Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bussemaker: ‘Veel meer docenten in hoger onderwijs’

Gepubliceerd: 18 May 2015 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Bussemaker wil dat er ‘echt veel meer docenten bij komen’ in het hoger onderwijs. Die wil ze betalen uit de opbrengst van het leenstelsel, zei ze gisteren in het tv-programma Buitenhof.

Bussemaker

‘Dan heb ik het niet over tientallen of honderdtallen, dan heb ik het echt over fundamentele aantallen’, lichtte ze toe. “En dat betekent dat onderwijs kleinschaliger georganiseerd kan worden, dat er tussen studenten en docenten weer veel meer contact kan komen en dat ook – wat ik heel belangrijk vind – de verbinding met de buitenwereld meer vorm kan krijgen. Iets meer idealisme in het onderwijs.’

Hoeveel docenten erbij komen, wil ze nog niet zeggen. Ze gaat haar plannen uitwerken in haar strategische agenda, die ze nog voor de zomervakantie naar de Tweede Kamer stuurt.

Opbrengst leenstelsel
Die extra docenten wil ze betalen uit de opbrengst van het leenstelsel. Dankzij het zogeheten studievoorschot ‘hebben we nu heel veel geld stap voor stap extra om te investeren in de kwaliteit van het onderwijs en dat is met alle studenten die er de afgelopen decennia bij zijn gekomen ook echt heel dringend nodig.’

Het geld van het leenstelsel komt overigens pas over enkele jaren. De komende tijd zullen universiteiten en hogescholen wel tweehonderd miljoen euro per jaar ‘voorfinancieren’, heeft Bussemaker met hen afgesproken.

Sceptisch
De eerste reacties van de universiteiten en hogescholen zijn sceptisch. Directeur Ad de Graaf van de Vereniging Hogescholen vraagt zich op Twitter af of Bussemaker de ‘harde cijfers’ is vergeten. De opbrengst van het studievoorschot zou deels wegvallen tegen bezuinigingen op het onderwijs.

Op Radio 1 reageerde ook collegevoorzitter Sibrand Poppema van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is het met de minister eens dat het geld van het leenstelsel aan docenten besteed zou moeten worden. Maar het geld komt pas in 2018, zegt hij. ‘Als het zo zou zijn dat mevrouw Bussemaker nu geld heeft, dan sta ik op de banken te springen.’ Maar hij gelooft niet dat dat zo is.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Bussemaker: ‘Veel meer docenten in hoger onderwijs’

  1. ‘Iets meer idealisme in het onderwijs’, laat me niet lachen. Idealisme en geldgebrek gaan niet samen. En ik denk niet dat het leenstelsel de student geld gaat opleveren. En dan hebben we het niet eens over de afschaffing van belastingaftrek voor studiekosten.

    Ik heb het geluk dat ik mijn studie kan betalen zonder hiernaast te moeten werken, maar ik vind het een kwalijke zaak dat studeren steeds lastiger wordt gemaakt, zeker voor mensen met een beperkt inkomen of vermogen.

    Ik zou het geld niet meteen uitgeven aan meer docenten. Uiteindelijk hebben we kwaliteit nodig en dan hebben we het over een effectieve bedrijfsvoering, docenten met passie voor hun vak en kwalitatief goede lesstof.

    Ik zou de minister willen vragen om eerst gedegen onderzoek te doen en te overleggen met de stakeholders alvorens een besluit te nemen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top