Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lerarenopleiding blijkt toch een dure grap

Gepubliceerd: 6 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wil je voor de tweede keer een bachelorstudie volgen dan ben je veroordeeld tot het instellingscollegegeld van 7250 euro. Er zijn uitzonderingen maar die zorgen soms voor verwarring, blijkt uit een uitspraak van het college van beroep van de HR.

Een oud-student van de Hogeschool Rotterdam schreef zich in voor een nieuwe studie aan de HR. In 1995 had ze  al een diploma Nederlands communicatie en cultuur behaald en nu wilde ze graag haar onderwijsbevoegdheid halen aan de lerarenopleiding Nederlands.

Tot de rekening voor het collegegeld kwam… Zij bleek niet te  worden aangeslagen voor het wettelijke collegegeld van ruim  1.800 euro, maar voor het instellingscollegegeld van 7.250 euro;  een bedrag dat ze niet kon betalen. Dat tarief geldt voor mensen  die voor de tweede keer een bachelorstudie willen volgen.  Alleen als je na je bachelorstudie voor het eerst een studie in  de sectoren ‘onderwijs’ of ‘gezondheidszorg’ wilt doen, mag je  het normale collegegeld betalen. Begin je voor de tweede keer  een studie in deze domeinen, dan moet je net als de rest het  instellingscollegegeld betalen.

Opleidingsregister
De aspirant-student ging op voor een onderwijsstudie en dus voor  het normale wettelijk collegegeld, dacht ze. Maar nee. Haar eerste  opleiding blijkt in het landelijke opleidingsregister geregistreerd  te staan onder de tweedegraads-lerarenopleiding Nederlands,  en dús is dit een tweede studie in het domein ‘onderwijs’ en  dús wordt hier instellingscollegegeld in rekening gebracht,  betoogde de dienst financiën & studentregistratie tegenover de geschillencommissie.

Maar dat vindt de oud-student een bureaucratisch argument.  In de tijd dat zij haar eerste studie volgde, bestonden er nog  maar een paar opleidingen op het gebied van communicatie en  cultuur en was men aangewezen op een afstudeervariant van  de lerarenopleiding. In plaats van didactische vakken volgden de studenten communicatie- en cultuurvakken. Met haar huidige  diploma mag ze niet eens voor de klas staan.

Bezwaar ongegrond
Toch kan de hogeschool het verzoek niet inwilligen. Het is niet  aan de HR om de hand over het hart te strijken. De Wet op het Hoger  Onderwijs is er duidelijk over. Voor een tweede studie dient het  instellingscollegegeld betaald te worden. Gebeurt dit niet, dan mag  er niet eens een diploma worden afgegeven. En daar schiet de  aspirant-student ook niks mee op. Het bezwaar wordt ongegrond  verklaard.

Esmé van der Molen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lerarenopleiding blijkt toch een dure grap

  1. Beste Esme, weet jij of deze student in hoger beroep is gegaan? Ik zit in dezelfde situatie. kamerbrieven en de wet roept juist op tot het maken van uitzonderingen. dat is in tegenstelling tot wat jij schrijft. Ik hoor graag het vervolg

  2. Hallo Marielle, ik weet niet of deze student landelijk in beroep is gegaan. Ik heb dit artikel gebaseerd op een schriftelijk verslag van de uitspraak van het college van beroep voor de examens. Ik heb de persoon in kwestie zelf niet gesproken. Veel succes met je zaak.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top