Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De klikhits van 2015: rokjesgate, maagden en gelukszoekers

Gepubliceerd: 18 December 2015 • Leestijd: 3 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het afgelopen jaar hebben we niet alleen het heetste hogeschoolnieuws gebracht, maar ook een podium geboden aan columnisten en bloggers. Dat beviel blijkbaar, want ze zijn goed vertegenwoordigd in ons best-gelezen-in-2015-lijstje. Het was een prachtig Profielen-jaar. Op naar 2016!

1een

Aphrodite-gate
Net na de zomervakantie kreeg Academieplein een nieuwe koffiebar met zitjes in de hal. Goed idee, maar er stond wat in de weg: de naakte stenen zeemeermin Aphrodite. Als je er gezellig zat, keek je zo tegen haar kale koude kruis. De horecaondernemer vond het niets en bedacht een oplossing: het beeld moest een rokje aan. Dat vond alleen de koffiedame een goed idee. Aphrodite is nog steeds naakt, het gedonder haalde GeenStijl.

 

2twee

De sextende scriptie-begeleider
Wat doe je als je scriptie-begeleider je seksueel getinte berichtjes stuurt terwijl jij daar helemaal geen interesse in hebt? Het gebeurde een studente van de Rotterdam Business School. Toen ze bij een vertrouwenspersoon aanklopte, kreeg ze een excuusbrief en een nieuwe begeleider. De studente vond dit niet genoeg compensatie en daar was de rechter het mee eens. De uitspraak: de HR had wel wat harder haar best kunnen doen.

 

3drie

Lieve Tosca, ik ben nog maagd
‘Ik ben 21 en maagd, ben ik raar?’, wilde een anonieme student weten van Lieve Tosca. En hij blijkbaar niet alleen want het artikel is enorm vaak gelezen. Tosca’s antwoord: Je bent helemaal niet raar. De gemiddelde leeftijd waarop we ‘het’ voor ’t eerst doen mag dan wel 16,7 jaar zijn, maar daarna duurt het nog jááááren voordat iedereen aan de daad toekomt. Op de Hogeschool Utrecht is 15 procent van de populatie maagd.

 

4vier

Rouwkamer voor overleden student
Verschillende HR-studenten hebben dit jaar het leven gelaten. Voor sommigen werd een In Memoriam in Profielen geplaatst, anderen kregen een eigen rouwkamer op de locatie waar ze studeerden. Zo ook Benjamin Pechler, trademanagementstudent aan de Kralingse Zoom. Profielen ging er een kijkje nemen, observeerde en schreef een verslag.

 

5vijf

Profielen-illustrator verdacht van terrorisme
Na de aanslagen op Charlie Hebdo werd Profielen-illustrator Maus Bullhorst aangehouden op Schiphol omdat hij aan ‘een bepaald profiel voldeed’. Maus: ‘Stond ik daar samen met vier andere mannen, van dezelfde lengte en ook in het zwart gekleed. Na een grondige, maar vooral ongemakkelijke fouillering werd mijn tas opengetrokken en zagen ze het gevaarlijkste wapen ter wereld: een potlood.’

 

6zes

Ik ben Charlie nie
Op de Willem de Kooning Academie werd massaal steun betuigd aan de vermoorde cartoonisten van Charlie Hebdo. De site van de academie ging op zwart en er werden twee grote potloden voor de ingang geplaatst met de tekst ‘Je Suis Charlie’. Student Dennis Neumann vond dit niet kies. ‘Je decide qui je suis’, ik beslis zelf wie ik ben, schreef hij in een brief aan medestudenten en de directeur. Het leverde een levendige discussie op.

 

7zeven

Siham over handen geven
Blogster Siham draagt een hoofddoek en geeft mannen geen hand. Ze stuit op onbegrip en zou dit graag anders zien, misschien in 2016? Siham: ‘Als moslima leer ik mijn islamitische en mijn Nederlandse identiteit te combineren zonder een ervan te verliezen. Ik houd mij aan het Nederlandse recht én behoud mijn islamitische normen en waarden. Gewoontes veranderen met de tijd. Misschien is het tijd om er een aantal geleidelijk aan te passen?’

 

8acht

Hoera, op introductiekamp
Waren het nieuwbakken eerstejaars-studenten die gemotiveerd moesten worden om mee te gaan of ouderejaars die nog even terug wilden denken aan hun introductiekamp? We zullen het nooit weten. Wel weten we nu dat deze vijf redenen waarom je mee moet op introductiekamp enorm vaak gelezen zijn.

 

9negen

Computervirus gijzelt accounts
Studenten en medewerkers van commercieel management konden in januari dagen niet bij hun HR-account door een virus. Iemand had een zip-bestandje met daarin een ransomeware-virus gedownload dat alle accounts ‘gijzelde’ tot er losgeld betaald zou worden. De ict-afdeling was de criminelen te slim af en na een week kon iedereen weer lekker computeren. Spannender dan dit wordt het niet, op de ict-afdeling.

 

91tien

Yousra en de gelukszoekers
HR-studente Yousra was in Griekenland om Syrische vluchtelingen op te vangen. Met deze ervaring vers in het geheugen wordt ze boos als mensen vluchtelingen ‘gelukszoekers’ noemen: ‘Mensen vluchten, zetten hun leven op het spel, zij zoeken toevlucht bij de medemens en worden niet geaccepteerd. Wat betekent geluk eigenlijk? Als geluk een negatief begrip is dat continu wordt gekoppeld aan vluchtelingen, wil ik nooit meer gelukkig zijn.’

Dit waren de meest gelezen artikelen van 2015. Nog niet uitgelezen? In 2014 en 2013 maakten we ook van dit soort lijstjes. Klik op de jaartallen om ze te zien.

De redactie van Profielen kijkt uit naar een mooi en nieuwsrijk 2016 en wenst al haar lezers een fijne vakantie, de kerstvierders fijne feestdagen, en iedereen een goede jaarwisseling en een heel gelukkig 2016.

Tosca Sel

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to De klikhits van 2015: rokjesgate, maagden en gelukszoekers

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top