Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Ik studeer tijdens haar middagdutje’

Gepubliceerd: 17 June 2014 • Leestijd: 3 minuten en 19 seconden • Interview Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nina Meyer (24) is tweedejaars pedagogiek en moeder van dochter Gemma (2). Ze vindt het moederschap goed met de opleiding te combineren, maar moet haar keuze regelmatig verdedigen. Zelfs tegenover sommige docenten. Nina: ‘Het is moeilijk je rug recht te houden als iedereen verwacht dat je zult falen.’

studerende-moeder

‘Je bent een keer uitgegaan, hebt een onenightstand gehad, bent per ongeluk zwanger geraakt, de vader is uit beeld en je gaat het alleen doen. Dat is zo’n beetje wat mensen denken als ze mij met Gemma, m’n luiertas en m’n schooltas zien wandelen. Het is soms alsof ik met een schandpaal om m’n nek loop. Ieder paar ogen dat in mijn rug prikt, voelt als een veroordeling. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn, soms kijken mensen alleen uit nieuwsgierigheid, maar het voelt toch niet lekker.

‘Toen ik in 2011 ontdekte dat ik in verwachting was, waren m’n vriend, m’n vader en ik dolenthousiast. De timing was wel wat onhandig. Ik had net m’n kappersdiploma gehaald en wilde verder studeren. Hbo pedagogiek sprak me het meest aan omdat ik het interessant vind om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen en daar graag in die jonge bepalende jaren bij betrokken wil zijn. Omdat ik met mijn mbo 3-diploma geen startkwalificatie had voor het hbo, moest ik een 21+-test doen. Een maand na de keizersnede heb ik hem krom van de pijn gemaakt en gehaald. Ik wilde het zo verschrikkelijk graag en het lukte, gelukkig.

Muur van kritiek
‘Vanaf het moment dat ik mensen vertelde dat ik zwanger was, heb ik wekelijks gehoord dat ik m’n kind zou schaden als ik ging studeren. Ik werd niet gefeliciteerd met mijn aanstaande moederschap, maar liep tegen een muur van kritiek. En nog steeds. Kennissen en zelfs docenten stellen me de brutaalste vragen: Hoe oud ik eigenlijk ben, wat me bezielde en of de vader nog in beeld is? Ongenuanceerd en soms ronduit kwetsend.

‘Ik werd niet gefeliciteerd met mijn aanstaande moederschap, maar liep tegen een muur van kritiek aan.’

‘Natuurlijk heb ik ook getwijfeld of het wel zo’n goed idee was om te gaan studeren. Mensen hebben een rijtje in hun hoofd: je gaat studeren, wordt verliefd, haalt je diploma, gaat samenwonen, krijgt een baan en pas dan is het tijd voor je eerste kindje. Er wordt verwacht dat je het zo doet en dat je niet meer kan gaan studeren als je op jonge leeftijd moeder wordt. Dat beeld is nergens op gebaseerd. Ik keek naar de mogelijkheden en was ervan overtuigd dat mijn vriend en ik het aankonden. En dat bleek ook zo te zijn. Gemma deed het goed en ik haalde m’n propedeuse in een jaar.

Weinig contacturen
‘Het hbo heeft weinig contacturen dus ik ga net als m’n klasgenoten een paar uur per dag naar school. Die uren is Gemma bij een gastouder in de straat en de rest van de dag ben ik thuis met haar. Zij doet ‘s middags een dutje en gaat ‘s avonds op tijd naar bed, dus ik heb veel tijd om aan school te werken. Als je mij vraagt of het ideaal is, zeg ik volmondig ‘nee’ maar het is niet onmogelijk. Je moet goed kunnen plannen en de discipline hebben om je aan die planning te houden. Als het zwaar wordt, en dat wordt het, moet je je doel voor ogen houden.

