Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tbc-onderzoek: studenten en docent geïnfecteerd

Gepubliceerd: 10 April 2014 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In januari werd bekend dat een student van de Hogeschool Rotterdam gediagnosticeerd was met open tbc. De GGD onderzocht of ook medestudenten en docenten de bacterie hebben opgelopen. Een klasgenoot bleek ziekteverschijnselen te hebben en acht studenten en een docent waren geïnfecteerd.

Original Title: wheal 48.tif

De ‘bron’-student, die open tbc had, volgt een associate degree bij de Rotterdam Academy, een twee jaar durende, praktijkgerichte hbo-opleiding. De GGD onderzocht of zijn directe klasgenoten (20) en een kleine groep vaste docenten (11) besmet zijn geraakt. Eind februari kregen zij een Mantouxtest. Die moest laten zien of iemand drager was van de bacterie. Ook latente, niet-besmettelijke aanwezigheid wordt op deze manier aangetoond. Door de lange incubatietijd (acht weken) had eerder testen geen zin. In die periode wordt de drager van de bacterie niet ziek en is hij of zij niet besmettelijk.

Een zieke en negen besmettingen
De resultaten van dit onderzoek werden deze week bekendgemaakt. Eén klasgenoot bleek ziekteverschijnselen te hebben (niet besmettelijke tbc) en acht klasgenoten hadden een tuberculose-infectie (besmetting). Deze acht worden inmiddels preventief behandeld met medicijnen om te voorkomen dat ze ziek zullen worden. De klasgenoot met ziekteverschijnselen wordt ook behandeld met een medicijnkuur. Deze persoon is niet besmettelijk en zal door de medicijnbehandeling ook niet besmettelijk worden. Ook één docent was geïnfecteerd.

Er was geen sprake van open tbc.

Uit het onderzoek blijkt dat de kans op besmetting van mensen die weinig direct contact hebben gehad met de bron, klein is. De GGD breidt het onderzoek dan ook niet verder uit.

Wat is open tbc?
Pas wanneer er ziekteverschijnselen zijn en er tuberculose-bacteriën in het slijm van de luchtwegen worden gevonden, is sprake van ‘open’ tbc. Dan kan de bacterie ook overgedragen worden op anderen door hoesten of niezen.
Ziekteverschijnselen zijn onder andere veel hoesten, nachtzweten, een verminderde eetlust en afvallen. Tbc is goed te behandelen met een mix van antibiotica.

In deze regio kwam open tbc in 2012 nog 33 keer voor, blijkt uit cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond. In 2011 overleden vijf patiënten aan de gevolgen ervan. In 2012 waren dat er twee.

Dit artikel is om 15.30 geüpdatet.

Dorine van Namen

 

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top