Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Magere scores HR in Keuzegids Deeltijd

Gepubliceerd: 16 April 2014 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van alle beoordeelde deeltijdopleidingen scoort 53 procent ondergemiddeld. Vorig jaar was dat 44 procent. Vastgoed, Duits en Management in de zorg scoren het beste. Verpleegkunde en Frans het slechtst.

De kaalslag in het publiek bekostigde deeltijdonderwijs duurt onverminderd voort. Ook dit jaar is de instroom weer met tien procent gedaald en zijn er tientallen opleidingen gesloten. Sinds 2003 is het aantal eerstejaars in het bekostigde hbo gehalveerd naar krap achtduizend.

Een aantal grote instellingen als de Hanzehogeschool, Avans Hogeschool (Breda) en Windesheim (Zwolle) houdt het deeltijdonderwijs nog enigszins op peil. Dat zijn meteen de hogescholen waar de studenten en deskundigen van onderwijskeurmeester NVAO het best te spreken zijn over het onderwijs, aldus de Keuzegids. Ze scoren ruim zestig van de honderd punten. Ook bij Saxion Hogescholen, vorig jaar nog de best beoordeelde grote hogeschool met deeltijdonderwijs, overheerst de tevredenheid.

Scores Hogeschool Rotterdam
De HR komt in de instellingsranking van de hogescholen niet voor. Door de magere scores valt een aantal hogescholen, waaronder de Hogeschool Rotterdam, buiten de top-10, schrijft de Keuzegids. Onderaan dit artikel staat de tabel met de ranking van de verschillende opleidingen. Van de 43 beoordeelde opleidingen scoren er slechts negentien 55 punten of hoger.

Bij de kleine aanbieders scoort de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle (84,5) het hoogst, gevolgd door pabo De Kempel in Helmond (82,5) en de Marnix Academie in Utrecht (80,5).

De allerbest beoordeelde deeltijdstudie is die van de toneelschool in Maastricht met 98 punten.

De verschraling van het deeltijdonderwijs heeft ook gevolgen voor de Keuzegids. Er zijn steeds minder opleidingen te vergelijken en ook het aantal lezers neemt af. Een andere steen des aanstoots is dat het niet-bekostigde deeltijdonderwijs steeds ondoorzichtiger wordt. Commerciële aanbieders als NCOI en LOI, die de afgelopen jaren een groeiend aantal deeltijd- en duale opleidingen aanbieden, werken niet mee aan de Nationale Studentenenquête en maken geen controleerbare rendementscijfers openbaar, stelt de redactie. ‘Gezien deze ontwikkelingen is deze zesde aflevering van de Keuzegids Deeltijd & Duaal waarschijnlijk de laatste geweest.’

HOP, Hein Cuppen/Profielen

keuzegidsLijstD&D2014
Topopleiding
Opleidingen met een totaalscore van ++ of +++ krijgen het predicaat ‘topopleiding’. De opleidingen vastgoed (duaal), lero Duits en management in de zorg mogen zich zo noemen.

De symbolen (+, -, 0) geven aan of een opleiding beter of slechter scoort dan het landelijk gemiddelde:
        zwakste groep
—         zwakke groep
          iets lager dan gemiddeld
0         gemiddelde score
+         beter dan gemiddeld
++       sterke groep
+++    sterkste groep

Hoe komt de Keuzegids tot haar oordelen?
De ranglijsten van de Keuzegids Deeltijd & Duaal zijn voor 70 procent gebaseerd op oordelen van studenten (is het programma uitdagend en samenhangend?, kwaliteit docenten, theorie/vaardigheden, toetsing, studielast, gebouwen, faciliteiten, communicatie over o.a. roosterwijzigingen en klachten).
De andere 30 procent wordt bepaald door onderwijsstatistieken (rendement) en door deskundigenrapporten over de onderwijskwaliteit.

www.keuzegids.org

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top