‘Ik volg dezelfde lessen als alle andere studenten op mijn opleiding, school houdt geen rekening met studerende ouders. De overheid wel, er zijn allerlei toelages en subsidies. Toen ik aan m’n opleiding begon, heb ik alles zelf uitgezocht. Daar had ik best hulp bij kunnen gebruiken. Nu help ik andere ouders via het steunpunt Studerende Ouders aan Zet van de HR (zie kader). En dat vind ik superleuk om te doen.

Fulltime stage
‘Ik moet tot m’n 67e werken, minstens, dus ik wil graag iets gaan doen waar m’n passie ligt. Het hbo vraagt veel van me en soms heb ik weleens slapeloze nachten omdat ik iets af moet maken, maar ik weet waarvoor ik het doe en dat houdt me op de been. Ik heb jeugdzorg gekozen als uitstroomprofiel en daarvoor moet ik het derde schooljaar fulltime stage lopen bij Bureau Jeugdzorg. Ik weet nu al dat het een superzwaar jaar gaat worden, maar mijn einddoel is werken in de jeugdzorg en dat is deze investering zeker waard. Als ik straks afgestudeerd ben, gaat Gemma naar de basisschool en heb ik de tijd en de opleiding om aan m’n droombaan te beginnen.’

Tekst: Tosca Sel
Fotografie: WSDI Photography

Steunpunt Studerende Ouders aan Zet
De HR heeft een steunpunt voor studerende ouders: Studerende Ouders aan Zet. Je kunt er terecht voor praktische informatie over zaken als subsidies en toeslagen, studieplanning, budgetteren en schuldhulpverlening. Het steunpunt wordt gecoördineerd door Suzanne Melfor die zelf ook een studerende moeder was en vier jaar geleden afstudeerde. Het steunpunt biedt advies aan alle ouders die het kunnen gebruiken, organiseert het keuzevak ‘Studie combineren met kinderen’ en themabijeenkomsten. Locatie: Museumpark, kamer MP.H00.050. Open: ma, di, wo 9.00-17.00 uur. Telefoon: 010-7945113, e-mail: studerendeoudersaanzet@hr.nl

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to ‘Ik studeer tijdens haar middagdutje’

  1. Het is zeker moeilijk om te studeren met een kind en zeker niet onmogelijk. Ik heb zelf een vierjarige opleiding afgerond binnen 3 jaar op de mbo en studeer nu fiscaal recht en econonie op de hes. Het is zwaarder dan ik dacht en soms heb ik dan ook totaal geen zin meer na de zoveelste slaaploze nacht en deadline om iets in te leveren. Maar het komt goed als je bedenkt voor wat en wie je het doe.

  2. Zo goed van je!!!! hele dapper ekeuze ! zelf bne ik ook tienervader maar je weet waar je t voor doet!

  3. Petje af dat je doorzet! Mensen die zeggen dat je het niet kan zijn alleen maar jaloers op jouw doorzettingsvermogen. Laat je nooit door iemand vertellen wat je wel en niet kan. Luister altijd naar jezelf! Veel succes verder met je studie en je dochtertje!

  4. Uiteindelijk maakt het geen verschil; de een verpilt zijn tijd snachts in de kroeg, de ander aan uitgaan en de ander heeft een kind…..Laat je niet gek maken en zet hem op!!!!

  5. Heel herkenbaar. Ik ben zelf moeder van 2 meiden, heb een fulltime baan en volg in de avonduren HBO deeltijd commerciële economie. ik krijg vaak commentaar van ouders op het schoolplein, collega’s die vragen of ik niet bij mijn kinderen moet zijn en of ik niet teveel mis en docenten die het al helemaal niet begrijpen. Ik weet waar ik het voor doe en alles draait om discipline en achter je eigen keuze staan. Laat je vooral niet afleiden door wat anderen denken en wel niet vinden

  6. niks is onmogelijk!!! You go girl en vele andere die zichzelf in deze situatie herkennen.

  7. Heel goed. Ik heb zelf ook 3 kinderen naast mijn hbo dus ik kan het weten

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top