Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Petitie tegen Israël-investeringen pensioenfonds

Gepubliceerd: 16 January 2014 • Leestijd: 0 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Personeel van hogescholen en universiteiten is een petitie gestart tegen het ABP. De petitie roept het pensioenfonds op de banden te verbreken met een aantal Israëlische banken, omdat die medeplichtig zouden zijn aan de bezetting van Palestijns gebied.

Onderwijspersoneel heeft geen keus, pensioen opbouwen moet verplicht bij het APB. Dat betekent volgens de petitie dat ‘wij als onderwijzers en academici, op deze manier impliciet meedoen aan de illegale bezettingspolitiek van Israël, die onder andere stelselmatig Palestijnen de toegang tot onderwijs ontzegt, en de Palestijnse bevolking uit Israëlische geschiedenisboeken schrapt.’

Geschrokken
‘Toen ik hoorde dat ABP ons pensioengeld hierin investeert, schrok ik daar erg van’, motiveert Maja Hertoghs, promovenda aan de Erasmus Universiteit en één van de opstellers van de petitie. ‘Omdat we niet kunnen kiezen voor een ander pensioenfonds, roepen we met deze petitie ABP op om het voorbeeld van PGGM te volgen.’ Dat pensioenfonds maakte vorige week bekend zijn investeringen in vijf Israëlische banken stop te zetten, omdat de banken nederzettingen financieren in bezet gebied.

‘Problematiek staat op de agenda’
Een woordvoerder van het ABP laat weten dat ‘de problematiek’ op de agenda staat. ‘We voeren hier met de banken gesprekken over om ze aan te sporen tot ander gedrag. Als aandeelhouder kiezen wij er nu nog voor om onze invloed aan te wenden om dingen te veranderen. Mocht dat niet werken dan zijn we niet bang terug te trekken. Maar dat is echt een laatste redmiddel.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

17 Responses to Petitie tegen Israël-investeringen pensioenfonds

  1. Israël hoeft het niet te pikken dat het continu bestookt wordt met raketten, bomaanslagen, ontvoeringen en ander extremistisch geweld door Palestijnen. Onschuldige burgers (en kinderen!) zijn hier regelmatig het slachtoffer van.

    Laat personeel van de HR en de EUR zich met hun eigen zaken bezighouden en meng u niet in dit soort kwesties, want u beschadigd het neutrale imago dat een publieke instelling hoort uit te stralen. Concentreer u op de kwaliteit van het onderwijs!

  2. Andersom werkt het net zo goed, laat israel echt niet de slachtoffer partij lijken hier.

    Wel eens met dat de HR een neutraal imago hoort uit te stralen.

  3. zie hier de zogeheten neutraliteit van een onderwijsinstelling en de docenten van deze onderwijsinstelling. Jullie macbook wordt ook gemaakt door kinderen in China. Hoor ik jullie staken tegen dit? het antwoord is nee. Daarnaast is er sprake van contractuele binding.

  4. Israel doet nooit wat. Het zijn altijd de boosaardige Palestijnen. In China kunnen de kinderen nog ‘normaal’ leven, ze worden daar niet van hun huizen ontdaan. Oppassen HR personeel, straks worden jullie ook nog als antisemiet bestempeld.

  5. Laat die docenten, lectoren en alle medewerkers zich eens gedragen. Start eerder een petitie dat ABP hoe dan ook moeten blijven investeren in Israël en PGGM dat ook weer moet gaan doen! Israël is geen aanvaller ofzo, maar wordt hier even tot terrorist gebombardeerd door dit soort acties… Ze moeten even verder kijken dan hun neus lang is!

  6. Israel behoort toe aan de joden!!! Lees de bijbel maar!!!! Alles komt uit wat er geschreven staat.

  7. Dit nieuwsbericht verbaast mij helemaal niks. Al het geld dat naar Israel wordt gedoneerd word gewoon simpelweg in “oorlogsactiviteiten gepompt”. Dit nieuwsbericht bewijst het weer.

    Israel (met name de joden) hebben al een hele lange tijd afschuwelijke dingen bij de Palestijnen gedaan. Daarom verbaasd het mij ook dat de dood van Sharon onlangs voor zoveel medeleven en respect heeft gezorgd bij bepaalde mensen die hem steunen in zijn daden. Onbegrijpelijk…

    Wij Nederlanders zouden het ook niet leuk vinden als opeens Duitsers onze Limburg zouden inpikken en vervolgens ons de schuld zouden geven als wij iets terugdeden.

