Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Hogeschool’ wordt beschermde naam

Gepubliceerd: 1 May 2015 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het moet maar eens afgelopen zijn met clubs die zich zomaar ‘hogeschool’ of ‘universiteit’ noemen. ‘Dit soort organisaties maakt misbruik van de goede naam van het Nederlandse hoger onderwijs’, vindt minister Bussemaker van Onderwijs.

Minister Bussemaker noemt als voorbeeld de Al Huraa-universiteit, die ze in 2013 opnieuw een veeg uit de pan gaf omdat de organisatie stug doorging met het uitreiken van bachelor- en masterdiploma’s voor niet-erkende opleidingen. Ook instellingen als het ‘Dutch University College’ en ‘De Hogeschool Geesteswetenschappen’ zullen hun naam moeten aanpassen als het wetsvoorstel van de minister wordt aangenomen.

Zich voordoen als erkend
Met het wetsvoorstel dat nu ter consultatie online is gezet maakt de minister naar eigen zeggen ‘een einde aan de jarenlange praktijk dat onderwijsorganisaties zich ongestraft konden voordoen als een erkende instelling’.

Wie zich universiteit mag noemen ligt voortaan vast in de wet. Dat zijn alle door de overheid bekostigde instellingen plus Nyenrode Universiteit, TiasNimbas Business School en de Transnationale Universiteit Limburg. Voor hogescholen geldt alleen dat ze door onderwijskeurmeester NVAO goedgekeurde opleidingen in huis moeten hebben.

Bedrijfjes met nepdiploma’s
De discussie over de bescherming van de namen universiteit en hogeschool startte vijf jaar geleden. De Tweede Kamer vreesde toen dat Nederland een vrijplaats zou worden voor diploma mills: bedrijfjes die nepdiploma’s verkopen. Toenmalig staatssecretaris Marja van Bijsterveldt vond het een goed idee, net als haar opvolgers.

Begin dit jaar schreef huidig minister Bussemaker dat het wetsvoorstel nog even op zich zou laten wachten, omdat ze het druk had gehad met het wetsvoorstel studievoorschot en omdat ze nog geen oplossing had gevonden voor een aantal haken en ogen. Wat bijvoorbeeld te doen met de Universiteit van Nederland, die colleges over allerhande onderwerpen produceert en online zet? En hoe zit het met een ingeburgerde naam als de Volksuniversiteit?

Kleuteruniversiteit
Daar is een oplossing voor gevonden: het wetsvoorstel maakt uitzonderingen voor instellingen die overduidelijk niet pretenderen een echte universiteit of hogeschool te zijn. De Universiteit van Nederland mag zijn naam dus houden, net als bijvoorbeeld de Kleuteruniversiteit. De Volksuniversiteiten en -hogescholen zijn uitgezonderd omdat hun naam al is ingeburgerd.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top