Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Jonathan eet kip

Gepubliceerd: 29 October 2015 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een restaurant met maar één product op de kaart. Dat is tegenwoordig de trend in culinair Rotterdam. En wat is daar nu geschikter voor dan het meest veelzijdige stukje vlees? Inderdaad, kip! Ik trok deze maand langs de leukste spots voor dit smakelijke vogeltje.

Jonathan eet kip

Kluiven bij Alan & Pim’s
De twee vrienden Alan en Pim wilden graag een restaurant beginnen. Maar wat voor restaurant dan? Ze maakten een rondje door de stad en kwamen erachter dat je nergens in Rotterdam kip kan eten zoals het hoort. En dat is van het spit. Daarom begon het duo dit jaar zijn eigen kiprestaurant aan de Posthoornstraat.
Zoals de naam al zegt, eet je bij Alan en Pim kip van het spit. Dat betekent sappig vlees dat zo van het bot valt, met een krokant korstje aan de buitenkant. Om het je gemakkelijk te maken zijn er drie smaken om uit te kiezen: Provençaals, Thais en bitter sweet BBQ. Combineer dit met de huisgemaakte coleslaw en appelmoes, een geroosterde maiskolf en natuurlijk verse friet. Het bakje citroenwater naast het bord verraadt al dat de saus straks op je wangen zit, want dit wordt ongegeneerd kluiven.

Alan & Pim’s
Posthoornstraat 524
alanenpims.nl

Smikkelen bij Scharrels & Schuim
Wie kip zegt, zegt appelmoes. Maar net zo smakelijk bij een geroosterd kippetje is een biertje. Dan ben je bij Scharrels & Schuim aan het juiste adres. Naast de imposante rotisserie met plaats voor veertig(!) kippetjes, is de bar voorzien van evenveel soorten bier. Van een donkere tripel tot een frisbittere IPA. Ook hier vind je drie smaken voor jouw kip: Provençaals, kerrie of zoetzure chimichurri. Met als absolute aanrader voor de bijgerechten de krieltjes gegaard in kippenvet. Nee, slank word je er niet van, maar lekker dat het is!

Scharrels & Schuim
Lijnbaan 36-42
scharrelsenschuim.nl

Doe-het-zelfkip
Wil je zelf ook eens een kip aan het spit rijgen? Uit Je Eigen Stad organiseert meerdere keren per jaar de workshop De hele kip. Daarin leer je hoe je jouw kip de nek omdraait, schoonmaakt en vrijwel geheel kan benutten. En ja, na afloop krijg je een echte kip mee.

Uit Je Eigen Stad
Marconistraat 39
uitjeeigenstad.nl

 

Tekst: Jonathan van Noord
Fotografie: Joshua Bakarbessy

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Jonathan eet kip

  1. Wat walgelijk zeg, dat het kennelijk normaal gevonden wordt om levende wezens te vermoorden en op te eten.. Je gaat toch geen lijken eten, of begrijp ik het nou verkeerd?

  2. Ik ben zelf inderdaad ook wel eens benieuwd wanneer Jonathan vegetarisch of veganistisch gaat eten. De hoeveelheid vlees die er wordt verstouwd in deze collumns is schrikbarend en ongezond. Om over het dierenleed nog maar niet te spreken.

  3. @Sandra, al het vlees dat gegeten wordt was eerst een levend wezen. Volgens mij is vlees (lijken zoals jij het noemt) eten heel normaal. Dus volgens mij begrijp je dat niet verkeerd.

  4. Jonathan laat zich bij zijn onderwerpkeuze leiden door wat nieuw is in de stad. En hamburgers en kip zijn de laatste tijd nogal een hype. Tegelijkertijd heeft hij ook een neusje voor biologisch en gezond: zo at hij bij Uit Je Eigen Stad, dronk hij sap uit de slowjuicer, nam hij een bord granola bij Buiten en ging hij naar de Fenix Food Factory. Maar we pakken de handschoen op en vragen Jonathan om eens vega te gaan. Je moet wel even geduld hebben, want het volgende artikel is al uitgezet en gaat over voetbalcafes.

  5. Dat de oermens ooit vlees is gaan eten, was goed voor de evolutie van onze soort. Als onze voorouders geen vlees waren gaan eten, hadden we nu niet de hersencapaciteit om over ‘wel of geen vlees’ te discussiëren. O ironie…

  6. @M. Prins
    Dat we 2,5 miljoen jaar geleden vlees aten en onze hersenpan daardoor (misschien) groter werd is relevant voor een discussie in 2015 op welke manier?
    Daarnaast zijn er ook diverse onderzoeken die je bewering absoluut niet staven en als hypothese hebben dat de hersenpan van de mens groter werd door…. Niet het eten van vlees maar ons aanpassingsvermogen aan diverse omstandigheden. De mens is in staat om op een dieet van 99% vlees te leven maar ook net zo gemakkelijk op een 100% plantaardig dieet.
    Vanuit die gedachte zou ik het zelf leuk vinden als Jonathan die diversiteit kan terug laten komen, gezien het dieet dat uit zijn colummns naar voren komt nogal bepaald wordt door vlees. Nergens voor nodig om zoveel vlees te eten en daarnaast nogal gemakkelijk. Er zijn heerlijke gerechten en restaurants die gebaseerd zijn op niet-dierlijke producten.
    Mocht Jonathan leuke adresjes willen dan neem ik hem graag mee!

  7. @6 Nina

    “Dat we 2,5 miljoen jaar geleden vlees aten en onze hersenpan daardoor (misschien) groter werd is relevant voor een discussie in 2015 op welke manier?”

    Evolutie is een continu proces en is daardoor altijd relevant. Zeker in discussies anno nu. Tenslotte zijn dat de discussies waarin we de evolutie aan het werk zien.

    “Daarnaast zijn er ook diverse onderzoeken die je bewering absoluut niet staven […]”

    Ongetwijfeld; tegenover de vele onderzoeken die een bewering bekrachtigen, is er altijd wel een onderzoek dat de rest tegenspreekt.

    “Niet het eten van vlees maar ons aanpassingsvermogen aan diverse omstandigheden.”

    Zeker. Ik beweer niet dat vlees eten het enige is wat ons voorwaarts heeft gebracht. Maar misschien waren het de omstandigheden die destijds vereisten dat de mens vlees móest eten?

    “De mens is in staat om op een dieet van 99% vlees te leven maar ook net zo gemakkelijk op een 100% plantaardig dieet.”

    Nu misschien wel, maar was de oermens geen vlees gaan eten, dan hadden we nu waarschijnlijk ons menu niet kunnen kiezen. Daarin zit de ironie.

    Een citaat van Frans de Waal dat het wat poëtischer verwoordt: “[Het] meest ironisch aan de morele verwerping door vegetariërs: de evolutie van het menselijk gevoel voor rechtvaardigheid, wederkerigheid en saamhorigheid is waarschijnlijk gedrenkt in het bloed van onze prooien.”

  8. Ik heb er trek van gekregen. Ik weet niet waarom, maar ik heb zin in kip. : )

  9. Wat een held deze man! ik ga zeker een keer langs die eerste kippentent haha.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top