Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Anti-verkrachtingsarmband wint Innovation Award

Gepubliceerd: 5 June 2015 • Leestijd: 1 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een armband die je beschermt tegen seksueel geweld door het afgeven van een onaangename geur. Dit idee heeft vorige week de Philips Innovation Award gewonnen. IPO-studente Iris de Jong was een van de winnende teamleden.

Pearltect Demian Janssen

Een op de acht vrouwen in Nederland krijgt in haar leven te maken met seksueel geweld. Roel van der Kamp, masterstudent management of innovation aan de Eramus Universiteit, schrok van dit cijfer. Hij kreeg het idee voor de Pearltect, een armband die vrouwen kan beschermen als ze slachtoffer dreigen te worden van seksueel geweld.

Roel ging op zoek naar mensen om mee samen te werken en vormde al snel een team met twee studenten industrieel ontwerp van de TU Delft en een student industrieel product ontwerpen (IPO) van de Hogeschool Rotterdam, Iris de Jong. Samen gingen ze aan de slag met dit idee, los van schoolopdrachten en studiepunten.

Uniek in zijn soort
Vergelijkbare armbanden bestaan al langer, maar toch is de Pearltect uniek in zijn soort. Iris: ‘Andere armbanden hebben een ingebouwd systeem waarmee je iemand, bijvoorbeeld je ouders, kunt waarschuwen als je aangevallen wordt. Dat betekent dat je afhankelijk bent van iemand anders. De Pearltect geeft jou zelf de macht om je aanvaller te stoppen.’

Je kunt de armband activeren door eraan te trekken. Er komt dan een onaangename geurstof vrij die de aanvaller (seksueel) afschrikt. Ook scheidt de armband een onzichtbare markeerstof af die maanden later nog kan worden teruggevonden op het lichaam van de dader.

Match made in heaven
Iris is zelf pas eerstejaars maar heeft al een mbo-opleiding tot edelsmid afgerond. Het idee van Roel van der Kamp, de kennis van Iris en het op onderzoek gerichte brein van de studenten van TU Delft blijken een match made in heaven. Iris: ‘We besloten ons idee aan te melden voor de Philips Innovation Award en wonnen deze én de publieksprijs. Het is geweldig als je de CEO van Philips hoort zeggen dat dit een product is waar miljoenen mensen wat aan kunnen hebben.’

De internationale Philips Innovation Award is de belangrijkste innovatieprijs voor startende ondernemers in Nederland. De jury bestaat uit zes vooraanstaande zakenmensen, onder wie dus de CEO van Philips zelf, Frans van Houten.

50.000 euro prijsgeld
Met een cheque ter waarde van 50.000 euro kan het team aan de slag om hun kindje op de markt te krijgen. ‘Het is de bedoeling dat de armband eind dit jaar te koop is’, vertelt Iris. ‘We hebben nu een proefmodel, maar we moeten bijvoorbeeld nog precies uitzoeken hoe we de geur het best kunnen inbouwen, hoe hard je moet trekken om de geur vrij te laten komen en hoeveel hij gaat kosten.’

Als afgestudeerd meester-edelsmid zal Iris zich ook buigen over het uiterlijk. ‘We moeten rekening houden met verschillende groepen mensen. Zo zullen Nederlanders misschien graag een gouden of zilveren armband willen, maar mensen in India vinden kleurrijke armbanden veel leuker. We gebruiken de komende maanden om de wensen van de gebruiker te onderzoeken.’

Femke Radder

Pearltect is te volgen via Facebook en Twitter. Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en alvast een armband reserveren? Dat kan via de website.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Anti-verkrachtingsarmband wint Innovation Award

  1. Super idee! Goed dat jullie er mee aan de slag gaan, onderzoekers ;-)! Succes.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top