Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tentamendeadline in Maastricht heeft effect

Gepubliceerd: 12 December 2014 • Leestijd: 0 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel meer Maastrichtse studenten houden zich tegenwoordig aan de inschrijfdeadline voor een tentamen of collegeblok. Reden: als ze zich te laat inschrijven, mogen ze niet meer meedoen.

deadline-klok-zandloper-haaien

Eerder konden studenten die zich te laat inschreven voor 35 euro toch nog een plekje bemachtigen. De Universiteit Maastricht heeft die mogelijkheid afgeschaft toen begin dit jaar duidelijk werd dat de wet dit niet toestaat. Sinds 1 september kunnen laatkomers niet meer alsnog worden ingeschreven voor een vak of tentamen.

Het besluit is positief uitgevallen, schrijft universiteitsblad Observant vandaag. De verschillende Maastrichtse faculteiten hebben vijftig tot negentig procent minder laatkomers. Daardoor zijn de roosters makkelijker in elkaar te zetten en zou de werkdruk van de ondersteunende staf zijn verminderd.

Omdat studenten vaak liever betalen dan dat ze een toets of compleet vak missen, is er een wetswijziging op komst. Straks zijn studenten maximaal twintig euro kwijt om alsnog mee te mogen doen, zei minister Bussemaker van Onderwijs in oktober in de Tweede Kamer.

Het is een compromis waar studentenorganisaties aan meewerkten, maar waar ze niet gelukkig mee zijn. Eigenlijk zou iedereen een voorbeeld moeten nemen aan de Universiteit Utrecht, vinden ze. Die instelling schrijft studenten automatisch in voor toetsen.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Tentamendeadline in Maastricht heeft effect

  1. Weer wordt in dit artikel verwezen naar de Universiteit Utrecht, waar studenten automatisch ingeschreven worden voor toetsen. Dat klopt, maar dat gebeurt op basis van cursusinschrijvingen, waar studenten zelf verantwoordelijk voor zijn. Het inschrijven gebeurt dus eerder (ook via Osiris Student), maar ook daar betekent “te laat” dat je studievertraging oploopt. En veelal nog erger dan bij toetsinschrijving, omdat je niet alleen een toetskans misloopt, maar de complete cursus pas later kunt volgen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top