Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer ‘handen’ en scholing voor schoonmakers HR

Gepubliceerd: 26 May 2014 • Leestijd: 2 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ze willen meer loon en uitbetaling bij kort ziekteverzuim en daarom staken de schoonmakers. De HR is geen partner in dit cao-conflict, maar heeft wel plannen voor verbetering van de positie van schoonmakers.

De schoonmakersstaking duurt al weken en nog is de cao niet rond. Ook bij de Hogeschool Rotterdam wordt gestaakt, vooral op de locaties Academieplein (15 van de 19 schoonmakers) en de Kralingse Zoom (8 van de 21). In totaal gaat het om ongeveer 20 tot 25 procent van de honderd schoonmakers die elke dag de gebouwen van de HR opruimen en schoonhouden.

Als er één ding duidelijk is geworden tijdens de staking, dan is het wel dat opruimen inmiddels tot de kerntaak van schoonmakers behoort. De vloeren die nu minder vaak worden gedweild, storen minder dan de tafels vol troep en etensafval.

Opruimen vergt meer tijd
Vorige week koos de facilitaire dienst (fadi), net als de NS, voor het inzetten van kantoorpersoneel bij het schoonhouden van de gebouwen. De huismeesters konden het niet meer alleen aan. Elke dag hebben drie kantoormedewerkers van de fadi corvee en helpen zij met opruimen en aanvegen. ‘Een school waar elke dag zo veel mensen bij elkaar komen, moet een schone en veilige omgeving zijn. Nu de staking zo lang duurt, is dit soort oplossingen echt nodig. Anders vervuilt de boel’, aldus fadi-directeur Anneli van der Reijden.

De staking heeft Van der Reijden en haar manager inkoop & contractmanagement Martin de Groot aan het denken gezet. De hogeschool kan en wil zich niet mengen in het cao-conflict tussen schoonmakers en hun werkgevers, maar er kan misschien wel ‘in kwalitatieve zin’ iets worden gedaan aan het contract dat de hogeschool met het schoonmaakbedrijf GOM heeft.

Achteloosheid
Dat contract is vooral gericht op schoonmaken en poetsen. Van der Reijden: ‘Maar de achteloosheid die je in de hele maatschappij ziet, manifesteert zich ook op de hogeschool. Lang niet alle studenten en medewerkers ruimen hun rommel achter zich op. Schoonmakers zijn dus steeds meer tijd kwijt aan opruimen, waardoor ze minder tijd hebben voor het echte schoonmaakwerk en hun werkdruk toeneemt.’

Elke ochtend worden de gebouwen tussen half zeven en negen uur schoongemaakt. Hoe meer troep er van de vorige dag ligt, hoe minder tijd de schoonmakers hebben voor de wekelijkse stofzuigbeurt van de kantoren of een goede schrob van de toiletpot. Niet voor niets wordt er geklaagd over een toenemende werkdruk. Van der Reijden wordt regelmatig door schoonmakers meegetrokken naar een plek des onheils om met eigen ogen te zien wat er soms rondslingert.

Meer handen
Bovendien moeten de schoonmakers handelingen in een bepaalde tijd verrichten, want tijd is geld, en de opdrachtgevers – de HR dus in dit geval – willen een scherpe prijs. Inkoopmanager De Groot: ‘Wij willen daar op een andere manier naar kijken. Veel schoonmakers werken al jaren bij de HR en voelen zich verbonden met de hogeschool. Daarom willen we op een goede manier met schoonmaakpersoneel omgaan. We zijn nu met GOM in overleg. Voor de ochtendshift willen we het aantal handjes uitbreiden. Er komt dus meer personeel om het bestaande werk te doen. Daardoor zou de werkdruk van de schoonmakers moeten afnemen.’

Ook wil de HR investeren in ontwikkelingskansen. Van der Reijden: ‘We zijn een hogeschool, dus scholing is voor ons heel belangrijk. Naast de ochtendploeg hebben we per locatie een aantal GOM-medewerkers dat op de dag werkt. Wij willen dat ze meer gaan samenwerken met de serviceteams van de fadi. Dat biedt ook weer extra ontwikkelings- en scholingskansen voor deze schoonmakers.’

Gouden standaard
Verder onderzoekt de fadi de mogelijkheden van het extra belonen van goede prestaties. ‘En nog los van de gesprekken die we nu met GOM voeren, hebben wij de gouden standaard van de FNV ondertekend waarin opdrachtgevers een goede behandeling van schoonmakers onderschrijven’, aldus De Groot.

Ruimt uw rommel op
Tot slot ligt de vraag wat docenten, studenten en andere medewerkers kunnen doen om de gevolgen van de staking te verlichten. Het blijkt heel simpel te zijn: gewoon je rommel opruimen. ‘Meer vragen we niet’, aldus Van der Reijden. ‘En kijk even achterom voordat je het toilet verlaat’, voegt De Groot daar nog snel aan toe.

Esmé van der Molen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top