Studenten krijgen 1,3 miljoen aan VSBfonds-beurzen
Gepubliceerd: 17 June 2014 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Dit jaar krijgen 165 Nederlandse studenten een VSBfonds-beurs voor een studie in het buitenland. Daar zitten 6 studenten bij van de Hogeschool Rotterdam, terwijl 23 studenten een aanvraag indienden.
Aan sommige universiteiten en hogescholen moesten studenten dringen voor een beurs, terwijl ze elders nauwelijks concurrentie te duchten hadden. Elk jaar verdeelt het VSBfonds beurzen van zevenduizend of tienduizend euro voor studenten die een opleiding in het buitenland willen volgen. De beurzen zijn bestemd voor goede, maatschappelijk betrokken studenten. Ze moeten hun aanvraag toelichten.
Universiteiten en hogescholen mogen allemaal een paar studenten blij maken. Wageningen doet als enige universiteit niet mee, dus die verdeelt geen beurzen. Ook enkele kleine hogescholen laten het VSBfonds links liggen.
Kans van één op drie
Aan de universiteiten kreeg één op de vier aanvragers daadwerkelijk een beurs. In het hbo was de kans iets groter: daar kreeg één op de drie goed nieuws. In totaal vroegen 570 studenten een beurs aan.
Aan de Universiteit van Tilburg was de concurrentie het hevigst. Daar wilden 28 studenten een VSB-beurs, terwijl slechts vijf hem konden krijgen. De Hogeschool Windesheim telde tien aanvragen voor slechts twee beurzen. Omgekeerd kreeg de Hogeschool Zeeland maar één aanvraag, terwijl er in principe twee beurzen voor de Zeeuwse studenten beschikbaar waren.
Inzet in het verleden
Internationaliseringsorganisatie Nuffic beoordeelt de voordrachten van de onderwijsinstellingen. De instellingen krijgen allemaal een aantal beurzen op grond van hun omvang en hun inzet in het verleden om de beurzen onder de aandacht te brengen. Soms krijgt een instelling een extra beurs, terwijl een andere juist één verliest. Zo zijn dit jaar vier beurzen van het hbo uiteindelijk aan universitaire studenten toegevallen.
Bijna de helft van de studenten kiest voor een studie in Groot-Brittannië, aldus Nuffic, terwijl 31 procent voor een andere Europese bestemming kiest. Slecht een enkeling gaat naar Rusland, Zuid-Korea of Maleisië.
HOP, Bas Belleman
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top