Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Internationalisering: geen woorden, maar daden

Gepubliceerd: 28 November 2014 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De internationaliseringsambities van hogescholen en universiteiten komen lang niet overal uit de verf. ‘De samenhang ontbreekt’, vindt directeur Freddy Weima van internationaliseringsorganisatie Nuffic.

Als niet alle studenten naar het buitenland willen, moet het buitenland maar richting studenten komen. Dat is de gedachte achter internationalisation at home. De meeste opleidingen geven daar handen en voeten aan door lessen te geven in een vreemde taal, door buitenlandse literatuur voor te schrijven of door de inzet van buitenlandse docenten. Maar een vaste plek heeft het vaak nog niet, blijkt uit onderzoek van de Nuffic. Directeur Freddy Weima: ‘Het lukt niet altijd om mooie plannen in daden om te zetten.’

Waar ligt dat aan?
‘Dat heeft vooral te maken met ervaring. Tot voor kort draaide alles om mobiliteit, om studenten die de grens oversteken. Internationalisation at home is een relatief nieuw begrip dat nog maar sinds kort aandacht krijgt, bijvoorbeeld in de kabinetsvisie over internationalisering. Er gebeurt al jaren van alles op dit gebied, maar de uitdaging is nu om er beleid van te maken en om alles met elkaar in samenhang te brengen.

Gebruikmaken van buitenlandse literatuur, gastdocenten van over de grens aantrekken. Zijn dat niet een beetje open deuren?
‘Het gaat om de optelsom, om ervoor te zorgen dat elke student tijdens de opleiding in contact komt met ideeën van over de grens. Ons punt richting de instellingen is: kom nu eens met een alomvattend concept van wat internationalisation at home is.

Universiteiten lijken wat verder dan hogescholen. Moet het hbo een inhaalslag maken?
‘Wat mij betreft wel. Het wetenschappelijk onderwijs heeft een langere traditie, maar in het hbo is internationalisering net zo belangrijk. Ook in een regionale arbeidsmarkt komen afgestudeerden al heel snel in aanraking met andere culturen. Denk aan de zorg, aan de import en export, of aan ondernemers. De wereld wordt steeds internationaler en intercultureler. Daarom is dit belangrijk.’

Er ligt nu een rapport. Wat is wat u betreft de belangrijkste aanbeveling?
‘In het algemeen zou ik zeggen: ga verder op de ingeslagen weg, maar wel met meer ambitie. Geef er als instelling een eigen invulling aan. Ik was bijvoorbeeld erg verbaasd dat er zo weinig gebeurt met online mogelijkheden. Ook hogescholen zouden vaker buitenlandse collega’s kunnen uitnodigen om op afstand een college te geven.

Kost dat niet allemaal veel te veel geld?
‘Dat is nu het aardige van dit rapport. Er kan nu al veel worden gedaan en dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Het gebeurt alleen nog te weinig.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Internationalisering: geen woorden, maar daden

  1. Ik denk gewoon dat er te weinig aandacht aan besteed wordt. Zelf zit ik nu alleen in het buitenland om ervaring op te doen, een goude kans is, ik anderen kan helpen en zelf veel kan leren. Dit was mijn droom, ambitie en ben het nu aan het uitvoeren (geweldig). Maar ik denk dat men er niet van bewust is hoe TOF en LEERRIJK het eigenlijk is… als hier nou echt gastlessen in de klassen worden gegeven of gewoon studenten hun ervaringen komen vertellen als men in het 1e of 2e jaar zit (zodat ze in het 3e of 4e jaar) naar het buitenland kunnen gaan voor hun stage of minor, dan denk ik niet alleen maar weet ik zeker dat er VEEL studenten geprikkeld zullen worden om dit daadwerkelijk te gaan overwegen en te gaan doen in de toekomst…….. Ik zou als het nodig is / kan mijn steentje uiteraard willen bijdragen. Groetjes, vanuit het zonnige India!

  2. Zelfs als studenten wel weg willen, worden ze daar niet goed in begeleid. Zo had ik een dat ik dankzij de begeleiding de uiteindelijke deadline heb gemist. Het is lastig om alles zelf uit te moeten zoeken als je de taal van het land waar je heen wilt niet spreekt

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top