Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

BSA: Faalangst niet op tijd gemeld

Gepubliceerd: 7 April 2015 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student heeft in twee studiejaren alles op alles gezet om haar p te halen. Op het laatst ging het toch mis omdat het haar niet lukte te slagen voor een assessment. Vanwege faalangst zegt ze.

de-uitspraak-118

Pas na het reguliere aantal herkansingen heeft zij dit bij de decaan gemeld en die zorgde ervoor dat zij nog een extra herkansing kreeg. Maar ook deze keer zakte ze. Het was een assessment zoals de andere die ze deed en de studente ervaarde niet dat er rekening werd gehouden met haar faalangst. Ze was erg gespannen en haalde bepaalde begrippen door elkaar waardoor de examinatoren concludeerden dat zij de stof niet voldoende beheerste. Gevolg: een negatief bindend studieadvies (bsa).

Dat klopt, zeggen de vertegenwoordigers van de opleiding. Het eindresultaat was onvoldoende en daarom was het negatieve bsa terecht. In individuele gesprekken met haar studieloopbaancoach heeft de studente, tot het einde van het tweede jaar, nooit aangegeven faalangstig te zijn. Toen ze dit wel deed, is zij meteen naar de decaan verwezen. De decaan heeft om een extra herkansingsmogelijkheid gevraagd, maar de opleiding niet geadviseerd om het bsa achterwege te laten.

De opleiders vinden dat zij er alles aan hebben gedaan om de studente te helpen: extra begeleiding door de docent (hulp die de studente ook heeft geaccepteerd), een extra herkansingsmogelijkheid op aandringen van de decaan en tijdens de herkansing, toen de studente de begrippen door elkaar begon te halen, de gelegenheid om opnieuw te beginnen. De beoordelaars willen één lijn trekken met de andere studenten en hebben het assessment daarom afgenomen zoals ze dat ook bij niet-faalangstige studenten zouden doen.

Het gevolg is dat ze de opleiding moet verlaten tenzij het college van beroep voor de examens (cbe) haar in het gelijk stelt en ook vindt dat er onvoldoende rekening is gehouden met haar faalangst. En dat vindt het cbe niet. Het college vindt het besluit van de opleiding zorgvuldig en verklaart het beroep van de studente dan ook ongegrond.

Dorine van Namen

Lees ook dit interview met een faalangstige studente.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to BSA: Faalangst niet op tijd gemeld

 1. Wat ik me afvraag is of de student dit bij haar Studieloopbaancoach heeft gemeld en wat deze er mee heeft gedaan. Het mag niet zo zijn dat een student hier zolang mee heeft gezeten. Hoe komt het dat een student niet alles meldt aan de SLC’er? Was er misschien geen vertrouwen en is het misschien een idee om een student te laten kiezen voor een SLC’er die meer past bij de student. Uiteindelijk gaat het hier om de student toch?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top