Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-personeel lost ‘moord’ op

Gepubliceerd: 22 June 2015 • Leestijd: 2 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Altijd al willen weten hoe het is om bij de FBI te werken? De personeelsvereniging van de hogeschool kroop een avondje in de huid van de politie tijdens een ‘moorddiner’.

image2

‘Jullie gaan een moord oplossen.’ Annelieke van der Spek van TB Events voert het woord op de derde verdieping van restaurant Staal. De personeelsvereniging heeft een aparte zaal gekregen vanavond. Op de achtergrond speelt een spannend muziekje. ‘Tussen het voor-, hoofd- en nagerecht door zullen jullie in twee teams antwoord proberen te krijgen op allerlei vragen’, vertelt ze. ‘Door middel van puzzels en quizzen moeten jullie erachter zien te komen wie er is vermoord, waar en waarmee dat gedaan is en wie de moordenaar is.’

De teams worden verdeeld. De personeelsvereniging telt zo’n driehonderd leden, en de zestien aanwezigen van vanavond kennen elkaar nog niet allemaal. De sfeer zit er ondanks dat meteen goed in. Er is een aantal docenten van de opleiding facility management. Vanavond werken ze niet samen, maar strijden ze tegen elkaar. ‘Wij gaan winnen, dan weten jullie dat vast.’ ‘Dat zullen we nog weleens zien.’

De juiste vingerafdruk
Om erachter te komen wie het slachtoffer is, moeten de teams vragen beantwoorden. Hoeveel procent van alle moorden wordt gepleegd door een man? Wanneer noem je iets moord? Hoeveel moorden worden er in Nederland gemiddeld gepleegd? Bij het juiste antwoord hoort een cijfer, en bij dat cijfer hoort een deel van een vingerafdruk. Uiteindelijk moet er één vingerafdruk in elkaar worden gepuzzeld. De teams krijgen een overzicht van vingerafdrukken van mogelijke slachtoffers en kunnen zo zien wie het slachtoffer van vanavond is.

Team 2 twijfelt lang tussen twee slachtoffers.
‘Kijk dan, deze afdruk heeft een dikke vlek in het midden.’
‘Ja, maar deze ook.’
‘Maar bij die ontbreekt weer dat lijntje onderin.’
‘O, ja, je hebt gelijk. Nou, dan weten we toch wie het is?’

Na het voorgerecht is het tijd om de mogelijke daders een gezicht te geven. Elke deelnemer krijgt een beknopte biografie van een verdachte en moet deze voorstellen aan de hele groep. Van der Spek heeft een grote kist met verkleedspullen meegenomen die de deelnemers kunnen gebruiken om hun verdachte goed neer te zetten. De docenten, die zich tussen negen en vijf voorbeeldig (moeten) gedragen, kunnen nu al hun fantasie kwijt. Gekke pruiken, doktersjassen, speelgoedpistooltjes, alles wordt uit de kast (kist) getrokken. Docent facility management Ben Knoop zet een gigantische, witte pruik op. ‘Lang haar is helemaal in, toch? Ik denk dat ik deze mee naar huis neem!’

150-180 moorden per jaar
Er wordt een hoop lol gemaakt, maar de teams krijgen van Van der Spek ook serieuze informatie te horen. ‘Per jaar worden er in Nederland gemiddeld tussen de 150-180 moorden gepleegd. 71 procent wordt gepleegd door een man. 39 procent van de moorden wordt gepleegd met een vuurwapen. Mannen worden vaker neergeschoten dan vrouwen, zij worden vaak gewurgd.’ We spreken overigens van een moord wanneer het leven van een ander opzettelijk en met voorbedachten rade wordt beëindigd.

Drie uur en drie gerechten later is het tijd voor de ontknoping. De teams moeten aan elkaar vertellen hoe zij denken dat de situatie in elkaar zit. Team 1 heeft alle antwoorden goed. Het wist te achterhalen wie er is vermoord, wie het heeft gedaan, wat het moordwapen is en waar de moord is gepleegd. Het enige wat niet klopt, is hun scenario. Team 2 heeft een scenario dat dichter bij de waarheid komt: er was een stapavond met vriendinnen, er was een ex, er was ruzie en er was een moord. Het team heeft alleen de juiste locatie niet weten te vinden.

Van der Spek: ‘Het was lastig, maar team 1 heeft alle antwoorden goed en daar ging het uiteindelijk om. Zij zijn dan ook de winnaar van vanavond.’ Behalve de eer krijgt het team een sleutelhanger van TB Events mee naar huis. Team 2 is het er niet helemaal mee eens. Docent Joost Oegema laat het er dan ook niet bij zitten: ‘Ik ga dit aankaarten bij de examencommissie!’

Tekst en fotografie: Femke Radder

De personeelsvereniging van de Hogeschool Rotterdam organiseert met regelmaat dit soort uitjes. Een aantal maanden geleden bezocht ze de inmiddels zeer populaire Escape Room in Rotterdam. Ook worden er bijvoorbeeld wijnproeverijen en kookcursussen georganiseerd. Check de site van de pv voor het actuele programma.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top