Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

College grijpt in, ‘reorganisatie gaat niet goed’

Gepubliceerd: 22 September 2015 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘Jullie hebben gelijk, het gaat niet goed. Er is te weinig voortgang’, erkende gisteren het college van bestuur voor het eerst openbaar. De centrale medezeggenschapsraad luidt terecht de noodklok over de reorganisatie van de diensten, vindt het college.

Derien voorwaarden, een voldaan Demian

We zijn een klein jaar verder sinds de cmr (centrale medezeggenschapsraad) instemde met de reorganisatieplannen van de diensten. Twee punten zijn van de lijst met dertien punten afgevoerd, maar aan de grote vraagstukken is nog geen invulling gegeven (zie kader onderaan de tekst). Het IOD (inspraakorgaan diensten) en de cmr luidden daarover al een paar keer de noodklok, maar in de medezeggenschapsvergadering van gisteren bleek nu ook het college overtuigd dat de diensten niet op de goede weg zijn. Bestuurder Jan Roelof: ‘Jullie hebben gelijk, het gaat niet goed. Er is te weinig voortgang.’

Als voorbereiding op de cmr-vergadering van gisteren wisselden de cmr en het cvb schriftelijk standpunten uit. Het cvb stuurde een brief waaruit bleek dat de uitwerking van de dertien punten zeker tot eind januari 2016 op zich zou laten wachten.

Frustratie 
‘Deze vertraging zorgt ervoor dat we met zijn allen zowel het momentum als het enthousiasme van de medewerkers voor dit proces langzamerhand dreigen te verliezen’, reageert de cmr op 15 september in een brief aan het college van bestuur (cvb). ‘Zo is het voor collega’s uiterst belangrijk hoe de relatie dienst-instituut eruit zal gaan zien. Onzekerheid hierover leidt in toenemende mate tot frustratie.’

De medezeggenschapsraad gaat niet alleen niet akkoord met het tijdsschema dat het cvb voorstelt, ze is ook van mening dat de volgorde der dingen anders moet en doet daartoe in diezelfde brief van 15 september een voorstel.

Roep om regie bestuur
De cmr heeft weinig vertrouwen meer in een goede afloop en vroeg daarom om ingrijpen van het bestuur. ‘Gelet op de huidige traagheid van het proces en de onlogische volgorde in de prioriteitsstelling is de raad van mening dat meer regie op het hele proces noodzakelijk is. Mede door een verkeerde volgorde stokt het proces op dit moment. De raad stelt het college voor om een interventie te plegen en ervoor zorg te dragen dat het proces met meer elan wordt vormgegeven. De tijd is op dit moment onze tegenstander. Meer en meer ontevreden en sceptische geluiden bereiken de cmr.’

Bestuurder Jan Roelof heeft tot gisteren begrip gehad voor de trage gang van zaken. ‘De weg die we moeten afleggen is best lang, dat gaat niet vanzelf’, zei hij eerder tegen Profielen. ‘Iedereen moet wennen. De implementatie van de reorganisatie van de diensten moet eind 2016 een feit zijn. En daarvoor liggen we goed op koers.’
Nu komt hij aan het verzoek van de cmr tegemoet. ‘We zullen op korte termijn een mededeling doen over de aansturing, en over de verantwoordelijkheden van het directieteam.’

Bijeenkomsten en een notitie
In oktober volgen bijeenkomsten over de reorganisatie en in de novembervergadering van de cmr komt er, is de bedoeling, een notitie van het cvb over het onderwerp aan de orde.

Dorine van Namen & Jos van Nierop

De 13 punten gaan over de vraag welke taken centraal dan wel decentraal moeten worden uitgevoerd, hoe het werk van de diensten kan aansluiten bij de behoefte van de onderwijsinstituten – de klanten – en hoe de diensten dienstoverstijgend kunnen gaan werken in programma’s, waarin vertegenwoordigers van diensten én instituten werkzaam zijn.

Correctie: De brief die de cmr aan het cvb stuurde was van 15, niet van 9 september zoals we eerder schreven.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to College grijpt in, ‘reorganisatie gaat niet goed’

  1. Ik herken de geluiden. Veel zou het al helpen als de reorganisatie niet via het bij ons allen bijna ‘ingebrand’ zijnde structuur ( harkjes) denken zou worden benaderd. De discussie over bijvoorbeeld centraal of decentraal is zo’n voorbeeld van struktuur(harkjes) denken als je dat niet los kan zien van activiteiten of expertise danwel zichtbaar dichtbij ( de vrager of gebruiker) of meet op afstand. Of meer of minder frequent duidt als decentraal of centraal. Die manier van “omdenken” is niet eenvoudig. Immers wees eerlijk denken we niet al gauw dat bijvoorbeeld centraal gelijk is aan locatie RS en decentraal bij instituut en opleiding of ( heel revolutionair gedacht) bij locatie ligt?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top