Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Internationaliseren bij je eigen hogeschool

Gepubliceerd: 20 May 2014 • Leestijd: 0 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘Internationaliseren in eigen land’ begint van de grond te komen. Maar Nederlandse docenten die hun studenten wereldwijs moeten maken, kunnen zelf nog wel wat bijscholing gebruiken.

Eén op de vijf Nederlandse afgestudeerden heeft een deel van zijn opleiding in het buitenland gevolgd. Het ministerie van Onderwijs hoopt dat dit er meer worden, maar zoekt intussen naar mogelijkheden om ook studenten die thuisblijven wat internationale vaardigheden bij te brengen.

Veel hogescholen en universiteiten zien het belang daarvan in, blijkt uit een eerste onderzoek van internationaliseringsorganisatie Nuffic. Ze bevorderen de mobiliteit van hun studenten, maar werken ook aan allerlei vormen van internationalisation at home. Zo zetten ze buitenlandse docenten in, laten ze studenten meedoen aan internationale projecten, en verzorgen ze modules interculturele vaardigheden.

Van een leien dakje gaat het nog niet. De instellingen bereiden hun docenten volgens de onderzoekers niet goed voor op deze taak. Bovendien laat het Engels van docenten en studenten te wensen over. Ook de international class room kan gezelliger: studenten met een verschillende culturele achtergrond integreren nog niet erg.

Het ministerie van Onderwijs gebruikt het onderzoek bij de voorbereiding van een nieuwe visie op internationalisering die in juni naar de Tweede Kamer gaat.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top