Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bormans niet blij met verdediging HR in zaak seks-apps

Gepubliceerd: 24 April 2015 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Collegevoorzitter Ron Bormans vindt dat de Hogeschool Rotterdam zich niet goed heeft verdedigd in de rechtzaak van de studente die seksueel geïntimideerd werd door haar scriptiebegeleider.

De docent had het in persoonlijke berichtjes aan de 25-jarige studente onder andere over haar ‘nice body’ en over het slaapverwekkende karakter van masturberen. De advocaat van de HR omschreef de apps die de scriptiebegeleider naar de studente stuurde als een ‘relatie tussen volwassenen’.

‘Reactie HR niet goed’
Bormans vindt dit geen goede verdediging, vertelde hij gisteren in AD Rotterdams Dagblad en dat bevestigt hij tegenover Profielen.

Studenten moeten zich veilig voelen binnen onze hogeschool.

‘Onze studenten moeten zich binnen onze hogeschool te allen tijde veilig voelen. Dat staat voorop’, stelt Bormans die daarbij ook wijst op de gedragscode van de HR.

‘Daarin staat dat docenten en studenten op een respectvolle manier en integer met elkaar  moeten omgaan’, zegt Bormans.’Die grens is in deze zaak ruim overschreden. En in het algemeen vind ik dat als er iets van een relatie tussen een docent en een student ontstaat en er sprake is van communicatie met een seksuele lading, hoe licht dan ook, de grens al snel wordt overschreden. Daarmee is namelijk ook de afhankelijkheidsrelatie in het geding en die is er altijd tussen docent en student. Ik vertrouw op de professionele grondhouding van onze medewerkers en verwacht dat zij zelf in staat zijn om binnen de grenzen van het betamelijke te handelen.’

Hoe specifiek is de gedragscode?
De gedragscode van de HR gaat niet specifiek in op het aangaan van intieme relaties tussen docenten en studenten. Op de Universiteit Leiden gebeurt dat, in de Gedragscode omgangsvormen, bijvoorbeeld wel.

Mogelijk volgt er op de HR een aanpassing van de gedragscode. Bormans zegt dat hij naar aanleiding van deze zaak de reglementen en de gedragscode nog eens laat checken. ‘Met name of ze voldoende precies zijn’, reageert hij.

Onderzoek bij RBS
Een vertrouwenspersoon van een andere locatie heeft bij RBS op de Kralingse Zoom, waar de studente studeerde, onderzoek gedaan naar de vraag of er bij RBS meer speelt. ‘Dat is niet het geval’, zegt Bormans. ‘Met het onderzoek wilden we ook maximaal uitstralen dat mensen zich vrij en veilig moeten voelen om iets te melden.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Bormans niet blij met verdediging HR in zaak seks-apps

 1. Docenten (vooral mannelijke) moeten niet in de situatie komen dat zij beschuldigd kunnen worden van onzedelijk gedrag. Dus niet alleen afspreken in een lokaal met een student(e), communicatie via mail, text, video- en telefoongesprekken zowel tekstueel als audio-visueel opslaan. Moet geen probleem zijn als niemand wat te verbergen heeft.

 2. Goede reactie van de voorzitter van de Hogeschool. Alle grenzen zijn hier overschreden. Ben benieuwd naar het verdere verloop. Een opleiding hoort studenten en docenten een goed en veilig studeer- en werkklimaat te bieden. Thnx to Ron en ik kom eens langs op het spreekuur!!!

 3. En wat gebeurt er met de betreffende collega? Een excuusbrief moeten schrijven is toch niet echt een stevige sanctie. In de HR gedragscode staat seksuele intimidatie gewoon als ongewenst gedrag genoemd, dus ik zie niet in wat daar aan ontbreekt.

  Als ik een afspraak heb met een mannelijke student, probeer ik op een zichtbare plek te gaan zitten, om geen enkele schijn van een andere relatie dan docent-student op te wekken. Het geeft mij als vrouw ook meer veiligheid mocht de student om wat voor reden dan ook ongewenst gedrag gaan vertonen. Voor mannelijke collega’s lijkt het me helemaal van belang om te allen tijde in het zicht te zijn van anderen als ze contact hebben met studentes.

 4. Wel interessant dat na dit naar buiten is gekomen er onder de studenten van de RBS steeds dezelfde namen werden genoemd over wie de mogelijke docent kan zijn “Ja ik zou het niet gek vinden als het …. OF…. was”. Zegt denk ik toch ook wel iets….

 5. Wat een flapdrol van een docent. Je kan ook ff wachten tot de studente in kwestie afgestudeerd is en dan je (seksuele) frustratie botvieren. @Mulch euhm heb jij ook al dusdanig nare ervaringen gehad, dat je je op die manier indekt?? Pfff. wat is er mis met mijn geslachtsgenoten…

 6. Inderdaad, een opleiding hoort zowel studenten als docenten een veilig studeer- en werkklimaat te bieden. Maar de complexiteit van de balans tussen veiligheid en privacy wordt al gauw afgedaan met de dooddoener dat men “niets te verbergen heeft”. Het afspreken op zichtbare plekken en/of het opslaan van communicatie lossen het probleem niet op. Mensen blijven nou eenmaal mensen en dat maakt het volledig uitbannen van ongewenst (seksueel) gedrag onmogelijk.
  De manier waarop met klachten wordt omgegaan, maakt echter alle verschil uit. Het zet meer zoden aan de dijk als de HR grensoverschrijdend gedrag enerzijds in de gedragscode specifieker benoemt en anderzijds met stevigere sancties bestraft. Hiermee, vooral in combinatie met goede voorlichting en een degelijke klachtafhandeling, geeft de HR aan haar eigen missie en visie serieus te nemen. Het aanbieden van kwalitatief hoogwaardig onderwijs behelst immers veel meer dan het curriculumschema.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top