Open tbc op Hogeschool Rotterdam
Gepubliceerd: 15 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Een student van de Hogeschool Rotterdam, locatie Pieter de Hooghweg, is gediagnosticeerd met open tbc. De GGD onderzoekt nu of ook medestudenten en docenten de bacterie hebben opgelopen.
Vanochtend zijn de studenten van de locatie Pieter de Hooghweg geïnformeerd over het feit dat voor de kerst bij een medestudent ‘open’ tuberculose is gediagnosticeerd. Open tbc is een infectieziekte die via de luchtwegen wordt overgebracht en kan in heel enkele gevallen dodelijk zijn.
De student volgt een ‘associate degree’ bij de Rotterdam Academy, een twee jaar durende, praktijkgerichte hbo-opleiding. De GGD onderzoekt de komende weken of zijn directe klasgenoten en een kleine groep vaste docenten besmet zijn.
Meestal niet ziek
Tuberculose-infectie heeft een incubatietijd van ongeveer acht weken. In die periode wordt de drager van de bacterie niet ziek en is hij of zij niet besmettelijk. Pas wanneer er ziekteverschijnselen zijn en er tuberculose-bacteriën in het slijm van de luchtwegen worden gevonden, is sprake van ‘open’ tbc. Dan kan de bacterie ook overgedragen worden op anderen door hoesten of niezen.
Bij de meeste mensen zal de afweer de bacterie voorgoed uitschakelen; bij tien procent van de mensen echter blijven de bacteriën op de achtergrond, ‘latent’, aanwezig. Dan kan de ziekte pas na maanden of zelfs vele jaren de kop op steken. Ziekteverschijnselen zijn onder andere veel hoesten, nachtzweten, een verminderde eetlust en afvallen.
Dertig mensen in onderzoek
Zo’n tien vaste docenten en twintig klasgenoten bij de Rotterdam Academy krijgen eind februari een Mantouxtest. Die moet laten zien of iemand drager is van de bacterie. Ook latente, niet-besmettelijke aanwezigheid wordt op deze manier aangetoond.
Door de lange incubatietijd heeft eerder testen geen zin, legde de GGD vanmorgen uit aan de studenten en docenten van de Rotterdam Academy. De studenten zullen eind februari op de Pieter de Hooghweg zelf een Montouxprik krijgen, waarna binnen drie dagen te zien is of ze de bacterie bij zich dragen. Als in die groep meer mensen de bacterie hebben opgelopen, kan de GGD het onderzoek uitbreiden.
De getroffen student zit voorlopig nog ziek thuis, weet Bert Reul, directeur van de Rotterdam Academy. ‘Hij krijgt een aantal maanden een vrij intensieve behandeling met antibiotica.’ Studenten die vanochtend niet bij de voorlichting aanwezig waren krijgen een brief thuisgestuurd.
In deze regio kwam open tbc in 2012 nog 33 keer voor, blijkt uit cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond. In 2011 overleden vijf patiënten aan de gevolgen ervan. In 2012 waren dat er twee.
In een eerdere versie van dit artikel stond dat open tbc in de regio jaarlijks zo’n 120 keer voorkomt. Daarin zijn echter ook de latente en andere niet-besmettelijke gevallen die worden ontdekt meegerekend.
Ik was vanochtend aanwezig op de locatie maar ben NIET geïnformeerd, medestudenten zijn ook nergens van op de hoogte. Een brief is ook nog niet binnen en ik verneem het nieuws via deze manier… lekker slordig!
Ja ik vind het ook een beetje raar dat ik het via een mededeling op de schoolsite moet lezen en dat het niet even tijdens een van onze lessen wordt verteld.
Die brief krijg je iig morgen (ooit een brief gezien die dezelfde dag wordt bezorgd?)
Ik zit bij dat meisje in de klas en het gaat alleen om de klasgenoten die een een brief krijgen. Verder hoeft er ook niemand die prik, behalve de klas. En er is inderdaad vanochtend voorlichting gegeven in de klas.