Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kieswijzer helpt jongeren bij stem voor Europa

Gepubliceerd: 15 May 2014 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vandaag is de jongerenkieswijzer voor de Europese verkiezingen online gegaan. Twintig bondige stellingen laten zien waar de Europese verkiezingen op 22 mei om draaien en welke standpunten de partijen innemen.

Moet er één Europees leger komen? Moet Europa zich mengen in de kwaliteit van onderwijs en stages? Waar moet Brussel zich mee bemoeien en wat is vooral een taak van de landelijke overheden?

In samenwerking met politieke partijen (behalve de PVV) hebben jongerenorganisaties en onderzoeksbureau TNS Nipo de jongerenkieswijzer gemaakt. Bij alle stellingen staat ook een korte toelichting.

Niet bemoeien met onderwijs
Over sommige zaken blijken de partijen het wel eens. Zo moet Europa zich niet bemoeien met de inhoud van het onderwijs, vinden ze allemaal. Alleen zijn sommige het ‘eens’ en andere ‘helemaal eens’.

Op andere punten lopen de meningen uiteen. GroenLinks vindt bijvoorbeeld dat er best Europese afspraken mogen komen over de kwaliteit van het onderwijs, terwijl D66 daar neutraal bij blijft en de rest het liever aan de lidstaten zelf overlaat.

Waarderen vrijwilligerswerk
En moet Europa aanmoedigen dat werkgevers in alle landen behalve je diploma’s ook je werkervaring en bestuursjaren meewegen? VVD en SP vinden dat Europa daar niets mee te maken heeft. D66 en ChristenUnie/SGP antwoorden ‘neutraal’, maar stellen in hun toelichting ook dat werkgevers zelf moeten bedenken wat ze belangrijk vinden. GroenLinks daarentegen zegt dat de Unie moet aandringen op het waarderen van buitenschoolse activiteiten als vrijwilligerswerk. Het CDA (‘eens’) vindt dat Europa best mag lobbyen om buitenschoolse activiteiten aan te moedigen.

Wie alle stellingen heeft beantwoord, ziet bij welke partij zijn antwoorden het dichtst in de buurt komen. Per vraag kun je de toelichting van partijen lezen om eventuele misverstanden over het antwoord te voorkomen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top