    Nederland moet zich meer verzelfstandigen i.p.v. zich te richten op de vriendjespolitiek met Israel en de VS.

  8. Ten eerste behoorde het gebied van Israel nooit en te nimmer toe aan de zogenaamde “palestijnen (dit was een gewoon arabisch volk en niets anders dan dat, waarvan geen enkel arabisch land deze mensen wilde nemen, terwijl het wel arabieren zijn zonder vaste verblijf- of woonplaats; heb je broeders lief, jaja). En het was een verrot land waarin niets groeide of bloeide, totdat in 1948 de joden terugkeerden en dit zelf hebben opgebouwd, en het land bloeide weer in volle glorie (verdiep je eens in de geschiedenis). Dus waar gaat dit over? Vervolgens kregen de zogenaamde “palestijnen” (gewone arabieren) de kans om ook te studeren. In plaats dat ze dankbaar waren, gingen ze bommen opblazen en het leven van de echte, terechte bewoners zuur maken. Ja, ja, wat een geweldig volk zeg.

  9. Ze kunnen zich beter zorgen maken over de belabberde kwaliteit van het onderwijs in plaats van deze flauwekul.

  10. Waar twee vechten hebben twee schuld.
    Daarnaast is het nogal onlogisch om Sharon niet te herdenken, zo werden Arafat en Mandela ook herdacht terwijl beiden connecties hadden met terrorisme.

  11. Ik schaam me voor sommige reacties hier, allereerst zouden jullie alleen moeten reageren indien jullie daadwerkelijk over enige kennis beschikken over Israël-Palestina.
    Israël bezet wel degelijk gebieden die toebehoren aan Palestina, Israël is wel degelijk de onderdrukker van het Palestijnse volk. Al vanaf 1947 is Israël bezig met gebieden terug te heroveren die oorspronkelijk toebehoren aan de Palestijnen. Maar Nederland, het marionetpoppetje van Israël en Amerika, moet altijd gelijk in de verdediging schieten en iedereen bestempelen als antisemiet die het land Israël ontkent. Maar, natuurlijk, de Palestijnen zijn verschrikkelijke mensen, hoe durven ze met steentjes naar Israëlische tanks en soldaten te gooien die hun huizen plat bombarderen en hun families vermoorden? De muur en toegang die naar de bezette gebieden lijken hebben veel weg van de weg naar concentratiekampen vroeger. Maar sluit jullie oogjes maar hoor voor de waarheid, geen probleem. Alles wat met arabieren en het midden-oosten te maken heeft, is een ver-van-je-bed-show, maar zodra het over de zionisten gaat (en ik spreek niet eens over Joden, genoeg joden die voor de Palestijnen zijn), dan gaan we ineens allemaal massaal lekker gezellig tegen Palestina zijn. Heel goed initiatief van de HR! Eindelijk mensen met ballen. Die wél toegeven dat Palestina bezet is, door een afschuwelijke bezetter. Het enige goede aan deze reacties is dat er één iemand blij is met de dood van die verschrikkelijke oorlogscrimineel (die eens zei ”dat hij niet zou rusten tot hij elke Palestijn had vermoord en dat de Israëliers het recht hebben om een Palestijn te vermoorden omdat zij minderwaardig zijn aan hen). Hypocriete, walgelijke denkwijzes hierzo!

  12. wouw… Yasmine weet in ieder geval niets over concentratiekampen… Ga eens googlen zou ik zeggen.Gelukkig gaat het er op de westbank en in Gaza heel anders toe.

    Ja er zijn bezette gebieden. Die zijn bezet tijdens een oorlog. Zo gaat dat al eeuwen lang. Zo zijn ontstaan landen, ook Nederland. Zo plat is de realiteit. Weer even googlen. Fijn toch dat je alles kunt opzoeken.
    .
    Ja er moet een oplossing komen. De Palestijnen verkeren in een vreselijke positie. Daarbij spelen meerdere partijen een rol. Niet alleen Israel. Het is een ingewikkeld probleem, dat is duidelijk. Anders was het al lang opgelost. Tenslotte willen Israelis en Palestijenen willenhetzelfde: brood op de plank, een veilige omgeving voor je kinderen en een toekomst.

