Slecht nieuws voor Eetcafé ‘Chez HRM’…
Gepubliceerd: 28 August 2014 • Leestijd: 1 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Eigen personeel opleiden of gekwalificeerd personeel aannemen? Wat is wijsheid? Eerstejaars human resource management bogen zich vanmiddag tijdens de introductieweek over dit dilemma van een fictief eetcafé.
Er is slecht nieuws voor Eetcafé ‘Chez HRM’, vertelt barman Rick aan zijn human resource-adviseurs. ‘Onze chef-kok gaat ons verlaten. Wat moeten we nu? Een nieuwe kok aannemen of de huidige assistent-kok laten doorgroeien?’
Gerechten verpesten
Rick is geen barman, maar tweedejaars HRM. Met docent Elke (op de foto met bar-schort) verzorgt hij de workshop waarbij kersverse eerstejaars mogen meedenken over personeelsperikelen. ‘De assistent moet ingewerkt worden en een opleiding gaan volgen, dat is waarschijnlijk duurder’, denkt Britt die samen met Winnie en Manouk een adviesteam vormt. Winnie: ‘Maar een nieuwe kok kan de reputatie van het eetcafé een impuls geven. En het is ook duur als de assistent gerechten verpest.’ Daar is Britt, die zelf in de horeca werkt, het wel een beetje mee eens. ‘Onze assistent in de keuken maakt alleen voorgerechten en frituurt, hij kan wel hoofdgerechten maken maar of de kwaliteit dan goed is…’
Britt vertelt na afloop van de workshop dat ze het leuk vindt om met personeelskwesties bezig te zijn. ‘Wel kut dat er bij HRM, net als bij veel andere opleidingen, zoveel administratiefs zit. Mij trekt vooral het persoonlijk contact en het denkwerk.’ Vorig jaar studeerde ze bedrijfskunde in Utrecht, maar dat ging mis. Britt: ‘De stad was te interessant, ik woonde er op kamers. Nu moet ik van mijn moeder weer thuis wonen. Ik had wel in Utrecht mogen blijven, maar het is denk verstandiger dat ik nu weer thuis woon.’
Doorgroeimogelijkheden
Terug naar ‘Chez HRM’ waar de vertrekkende kok nu klassikaal wordt besproken. Een besluit valt er niet. Wel passeren allerlei afwegingen de revue. De motivatie van de assistent en de andere personeelsleden bijvoorbeeld. Als de assistent geen chef mag worden, zien andere personeelsleden ook dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn. En de assistent zal misschien besluiten zelf weg te gaan’, suggereert een van de eerstejaars. Docent Elke: ‘Ja, of hij is heel erg ontevreden over het niet kunnen doorstromen en gaat minder z’n best doen.’
Dat de assistent een dure koksopleiding moet gaan volgen, kan voor het bedrijf een probleem zijn. Hoewel, weet een van de studenten, je ook met hem af kunt spreken dat hij die opleiding voor een deel zelf betaalt. Voordelen voor het aannemen van een nieuwe kok zijn er ook. Zo komt hij waarschijnlijk met nieuwe ideeën voor het menu. ‘Maar’, vraagt een van de studenten zich af, ‘je weet niet of de nieuwe kok bij het team past.’
P&o-assistent
Uit alle afwegingen moet een advies rollen. Daar was het uurtje tijdens de introductieweek te kort voor. Over een jaar of vier à vijf, als een aantal van de huidige eerstejaars is afgestuurd, volgen de echte adviezen van de echte HR-managers.
Of toch niet? Manouk: ‘Haha, nou dan ben ik nog geen manager hoor, ik denk dat je dan begint als p&o-asssistent of zo.’
Jos van Nierop
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top