Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nijkamp: “Beschuldigingen van de zotte”

Gepubliceerd: 14 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De beschuldigingen van plagiaat die VU-hoogleraar Peter Nijkamp vorige week over zich heen kreeg, berusten “grotendeels op drijfzand”. Dat stelt de econoom in een reactie in universiteitsblad Advalvas.

“De beschuldigingen van Van Kolfschooten missen elke redelijke grond”, schrijft Nijkamp. De interpretatie van het begrip ‘zelfplagiaat’ is volgens hem “tendentieus” geweest. De hoogleraar bespreekt de beschuldigingen aan zijn adres en concludeert: “Het is toch van de zotte dit zelfplagiaat te noemen”.

Schilderij La reproduction interdit van René Magritte (foto Sicco 2007/Flickr)
Schilderij La reproduction interdit van René Magritte (foto Sicco 2007/Flickr)

Wetenschapsjournalist Frank van Kolfschooten beschuldigde Nijkamp vorige week in NRC Handelsblad van ‘zelfplagiaat’; de hoogleraar en gevierd econoom zou zich schuldig hebben gemaakt aan onaanvaardbaar wetenschappelijk wangedrag. Nijkamp reageert in Advalvas voor het eerst op de beschuldigingen.

Misvatting
Al met al valt de affaire-Nijkamp terug te voeren op een ongelukkige samenvatting van een onderzoek naar VU-promovenda Karima Kourtit, lijkt het. In haar proefschrift bleken slordige citaties te zitten, zelfs plagiaat, maar dat was niet zo ernstig dat haar promotie moest worden afgeblazen.

Nadat de VU een samenvatting van het rapport online zette, ging het echter mis. Er waren zinnen aan elkaar geplakt, waar dat niet de bedoeling was. Daardoor lijkt het net alsof elke incorrecte of slordige vorm van bronvermelding plagiaat is. Zo kwam ook Nijkamp, de promotor van Kourtit, onder vuur te liggen.

“Deze samenvatting gaf helaas kennelijk aanleiding tot een misvatting”, schrijft Nijkamp in zijn reactie. De voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar Kourtit, Pieter Drenth, beaamde [link:betaalmuur] dat afgelopen weekend al in NRC. Hij distantieerde zich van de samenvatting en liet optekenen dat de VU de verwarring over het begrip ‘zelfplagiaat’ over zichzelf heeft afgeroepen.

Of de Vrije Universiteit naar aanleiding van de verwarring het gehele onderzoek naar Kourtit openbaar zal gaan maken, kon een woordvoerder niet zeggen.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top