    Om een toekomst te krijgen, moet je naar de toekomst kijken. Niemand kan terug naar 1948. Beide partijen zullen gedurfde keuzes moeten maken. Laten we ze daarin ondersteunen. Een partij in de beklaagden bank zetten is een makkelijke en goedkope actie.

    Want laten we eens eerlijk zijn. Welke principiele keuzes durven we zelf te maken waarvoor iets moet inleveren. En hoe ver durf je te gaan als je denkt dat een verkeerde keuze betekent dat je leven op het spel staat …

  13. Momenteel zelf op stage hier in Jerusalem, Israel, wil ik alleen maar even zeggen dat in deze ingewikkelde kwestie heel moeilijk een dader/boeman aan te wijzen valt.Tijdens mijn stageperiode hier werd een niets vermoedende slapende soldaat in een bus doodgestoken door een Palestijnse jongen (heeft het Nieuws in NL niet eens gehaald geloof ik), aan de andere kant heeft de Palestijnse bevolking in biijvoorbeeld de West Bank het heel zwaar. Verder ben ik het volledig eens met de mensen hierboven, die zeggen dat instituties als de HR zich niet te veel moeten uitspreken in dit soort moeilijke zaken.

  14. Heel veel dingen die in Israël gebeuren halen de Nederlandse kranten niet. Het gebeurt nl regelmatig dat er tientallen raketten worden afgevuurd vanuit de gazastrook richting Israëlische doelwitten. Gelukkig mag het land zich prijzen met een geweldige afweer van deze raketten. Maar hierover NIETS in de Nederlandse media.
    Wanneer Israël het dan uiteindelijk zat is en hierop reageert dan moet je de media horen, en krijgt dit, Bijbelse, land weer een hevige trap en de wereld staat weer op z’n kop.

    Aan de kant van de palestijnen worden, helaas, veelal menselijke doelwitten ingezet, met name vrouwen en kinderen, die dan omkomen bij zulke aanvallen.
    Verschrikkelijk, en dan vind ook het land Israël!!! Zij zullen er alles aan doen om dit te voorkomen, neem dat van mij aan.

    Het is echter een strijd in de Hemelse Gewesten en dat zullen alleen mensen begrijpen die kennis hebben van Gods Woord!!
    We kunnen alleen bidden dat God zorgt voor Zijn Volk (de Joden).

  15. Ik had wel een beetje verwacht toen ik naar de HR ging, maar af en toe schrik ik echt van het antisemitisme onder sommige studenten. En behalve antisemitisme hoor ik nog wel meer zaken zoals:
    “11 September was een goede zaak, en het is terecht dat Theo van Gogh dood is.”
    Ik hoef natuurlijk niet te vertellen uit welke hoek dit soort geluiden komen.

    Ik zou hier een heel betoog kunnen schrijven waarom ik vind dat Israël onvoorwaardelijk gesteund moet worden, maar dat heeft niet veel zin denk ik.
    Ik zal de HR ook niet vragen om pro Israël te zijn, maar blijf op z’n minst neutraal.
    Dit soort acties wakkeren de anti-joodse gevoelens alleen maar aan. En verder is het natuurlijk behoorlijk selectief om alleen tegen Israël te ageren. Er zijn zoveel landen in de wereld met allerlei soorten van mensenrechtenschendingen waarin het ABP ook investeert, maar daar hoor ik jullie niet over.

  16. Profielen, het onafhankelijke blad van Hogeschool Rotterdam heeft bovenstaand artikel van het Hoger Onderwijs Persbureau geplaatst.

    Dat er over een maatschappelijk thema wordt gediscussieerd op dit forum juicht de hogeschool toe. In de reacties lijkt echter het beeld te zijn ontstaan dat Hogeschool Rotterdam een standpunt inneemt in de discussie. De hogeschool heeft echter geen opvatting over internationale politieke kwesties. Het staat medewerkers en studenten vrij om hun eigen opvattingen over dergelijke thema’s te ventileren. Hierin maken zij een autonome afweging en daar staat de hogeschool buiten.

    Carmen Mo-Ajok
    Persvoorlichter HR

  17. Hypocriet gedrag van NL’ers. Laten we alle pensioenfondsen eens doorlichten en aanspreken op hun onethisch gedrag op zoveel beleggingen en niet alleen Israel van iets onjuist te beschuldigen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top