Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

10 brandende vragen over de langstudeerboete

Gepubliceerd: 23 April 2012 • Leestijd: 3 minuten en 21 seconden • Longread Dit artikel is meer dan een jaar oud.

We weten allemaal dat de langstudeerboete eraan komt, maar hoe zit het nou precies? Profielen zocht het antwoord op tien brandende vragen.

1. Hoe hoog is de langstudeerboete?
De langstudeerboete bedraagt 3.063 euro per collegejaar. Dit bedrag wordt per jaar geïndexeerd.

2. Kan ik het bedrag van de langstudeerboete lenen?
Ja, je kunt de langstudeerboete lenen via het collegegeldkrediet van DUO. Heb je geen recht meer op stufi, dan kun je de boete (maar niet het ‘gewone’ collegegeld) ook lenen bij DUO. Let op: dit is een overgangsregeling die alleen geldig is van 1 september 2012 tot 1 september 2014. Het aanvraagformulier voor deze leningen is vanaf medio 2012 beschikbaar op de site van DUO.

3. Stel, ik heb voor het hele collegejaar de langstudeerboete van 3.063 euro betaald, maar het lukt me om in december af te studeren. Krijg ik dan een deel terug?
Ja. Net als je collegegeld wordt de langstudeerboete per collegejaar of in termijnen geïnd. Maar mocht je in het lopende collegejaar afstuderen, dan wordt er per maand met je afgerekend. Het moment van uitschrijving in Studielink is hiervoor bepalend.

4. Ik ben topsporter/studentbestuurder/zwanger of een studerende ouder. Krijg ik dan een extra uitloopjaar?
Nee. Je krijgt alleen een extra uitloopjaar als je vanwege functiebeperking of chronische ziekte studievertraging hebt opgelopen. Maar geef niet direct op: Misschien kom je wel in aanmerking voor steun van de hogeschool via het Profileringsfonds. Studenten die door ‘bijzondere omstandigheden’ studievertraging oplopen en geen recht meer hebben op studiefinanciering, kunnen in dat geval financiële ondersteuning krijgen. Deze gift is gebaseerd op je laatst ontvangen stufi. In het geval je topsporter bent: NOC*NSF wil sporters die een langstudeerboete boven het hoofd hangt helpen. De sportkoepel is daarvoor op zoek naar partners die bereid zijn de boete te betalen. Ben je deeltijder, dan is het van belang te weten dat in de ministerraad is besloten dat ook deeltijders een beroep mogen doen op het Profileringsfonds. Dat was tot op heden niet het geval. Onduidelijk is vanaf wanneer dit geldt en hoe hoog de financiële ondersteuning voor deeltijders zal zijn. De plannen moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer. Aanvragen voor het Profileringsfonds lopen via de decaan.

5. Ik heb een functiebeperking/chronische ziekte. Hoef ik de langstudeerboete dan niet te betalen?
Als je een functiebeperking of chronische ziekte hebt en daardoor studievertraging oploopt, kun je via de decaan bij DUO een ‘voorziening prestatiebeurs’ aanvragen. Bovenop het uitloopjaar dat elke student heeft, krijg je dan een tweede uitloopjaar. Let op: je krijgt dit extra uitloopjaar maar één keer. Je moet dus zelf kiezen of je het wilt gebruiken voor je bachelor of master. Ben je deeltijder en heb je een functiebeperking/chronische ziekte? Dan is het nog even afwachten. De overheid wil ook deze groep een extra uitloopjaar geven, maar daarvoor moet eerst het wetsvoorstel Studeren is investeren door de beide Kamers worden goedgekeurd. Als je na het extra uitloopjaar van DUO nog niet afgestudeerd bent, kun je ook een aanvraag om financiële ondersteuning indienen bij het Profileringsfonds van de HR.

6. Door ‘bijzondere omstandigheden’ heb ik studievertraging opgelopen. Daarom studeer ik nu met steun van het Profileringsfonds van de HR. Betaalt dit fonds ook mijn langstudeerboete?
Nee. Maar de HR heeft wel besloten om studenten die de langstudeerboete moeten betalen per maand 75 euro extra te uit te keren. De boete komt neer op ongeveer 250 per maand (gerekend over een heel jaar), dus zie de 75 euro van het Profileringsfonds als tegemoetkoming. Je zult daarnaast ook andere inkomsten of een lening moeten hebben om de boete te kunnen betalen.

7. Moeten schake­laars ook de langstudeerboete betalen?
Het kan zijn dat je als schakelaar de langstudeer­boete moet betalen. Hoe zit dat? Het schakelprogramma dat hbo-bachelors moeten volgen om een universitaire master te mogen doen, valt volgens staatssecretaris Zijlstra onder de bachelorfase. Je kunt je uitloopjaar gebruiken voor je schakelprogramma, dat vaak een half jaar duurt. Maar ben je al tijdens je ‘gewone’ hbo-studie uitgelopen, dan zul je als schakelaar de langstudeer­boete moeten betalen. Duurt je schakelprogramma langer dan een half jaar, dan beschouwt Zijlstra het niet meer als ‘schakel­cursus’, maar als gecomprimeerde ‘tweede bacheloropleiding’. Dat heeft de volgende consequenties: voor een tweede bacheloropleiding mag de instelling het veel hogere instellings­collegegeld vragen (check bij de universiteit van jouw keuze het exacte bedrag), maar als je dat moet betalen, ben je wel vrijgesteld van de langstudeerboete.

8. Moet ik de langstudeer­boete in één keer betalen of mag het – net als mijn collegegeld – in termijnen?
De langstudeerboete wordt, zoals het er nu uitziet, bij het college­geld opgeteld en dat mag in (vijf) termijnen worden betaald.

9. Moet ik de langstudeerboete ook betalen als ik geen studiefinanciering ontvang?
Ja. De boete is niet gekop­peld aan het wel of niet ontvangen van studiefinan­ciering, maar aan inschrij­ving bij een hoger onder­wijsinstelling.

10. Mag ik mijn uitloopjaar van De bachelorfase doorschuiven naar de masterfase, zodat ik dan twee uitloopjaren heb?
Nee, dat mag niet.

Esmé van der Molen

Op de site van DUO vind je een wizard die je helpt uit te rekenen wat je studie straks zal kosten. Ga naar www.ib-groep.nl

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top