Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Steeds meer studenten kunnen goed rondkomen

Gepubliceerd: 18 September 2014 • Leestijd: 1 minuten en 3 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten hebben over het algemeen minder geldzorgen dan tien jaar geleden. Toch heeft nog altijd zestien procent moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, blijkt uit de jaarlijkse Studentenmonitor.

financiele situatie studenten

Twee op de drie studenten kan prima rondkomen, geven ze zelf aan. Een spectaculaire groei, want in 2003 had slechts 42 procent het zo goed voor elkaar. Het aandeel studenten met een lege portemonnee daalde intussen gestaag: van 26 naar zestien procent.

21 procent hbo’ers leent bij
In het studiejaar 2013-2014 leende ongeveer dertig procent van de studenten geld bij DUO. Van de wo’ers vulde 27 procent zijn inkomsten elke maand aan met een lening, van de hbo’ers 21 procent. De rest had slechts af en toe extra geld nodig.

Meer dan de helft van de studenten noemt de gunstige voorwaarden als belangrijke reden om te lenen. Vooral wo’ers maken die afweging: 65 procent tegen 53 procent van de hbo’ers. Maar de meest gehoorde reden is dat lenen noodzakelijk is om de hoge kosten van studie en levensonderhoud te betalen. Verder geven steeds meer studenten aan dat ze niet te veel willen werken.

Tijd zat voor bijbaantje
Toch heeft nog steeds tachtig procent van de voltijdsstudenten een bijbaantje. Daar hebben ze best tijd voor, lijkt het: 55 procent geeft aan dat het behalen van een studiepunt minder tijd kost dan er werkelijk voor staat. Ook in de vorige Studentenmonitor kwam dit al naar voren. Desondanks zegt veertig procent van de studenten dat ze hun studie zwaar vinden. Dat percentage was vorig jaar hetzelfde.

De Studentenmonitor wordt sinds 2000 jaarlijks uitgevoerd door onderzoeksbureau ResearchNed, in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Belangrijke terugkerende thema’s zijn de financiële situatie van studenten, het leengedrag, het studiegedrag en de tijdbesteding. Dit jaar vulden ruim zestienduizend studenten de enquête in.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top