Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Scholieren willen zesje tegen studieschuld

Gepubliceerd: 10 June 2014 • Leestijd: 0 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zoveel mogelijk leerlingen moeten een genadezesje krijgen voor hun eindexamen, vindt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). “Het is belachelijk dat scholieren met één spelfoutje te veel duizenden euro’s aan studiefinanciering mislopen.”

Leerlingen die nu voor hun eindexamen zakken, hebben volgens het LAKS “dubbel pech”. Niet alleen moeten ze hun examen overdoen, ze krijgen een jaar later ook geen basisbeurs meer.

Want regeringspartijen VVD en PvdA gaan samen met D66 en GroenLinks de basisbeurs afschaffen, wat voor hogere studieschulden zal zorgen. LAKS-voorzitter Annelotte Lutterman: “We doen een oproep aan alle docenten in Nederland: houd deze scholieren uit de hoge studieschulden en deel de genade-zes uit!”

Het LAKS is fel tegen de aantasting van de studiefinanciering. “Iedere scholier die de komende jaren de basisbeurs misloopt is er één te veel”, staat in de oproep aan docenten.

Mochten docenten zich laten vermurwen door de oproep van het LAKS, dan zullen ze vooral bij de herkansingen over hun hart moeten strijken. Nu zullen de meeste eindexamens al nagekeken zijn. Deze week worden de uitslagen bekendgemaakt. Bovendien maakt het College voor Examens pas de komende dagen de normering bekend, aan de hand waarvan de score van studenten omgerekend wordt in een cijfer.

HOP, Bas Belleman / Profielen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Scholieren willen zesje tegen studieschuld

  1. Dit heeft werkelijk niks te maken met docenten die over hun hart moeten strijken, maar de zoveelste poging om de norm naar beneden bij te stellen. Dit keer met als wapenfeit dat scholieren anders de schulden in worden gejaagd. Je trekt nu eenmaal ergens de grens en daar houd je je ook aan.

    Dan dat non-argument van “Het is belachelijk dat scholieren met één spelfoutje te veel duizenden euro’s aan studiefinanciering mislopen.”
    Met één spelfoutje verbruid je je eindexamen niet hoor, daar heb je flink wat meer fouten voor nodig. Dat wordt gemakshalve even vergeten.

    Wat een ongeloofwaardige organisatie is dat LAKS als zij dit als serieuze oplossing aandragen voor het niet mislopen van de studiefinanciering. Toon eens wat kloten en zeg tegen je ‘aanhang’ dat ze er nu juist meer op gebrand zouden moeten zijn om het wél te halen.

  2. 100% eens met wat ATE zegt. Toen ik dit voor het eerst las kon ik mijn ogen niet geloven. Die grens die er nu is getrokken is er niet voor niets.

    Tevens hebben scholieren, nadat zij donderdag hun uitslag horen, nog een tweede kans om te slagen. Zijn ze dan weer gezakt? Dan is het logisch dat zij, of ze nu op het vmbo of vwo zitten, niet voldoen aan de eisen die mbo-scholen en universiteiten stellen aan toekomstige studenten.

    Met deze uitspraak zet het LAKS niet alleen zichzelf in een kwaad daglicht, maar ook aankomend studenten die simpelweg het niveau niet hebben om een vervolgopleiding te doen.

  3. Een student die met behulp van de genadezes een opleiding begint en deze vervolgens moet stopzetten vanwege onvoldoende bekwaamheid moet ook onder de huidige regeling alle studieschuld terugbetalen.

    Maar lobby vooral verder om meer mensen met onvoldoende resultaten naar vervolgopleidingen door te sluizen, dan kunnen we over 2 jaar weer klagen dat het Beroeps- en Wetenschappelijk onderwijs ondermaats is omdat te weinig studenten de propedeuse halen, en ons blijven afvragen hoe het komt dat de kwaliteit van gediplomeerd personeel steeds verder achteruit loopt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top