Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Keuzegids masters ‘ontdekt’ pareltjes aan de HR

Gepubliceerd: 25 March 2015 • Leestijd: 3 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Veel masters laten betere scores zien. Bovendien beoordeelde de Keuzegids meer HR-masters dan voorgaande jaren. We hebben zelfs een highscore.

Onderaan dit artikel staat de lijst met alle beoordeelde masters van de HR.

De Hogeschool Rotterdam heeft enkele pareltjes in huis, waaronder maar liefst vijf (van de veertien) ‘topopleidingen’ – opleidingen die meer dan tenminste 76 punten halen. De bouwkundige masters scoren al langer goed, maar de topopleidingen van de kunstacademie krijgen dit jaar voor het eerst erkenning in de Keuzegids Masters 2015.

Nieuwe scores voor Piet Zwart Institute
Twee van de vier masters van Piet Zwart Institute (onderdeel van de Willem de Kooning Academie) gooien hoge ogen bij studenten en accreditatiepanels. Zo steekt de master media design and communication met 82 punten met kop en schouders boven het gemiddelde uit.

De Piet Zwart-master autonome beeldende kunst (ook wel bekend als de master Fine Art) scoort zelfs een highscore. Met een totaalscore van 98 punten haalt ‘autonoom’ de op één na hoogste score van deze hele Keuzegids. Een dergelijke score is op de HR bovendien ongeëvenaard. In de korte digitale geschiedenis van ons Keuzegids cijferarchief (tot en met 2009) komt geen hogere totaalscore voor dan 88, voor bachelor maritiem officier in 2012.

Renée Turner, directeur van Piet Zwart Institute, is blij met deze score, maar ook weer niet compleet verbaasd. ‘Het is een erkenning in Nederland. Tot nu toe heb ik weleens het idee dat we internationaal meer bekendheid genieten dan in Nederland. Ook al is één van onze studenten op dit moment genomineerd voor de Prix de Rome (een grote Nederlandse kunstprijs, red.).’

Autonome beeldende kunst is een kleinschalige opleiding met veel persoonlijke begeleiding. Acht tot tien* docenten geven les aan twintig studenten. De docenten genieten internationale bekendheid en de studenten kunnen profiteren van het netwerk dat de docenten met zich meebrengen, legt Turner uit.

Toch is kleinschaligheid alleen niet genoeg. ‘Je moet toch steeds scherp blijven’, zegt Turner. De onderwijsmanagers praten veel met de studenten over het curriculum. De studenten hebben veel invloed op wat ze aan onderwijs aangeboden krijgen.

Niet beoordeeld
De hoogste score in de Keuzegids van dit jaar, 100 punten, is weggelegd voor de zusteropleiding van ‘autonoom’ aan de Hogeschool voor de Kunsten Artez, in Arnhem.

Een derde master van Piet Zwart Institute, interieurarchitectuur, scoort met 62 punten hoger dan alle andere interieurarchitectuuropleidingen in Nederland.

Tot nu toe werd de master autonome beeldende kunst niet beoordeeld in de Keuzegids, waarschijnlijk omdat er niet genoeg studentenoordelen beschikbaar waren om tot een betrouwbaar oordeel te komen. Masteropleidingen in het hbo zijn over het algemeen kleinschalig opgezet. Over veel concurrenten van de HR kan de Keuzegids dan ook geen oordeel vellen.

Hogeschool Rotterdam gestegen
De hoge scores van Piet Zwart Institute verklaren slechts ten dele waarom de Hogeschool Rotterdam als geheel is gestegen in het overzicht van hogescholen met masters. Van de veertien instellingen haalt de HR nu een zesde plaats. Vorig jaar was ze nog twaalfde van de dertien.

Bijna alle (beoordeelde) masters halen een hogere score dan vorig jaar. Finance and accounting stijgt van 54 naar 64, advanced nursing van 70 naar 74 en architectuur van 76 naar 78. Maar de grootste stijger is zonder twijfel de master physician assistant, die omhoog schiet van 68 naar 88 punten.

