boven of onder het gemiddelde scoort.
Op de website van Elsevier is ook per opleiding informatie te vinden over het aantal lesuren, de toelating, het studierendement en de studentenpopulatie.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to HR stijgt en daalt in Elsevier

  1. […] Een reactie plaatsen Gisteren is de Elsevier ranking uitgekomen. De ranglijst ‘Winnaars volgens studenten’ van Elsevier is gebaseerd op de uitkomsten van de Nationale Studenten Enquête, waarin rond de tweehonderdduizend studenten hun mening geven over hun docenten, de faciliteiten, het rooster en meer. Binnen Hogeschool Rotterdam staat we in deze lijst op de 5e plek (van 62 opleidingen). Maar.. nog mooier nieuws: jullie hebben LTV Rotterdam verkozen tot beste LTV opleiding in Nederland!! Er zijn in Nederland zes opleidingsinstellingen die de opleiding LTV aanbieden.  64% van de studenten is (zeer) tevreden over de opleiding. De docenten zijn hier natuurlijk erg trots op en zeggen het volgende daarover: “Daar zijn wij enorm trots op!! Hartelijk dank voor jullie inzet, motivatie en plezier. Laten we afspreken er weer een super leuk jaar van te maken “ Bron: Hint & Profielen […]

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top