Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wet ‘leenstelsel’ naar Tweede Kamer

Gepubliceerd: 22 September 2014 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het wetsvoorstel dat de basisbeurs afschaft is zojuist naar de Tweede Kamer gestuurd. Tegenstanders kondigen meteen een landelijke demonstratie aan.

Vanaf september 2015 krijgen nieuwe studenten geen basisbeurs meer. In plaats daarvan kunnen ze een lening afsluiten. Op termijn zou het nieuwe leenstelsel jaarlijks 625 miljoen euro voor het hoger onderwijs moeten opleveren.

In 35 jaar aflossen
Hierover hebben regeringspartijen VVD en PvdA al voor de zomer afspraken gemaakt met oppositiepartijen D66 en GroenLinks. In hun akkoord stond al dat oud-studenten desnoods 35 jaar de tijd krijgen om hun studieschuld af te lossen.

De aanvullende beurs gaat met honderd euro omhoog. Ook wordt het maandelijkse aflosbedrag lager: hooguit vier procent van het inkomen in plaats van twaalf procent. Wie in de bijstand terechtkomt, betaalt niets terug: dat hoeft pas als iemand minstens het minimumloon verdient.

‘Op koers’
‘We liggen hiermee op koers’, zegt minister Bussemaker in een persbericht. ‘Ik vind het van groot belang dat we scholieren en studenten zo snel mogelijk kunnen gaan voorlichten over wat dit voor hen persoonlijk betekent.’

Studenten en vakbonden zijn tegen de komst van het leenstelsel, net als enkele oppositiepartijen. Op 14 november gaan ze demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Ze vrezen dat het leenstelsel de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar brengt.

Investeren in je studie
Bussemaker vindt de tegenargumenten geen hout snijden. Volgens haar verdienen afgestudeerden van hogescholen en universiteiten gemiddeld anderhalf tot twee keer zoveel als hun leeftijdsgenoten zonder diploma in het hoger onderwijs. ‘Met dit wetsvoorstel vragen we van studenten om nu wat meer zelf te investeren in hun studie, zodat ze straks meer kunnen verdienen.’

Ze wijst erop dat de overheid het grootste deel van de studie blijft betalen: ‘In het hoger onderwijs is dat ongeveer 6.500 euro per student per jaar.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top