Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan eet… Indisch

Gepubliceerd: 15 October 2015 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De link tussen Nederland en Indonesië gaat eeuwen terug. De Indische keuken heeft dan ook een grote invloed gehad op die van Nederland. Van de pindasaus op je patat tot de kruiden in het speculaasje bij de koffie. Dat je in Rotterdam heerlijk Indisch kan eten, is dan ook niet verwonderlijk.

#122_29

Buurten bij Toko Toorop
Wat doe je als je als cmd-student op de Hogeschool Rotterdam zit, maar je passie eigenlijk bij koken ligt? Juist, dan begin je gewoon je eigen restaurant. Dat is het verhaal van ex-HR Paul Toorop, de jonge kok (hij is pas 24!) achter Toko Toorop. Met zijn Indische roots is het niet gek dat Paul gekozen heeft voor de Indonesische keuken.

De locatie van zijn restaurant is wel wat ongewoner. Zo staat de toko middenin Rotterdam-Noord en dat is nou net een buurt met weinig horeca. Maar Paul zag een kans en begon zijn zaak in een oude slagerij. Binnen is de fraaie muurschildering van een rumah gadang (een traditioneel Indonesisch huis met krom dak) een ware eyecatcher. Daarnaast zorgen de gekleurde houten meubels met oude Indonesische landkaarten aan de muur voor een sfeervol zaakje.
Wekelijks wisselt Paul van menu en schotelt je klassieke Indische gerechten voor in een modern jasje. Denk aan gebakken buikspek met ayam blado en sambal boontjes, maar ook zijn bekende indoribs en zachte makreel. En mocht je het niet pittig genoeg vinden: Paul laat je graag zijn zelfgemaakte sambal proeven.

Een menu kost tien euro.
Abraham Kuyperlaan 112B
www.tokotoorop.nl (check de openingstijden op zijn Facebookpagina)

Sappige satés
Een van mijn favoriete gerechten uit de Indische keuken is wel de saté. Een goede saté is sappig en overgoten met een dunne pindasaus, met een vleugje ketjap. En laat ik nou net twee onontdekte pareltjes weten. Oké, het zijn Surinaams-Javaanse restaurants, maar de saté is van zo’n ongekend hoog niveau dat ik ze goed reken. De eerste is Warung Mirosso aan de Binnenweg. Een klein tentje, waar ‘warung’ Indonesisch is voor eethuis. De tweede is Sidodadi, vernoemd naar de gelijknamige plaats in Indonesië. Ga voor de saté, en als je grote trek hebt voor een nasi rames. Je zult niet worden teleurgesteld.

Een saté kost ongeveer vier euro.
Warung Mirosso
Nieuwe Binnenweg 249

Sidodadi
2e Middellandstraat 25B

Tekst: Jonathan van Noord
Fotografie: Joshua Bakarbessy

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Jonathan eet… Indisch

  1. Ik ben het er mee eens dat de indische keuken beter vertegenwoordigd moet worden in Rotterdam, maar wat ik dus enorm mis is de manier van bestellen. Als je een keer in een echte warung bent geweest heb je het zeker meegemaakt. Probeer het eens campur-stijl? Doe je dat, dan heb je daadwerkelijks iets unieks, althans voor in rotterdam. In deze format zie ik het toch meer als ”nog een semi-indisch eethuis”

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top