Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Inholland heeft de beste masters

Gepubliceerd: 17 February 2014 • Leestijd: 2 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam staat op de 12e plaats (van 13 hogescholen). Van alle hogescholen biedt Inholland het beste masteronderwijs, aldus de Keuzegids Masters die vandaag verschijnt.

Van de Hogeschool Rotterdam scoort de master stedenbouw het best, met 80 punten. Logistics management, begeleidingskunde en finance and accounting krijgen een onvoldoende.

Inholland biedt het beste masteronderwijs van alle hogescholen, aldus de Keuzegids Masters 2014. Van de grote aanbieders komt de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen goed uit de bus. Alleen hogescholen waarvan minstens vier opleidingen zijn beoordeeld zijn tegen elkaar afgezet.

Van de Hogeschool Inholland zijn vijf masteropleidingen geaccrediteerd. Twee daarvan (‘leren & innoveren’ in Amsterdam en Den Haag) worden hoog gewaardeerd. Mede hierdoor prijkt de hogeschool boven aan de ranglijst van hbo-masteronderwijs: een half punt boven kunstacademie Artez.

Studenten en deskundigen
De scores in de gids zijn gebaseerd op studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête en deskundigenoordelen uit de zesjaarlijkse opleidingsaccreditatie. Opleidingen met weinig studenten (en dus weinig respondenten in de enquête) zijn buiten de ranglijst gehouden. De Groningse Hanzehogeschool bungelt onderaan, gevolgd door de Hogeschool Rotterdam en Fontys.

De ranglijst heeft in het hbo minder zeggingskracht dan in het universitaire onderwijs, doordat de hogescholen meestal maar een handjevol masteropleidingen in huis hebben. De enige hbo-instellingen waarvan meer dan tien masteropleidingen zijn beoordeeld, zijn de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (17 opleidingen), de Hogeschool Utrecht (29 opleidingen) en Fontys Hogescholen (24 opleidingen). Van hen doet Fontys het minder goed, terwijl Utrecht en de HAN wat hoger eindigen.

Detective
De makers van de Keuzegids klagen over de voorlichting van hogescholen en universiteiten. ‘Je voelt je een halve detective als je hiermee bezig bent’, aldus hoofdredacteur Frank Steenkamp in zijn persbericht. ‘Dat klinkt spannend, maar het is natuurlijk absurd dat de instellingen het voor studiekiezers zo moeilijk maken.’

Veel universiteiten doen schimmig over toelatingseisen en schakelklassen. Ook de hoogte van het instellingscollegegeld wordt pas laat bekend gemaakt, terwijl dat belangrijke informatie is voor geïnteresseerden die al een masterdiploma op zak hebben en niet meer voor het lage wettelijk collegegeld in aanmerking komen. Verder maken de universiteiten nog altijd geen cijfers openbaar over het studiesucces aan masteropleidingen.

Voor studiekiezers zijn de prestaties van afzonderlijke opleidingen belangrijker dan de ranglijst van hele instellingen. De Keuzegids vergelijkt alle masteropleidingen van universiteiten en hogescholen, maar geeft ook een lijst met de vijftien best beoordeelde. Negen komen uit het hbo en slechts zes uit het universitaire onderwijs.

Het allerbest scoren de masters autonome beeldende kunst van Artez en nanoscience van de Rijksuniversiteit Groningen: zij krijgen 98 van de 100 punten. Het particuliere Nyenrode biedt de beste hbo-master management.

Van alle onderwijsinstellingen krijgt de Universiteit Wageningen alles bij elkaar de meeste punten voor haar masteronderwijs. ‘Het recept is bekend: intensief onderwijs van hoog niveau met een duidelijke blik op toepassingen’, aldus de redactie.

Hogeschool Rotterdam
De volgende opleidingen van de Hogeschool Rotterdam zijn beoordeeld in de Keuzegids:

Stedenbouw 80  (1/3)
Architectuur 76  (1/6)
Advanced nursing practice 70  (2/9)
Physician assistent 68  (1/5)
Leren en innoveren 58  (11/11)
Pedagogiek 58  (3/8)
Finance and accounting * 54  (2/2)
Begeleidingskunde 54  (2/2)
Logistics management 46  (1/1)

 Achter de opleiding: totaalscore (plaats op ranglijst tov. vergelijkbare opleidingen).
*In een eerdere versie van dit artikel is de opleiding finance and accounting (54, 2/2) per abuis buiten de tabel gevallen.

Geen oordeel
Niet alle masters zijn beoordeeld in de Keuzegids. Als te weinig studenten van de opleiding de enquete invullen onthoudt de Keuzegids zich van een oordeel.

Autonome beeldende kunst
Business Administration
Industrial innovation
Consulting and entrepeneurship
Kinderfysiotherapie
Kunsteducatie
Manuele therapie
Media design en communicatie
Product design
Urban and area development

 

Vergelijking hogescholen
Hogescholen waarvan vier of meer opleidingen een oordeel hebben gekregen in de Keuzegids zijn zelf ook weer tegen elkaar afgezet. De HR eindigt vrijwel onderaan:

Inholland Amsterdam/Den Haag 64
Artez 63,5
AHK 62,5
Windesheim 62,5
HAN 62
HU 61,5
HvA 59
Zuyd 58
Saxion 58
NHL 57
Fontys 57
HR 56
Hanze 52,5

 

HOP, Bas Belleman/Profielen, Dorine van Namen
www.keuzegids.org

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top