Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Rendementsdenken slaat door’

Gepubliceerd: 19 June 2014 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Universiteiten en hogescholen staren zich blind op slaagpercentages, stellen drie landelijke studentenorganisaties. Hierdoor zou de ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid van studenten in het gedrang komen.

onderzoek onderwijs leenstelsel geld goed foutUniversiteiten en hogescholen worden deels afgerekend op de snelheid waarmee studenten hun diploma behalen. Daarom proberen ze van alles om het studietempo te verhogen. Sommige instellingen maken het bindend studieadvies strenger of gaan trage tweedejaars wegsturen. Ze laten studiepunten vervallen als studenten niet snel genoeg over de eindstreep komen. Hier en daar mogen studenten onvoldoendes compenseren met hoge cijfers voor andere vakken. Allemaal om het ‘studiesucces’ te vergroten.

‘Snel afstuderen niet belangrijk’
Dit komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede, schrijven het Interstedelijk Studenten Overleg, de Landelijke Studenten Vakbond en de Landelijke Kamer van Verenigingen in hun gezamenlijke notitie ‘Studiesucces: een nieuwe definitie’.

Eigenlijk vinden de organisaties het niet zo belangrijk hoe snel iemand afstudeert. Het gaat erom hoe iemand zich ontwikkelt. De instellingen zouden meer aan de kwaliteit van onderwijs moeten hechten dan aan rendementscijfers.

Studenten met bestuursfuncties de dupe
Ze zouden alleen al moeten inzien dat er verschillende soorten studenten zijn. Nu treffen de harde maatregelen studenten die je juist zou moeten aanmoedigen. ‘Voorbeelden hiervan zijn studenten die medezeggenschapsfuncties bekleden, een onderneming opzetten tijdens hun studie of bestuursfuncties in studie- en studentenverenigingen vervullen’, aldus de notitie. Ook studenten die zich in een ander tempo ontwikkelen, komen tegenwoordig in de problemen.

Harde rendementsmaatregelen hebben bovendien weinig zin als er in het onderwijs geen community is, aldus de notitie. Want als studenten zich betrokken voelen bij hun opleiding, zullen ze er ook meer tijd aan besteden. Daarom moeten de onderwijsinstellingen de studieverenigingen en studentenverenigingen niet verwaarlozen.

Hand in eigen boezem
En als onderwijsinstellingen streng zijn voor studenten, zouden ze misschien ook de hand in eigen boezem moeten steken. Lang niet alle docenten hebben een didactische cursus gevolgd. Universiteiten en hogescholen zeggen dat ze daar verandering in willen brengen, maar het schiet volgens de studenten nog niet op.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Rendementsdenken slaat door’

  1. Jammer dat ISO, LSV, LKV het beeld schetsen dat de instellingen zelf willen dat er minder oog is voor kwaliteit. Zoals in de eerste paragraaf gezegd, komt de druk op sneller afstuderen voort uit de manier van financiering van onderwijsinstellingen: er is vier jaar geld voor een student, ongeacht hoeveel opleidingen deze persoon al eerder heeft gedaan. Vervolgens komt er weer geld per afstudeerder. Vooral een opleiding of instituut met veel overstappers (voor wie in hun latere jaren geen geld meer komt vanuit de overheid) zal de druk voelen alle studenten er zo snel mogelijk doorheen te jassen. Het collegeld dat de studenten zelf betalen, mag dan voor de student veel lijken, het is ontoereikend om alle kosten voor een jaar onderwijs te dekken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top