Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer buitenlandse studenten, maar minder Duitsers

Gepubliceerd: 26 March 2014 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nederlandse hogescholen en universiteiten verwelkomden vorig collegejaar ruim 58 duizend buitenlanders. Opnieuw een stijging, maar toch blijft Nederland achter bij het Europees gemiddelde.

Bijna negen procent van het totale aantal studenten dat hier een complete opleiding volgt, kwam in 2012-2013 uit het buitenland. 8,8 Procent om precies te zijn en dat is net iets onder het EU-gemiddelde van 8,9 procent. Dat blijkt uit de nieuwste rapportage van internationaliseringsorganisatie Nuffic.

Meer Grieken en Britten
In het hbo stokt de groei een beetje: net als in het voorgaande jaar kwam bijna zeven procent van de studenten van over de grens. In het wetenschappelijk onderwijs wordt het aandeel buitenlandse studenten wel groter: van 11,3 procent in 2011-2012 naar 12,2 procent een jaar later.

De meeste buitenlanders komen sinds jaar en dag uit Duitsland (43 procent), maar voor het eerst in tijden kwamen er in 2012 iets minder oosterburen onze kant op. Dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de toename van het aantal Grieken en Engelsen dat naar Nederland komt. De buitenlandse studentenpopulatie wordt steeds diverser, er fietsen namelijk ook steeds meer Brazilianen, Zuid-Koreanen, Russen en Mexicanen door Maastricht of Amsterdam.

Hogeschool Rotterdam
Op de Hogeschool Rotterdam lopen ruim 1200 internationale studenten rond, veelal op de Engelstalige opleidingen van de Rotterdam Business School. Zij maken zo’n vier procent uit van de Rotterdamse hogeschoolpopulatie. Daar bovenop komen jaarlijks zo’n vierhonderd studenten naar Rotterdam voor een uitwisseling, blijkt uit het jaarverslag van de HR over 2012.

Het aantal studenten dat tijdelijk in Nederland vertoeft, maar niet hier een diploma behaalt is volgens het Nuffic “in nevelen gehuld”. Het is dus onduidelijk hoeveel studenten hier komen om bijvoorbeeld stage te lopen of een half jaar een minor te volgen. Ook goed om te weten: het gaat in deze cijfers alleen om het bekostigde hoger onderwijs. Buitenlanders die bij een particuliere onderwijsinstelling studeren worden niet meegeteld.

Het kabinet verwelkomt buitenlandse studenten met open armen. Als afgestudeerden hier blijven levert dat de Nederlandse economie miljoenen op, becijferde het Centraal Planbureau eens. Minister Bussemaker van Onderwijs heeft het voortouw genomen voor de promotiecampagne ‘Make it in the Netherlands’.

HOP, Petra Vissers

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top