‘Masterstress’ bij hbo-docenten
Gepubliceerd: 9 May 2014 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Hbo-docenten hebben last van ‘masterstress’, blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond. Docenten met een bachelordiploma moeten snel een masteropleiding gaan volgen, ook als ze er eigenlijk geen tijd voor hebben.
Hogescholen hebben allerlei prestatieafspraken gemaakt met het ministerie van Onderwijs. Die gaan niet alleen over lesuren, uitval en studietempo, maar ook over het opleidingsniveau van docenten. Er zouden meer docenten met een masterdiploma moeten lesgeven aan de hogescholen.
Drukke baan
Dat merken hbo-docenten op de werkvloer, meldt de AOb-website Hogeronderwijs.nu op grond van een enquête die door 411 vakbondsleden is ingevuld. De meesten (zeventig procent) hebben al een masterdiploma. Maar de rest (bijna dertig procent) voelt matige tot hoge ‘masterstress’ om een hoger diploma te behalen naast hun toch al drukke baan.
Hun collega’s merken dat ook. In mijn docententeam heerst ‘masterstress’, zegt zestig procent van alle ondervraagde hbo-docenten. En nog iets meer docenten (75 procent) zien masterstress in de hele hogeschool.
Geen vervanging
Volgens de cao krijgen docenten voor 75 procent van de officiële studielast vrij en betaalt de hogeschool de studiekosten. In bijna twee derde van de gevallen gaat het ook werkelijk zo, zeggen de respondenten. Maar dertig procent antwoordt dat het niet volgens de cao gebeurt. Ook worden studerende docenten in veel gevallen (41 procent) niet vervangen: het team moet hun afwezigheid zelf opvangen.
Maar of ze nu goed gefaciliteerd worden of niet, het blijft in de praktijk lastig om het studieverlof ook werkelijk op te nemen. ‘In september moesten honderd studenten een stageplaats krijgen, dan kom je niet aan het studieverlof toe’, zegt een docent.
Hbo- of wo-master?
De bond vroeg ook waar docenten (of hun collega’s) hun masterdiploma behalen. In bijna dertig procent van de gevallen is dat aan de eigen hogeschool. Vrijwel evenveel docenten volgen een masteropleiding aan een andere hogeschool. Meer dan veertig procent volgt een universitaire masteropleiding.
Lang niet alle docenten zijn overtuigd van het nut. Eén op de drie vindt dat een docent met een bachelordiploma ook excellent kan functioneren en nog eens één op de acht vindt het vooral belangrijk dat er mensen met recente praktijkervaring voor de klas staan.
HOP, Bas Belleman
Waarom wordt er blind naar een titel gekeken en niet naar de kwaliteiten/competenties van een docent? Zouden dat niet de graadmeter van een goede docent moeten zijn?
De overheid verlangt dat gepronkt wordt met cijfertjes en titels als graadmeter voor kwaliteit, ik betwijfel of het onderwijs hierdoor echt beter wordt.
Het CMR lid Ayman van Bregt plaatste op Yammer een oproep aan collega’s die problemen ondervinden met het behalen van hun mastergraad. De CMR wil graag weten in hoeverre het klopt dat ook op onze hogeschool sprake is van “masterstress” bij collega’s. En zo ja waar en in welke mate. Collega’s kunnen desgewenst anoniem reageren (zie Yammer).
Directeur Cees van der Kraan van RBS is deze oproep in het verkeerde keelgat geschoten. Hij vindt dat de CMR moet ophouden collega’s de gelegenheid te bieden zich anoniem te uiten. Daarmee schoot Cees wederom in mijn CMR wiek.
Hieronder mijn reactie op Cees geyammer.
Beste Cees, fijn dat je smaak bij aktie 1 ‘okee proefde’. Deze aktie 1 was gestoeld op interne en externe berichten over “masterstress” ( zie http://profielen.hr.nl/2014/masterstress-bij-hbo-docenten/ ). De CMR wil deze berichten nader onderzoeken in het belang van de HR en de collega’s. Er is er voor gekozen dit anoniem te doen. Helaas Cees, blijkt dat in grote organisaties in de praktijk niet anders te kunnen. Ja, in alle grote organisaties gaan dingen mis en zijn er mensen, die zich onveilig voelen. De recente geschiedenis kent prangende voorbeelden van klokkenluiders wier leven verwoest is of die zich zelfs in de dood gedreven voelden. Hier is dan ook geen sprake van het te vaak misbruiken van zich onveilig voelende collega’s. Bij deze frase van jouw kreeg ik dus een onaangename smaak in de mond. De CMR (c.q. leden van) kunnen zich niet vaak genoeg inzetten in het belang van collega’s en uiteindelijk de hogeschool.
Je oproep aan zich onveilig voelende collegae “verenigt u” is ijdel. Dat verenigen is namelijk of van staatswege geregeld. Men noemt dergelijke verenigingen dan medezeggenschapsraden of ondernemingsraden. Of werknemers hebben dat particulier geregeld in de vorm van vakorganisaties of rechtsbijstandsverzekeringen.
En nee Cees,de CMR ge(mis)bruikt collegae, die zich onveilig voelen, niet voor eigen argumentatie. Akties zoals 1 zijn altijd het gevolg van input van collega’s. Dus nee Cees, de CMR stopt er niet mee om voor collega’s op te komen en onderzoek te doen naar zaken die mogelijk niet kloppen.
En nee Cees, ik vind niet dat jij nu moet ophouden met roepen en yammeren, mijn werkzame leven zou een stuk saaier worden.
Fons van Maldeghem
Vz CMR