De twee masters van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst laten de afgelopen jaren een stijgende lijn zien. Zowel de master stedenbouw als architectuur mogen zich van de Keuzegids ‘topopleiding’ noemen.

Chris van Langen, onderwijsmanager van deze twee masters, wijt de steeds betere scores aan de kleinschaligheid van zijn opleidingen, aan het feit dat studenten naast hun studie ook in de praktijk werken en aan een recente goede accreditatie die wellicht al in het oordeel is opgenomen. (Dit ‘expertoordeel’ maakt dertig procent van het totaaloordeel uit; de andere zeventig procent is gebaseerd op een selectie die de Keuzegids maakt uit het studentenoordeel in de Nationale Studentenenquête.)

Maar vooral benadrukt hij het commentaar van studenten serieus te nemen. ‘We hebben recent het stedenbouwcurriculum aangepast na reacties van studenten. Ze constateerden terecht dat er te weinig ‘klassiek’ stedenbouwkundig ontwerpvakmanschap in het tweede en derde jaar zat. En we hebben de studiebelasting van de onderzoekslaboratoria aangepast toen bleek dat die niet overeenkwam met het aantal studiepunten dat voor dit vak staat.’

Van Langen gebruikt zo veel mogelijk bronnen van verbeterinformatie, zoals de studentenenquête en opleidingscommissies.

Verbeteren
Drie HR-masters die zeker met het studentenoordeel aan de slag kunnen, zijn leren en innoveren (dat jaar op jaar steeds iets lager scoort), consultancy and entrepeneurschip (waar vooral de faciliteiten het slecht doen) en kinderfysiotherapie, waar het volgens studenten vooral schort aan de communicatie.

Ook begeleidingskunde scoort al een paar jaar steeds iets lager, maar heeft recent een positieve accreditatie achter de rug. Het panel zei bij haar laatste bezoek ‘zeer onder de indruk’ te zijn van het afstudeerwerk. Dat zal in een volgende Keuzegids Masters zwaar tellen.

Olmo Linthorst

Keuzegids Masters 2015
Autonome beeldende kunst 98 +++
Physician assistant 88 +++
Stedenbouw 86 +++
Media design and communication 82 ++
Architectuur 78 ++
Advanced nursing practice 74 +
Finance and accounting 64 o
Interior architecture & retail design 62 o
Pedagogiek 60 o
Logistics management 54 –
Leren en innoveren 50 –
Consultancy & entrepreneurship 48 –
Kinderfysiotherapie 48 –
Niet beoordeeld:
Begeleidingskunde
Kunsteducatie
Manuele Therapie
Product Design
Sportfysiotherapie

Bron: Keuzegids Masters 2015

 

*Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat autonoom zestien docenten heeft. Dat zijn er tussen de acht en tien.

*De Keuzegids Masters heeft de tevredenheidsoordelen voor de opleiding begeleidingskunde van de Hogeschool Rotterdam bijgesteld. Het aanvankelijk oordeel was 52 punten, nu staat er dat er geen betrouwbare oordelen beschikbaar zijn. ‘Er was bij deze master sprake van een samenwerking tussen HR en Hogeschool Arnhem Nijmegen’, vertelt Keuzegids-redacteur Frank Steenkamp. ‘Er waren geen studentenoordelen over 2014 beschikbaar en van 2013 alleen van studenten in Arnhem, terwijl de opleiding dit jaar alleen door HR expliciet wordt aangeboden. Wij hebben te snel aangenomen dat het feitelijk één en dezelfde opleiding betrof en dat de Arnhem-oordelen van 2013 iets zouden zeggen over de kwaliteit van wat de HR actueel aanbiedt.’

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Keuzegids masters ‘ontdekt’ pareltjes aan de HR

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top