Kunst uit HR-collectie in bruikleen
Gepubliceerd: 16 December 2014 • Leestijd: 1 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Best trots is de HR dat vier werken uit de eigen kunstcollectie binnenkort te zien zijn in TENT, de Kunsthal en het Nederlands Fotomuseum.
De facilitair manager van de Kralingse Zoom kon er maar moeilijk afscheid van nemen, maar het opvallende werk Fly Over van kunstenaar Ron van der Ende is tijdelijk niet meer in de kantine van de KZ maar in de Kunsthal te zien.
Drie andere werken uit de hogeschoolcollectie zijn in het nieuwe jaar te bekijken in TENT (Woody van Amen en Hidde van Schie) en het Nederlands Fotomuseum (Janine Schrijver).
166 werken
De Hogeschool Rotterdam begon in 1994 met het opbouwen van een collectie met werk dat is gemaakt door oud-studenten en docenten van de Willem de Kooning Academie. Twintig jaar later telt de collectie 166 werken van 110 kunstenaars. Op alle hogeschoollocaties is deze kunst te zien.
Dat de collectie niet alleen voor hogeschool-ogen interessant is, bleek wel uit de tentoonstelling Aanwinst die de HR in 2012 samen met de Kunsthal samenstelde. ‘Onze collectie heeft daardoor meer bekendheid gekregen en dat zie je terug in deze drie bruikleenverzoeken’, vertelt Helen Hulspas, secretaris van de Kunstcommissie Hogeschool Rotterdam.
Sculpturen van sloophout
Fly Over van Ron van der Ende (1956) zal te zien zijn in zijn overzichtstentoonstelling The Factory Set waar bijna veertig werken van de oud-WdKA’er worden getoond. Van der Ende maakt reliëfs, sculpturen van sloophout waarbij onder andere auto’s, gebouwen en ruimtecapsules worden afgebeeld. Vaak zijn ze bijna plat, vandaar de naam bas-reliëfs. Bij het maken van het werk komt veel tijd en ambachtelijkheid kijken omdat de reliëfs zijn opgebouwd uit kleine stukjes op maat gemaakt hout (fineer).
Pop art
De werken van Van Amen en Van Schie maken deel uit van de duotentoonstelling Woody van Amen/Hidde van Schie New romantic spirit in TENT. Van Amen (1936) is de bekendste vertegenwoordiger van de Nederlandse pop art-beweging. Hij studeerde aan de academie en werd er later ook docent. Hij is al meer dan vijftig jaar een grote naam in de Nederlandse kunst. Zijn werk Dioxinefiets dat normaal in de hal van Wijnhaven/Blaak is te zien, gaat nu in bruikleen. ‘Jonkie’ Hidde van Schie (1978) is tien jaar aan het werk als kunstenaar en muzikant. Zijn schilderij (en bruikleen) De Onbegrepen Regenboogvogel uit 2008 hangt altijd op een prominente plek in de school, eerst op Museumpark, nu op de Pieter de Hoochweg, en is met zijn afmeting van 250×200 cm een heel opvallend werk binnen de HR-kunstcollectie.
Het laatste werk dat in bruikleen wordt gegeven, is een foto van Janine Schrijver (1966), getiteld Rotterdam Vroesenpark 2012. Haar foto maakt deel uit van de tentoonstelling Rotterdam in the Picture – 175 jaar fotografie in Rotterdam.
Esmé van der Molen
Rotterdam in the Picture – 24 januari 2015-17 mei 2015
Woody van Amen/Hidde van Schie – 5 februari 2015-19 april 2015
Dus daar gaat ons college geld naar…
Inderdaad, Jarno! Jaarlijks draag je €0,61 bij aan onze collectie. Namens heel veel studenten en medewerkers: Bedankt!