Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mbo gaat meer op hbo lijken

Gepubliceerd: 14 September 2015 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen en mbo-instellingen moeten meer samenwerken, aldus een brief van minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Er komen mbo-lectoren en gezamenlijke onderwijsprogramma’s.

hoger opgeleid windmolen duurzaam onderwijs

In het hbo slaan lectoren een brug tussen onderzoek en praktijk, schrijft minister Bussemaker vandaag. ‘In het mbo kennen we een dergelijke functie niet en daar wil ik verandering in brengen.’

Mbo-lector
Deze mbo-lectoren moeten uiteindelijk ook bijdragen aan de onderwijskwaliteit en aan een soepeler overgang tussen mbo en hbo, aldus de minister.

Ze had al eerder aangekondigd dat de overgang van mbo naar hbo meer aandacht zou krijgen. Ze wil de samenwerking tussen mbo en hbo een plek geven in toekomstige kwaliteitsafspraken, schreef ze al in haar ‘Strategische Agenda’.

Experimenteren
Over kwaliteitsafspraken zegt ze deze keer niet veel. Wel wil ze mbo-instellingen en hogescholen ‘de ruimte bieden’ om te experimenteren met gemeenschappelijke onderwijsprogramma’s. Het idee is dat er één ‘doorlopende leerlijn’ komt tussen verwante opleidingen op mbo- en hbo-niveau.

Ook kunnen mbo’ers in de toekomst vaker ‘keuzedelen’ volgen die hen voorbereiden op de overstap naar het hbo, kondigt Bussemaker aan.

100 miljoen euro
Voor deze aanpak van het mbo trekt ze ook geld uit. De mbo-lectoraten gaat ze ondersteunen met geld uit het ‘regionaal investeringsfonds mbo’. Tot en met 2017 besteedt ze er honderd miljoen euro aan. Maar ook het bedrijfsleven zou eraan moeten meebetalen.

De verschillende niveaus in het mbo krijgen overigens nieuwe namen, ‘zodat het voor studenten, ouders en werkgevers duidelijker wordt waar de opleiding voor staat’. Mbo-studenten kunnen straks een entreeopleiding volgen (niveau 1), het basis beroepsonderwijs (niveau 2) of het middelbaar beroepsonderwijs (niveau 3 en 4).

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Mbo gaat meer op hbo lijken

  1. Ze zouden de overgang juist tegen moeten gaan. Als dit zo doorgaat is straks iedereen ‘hoogopgeleid’.

  2. Belachelijk deze overgang. Wel moet ik toegeven dat een meer gepaste titel zou zijn dat het hbo meer op het mbo gaat lijken.

  3. Het zou wellicht een goed idee zijn om de MBO- en HBO instellingen te laten overleggen om de doorstroom te vergemakkelijken. Het moet echter niet zo zijn dat de twee te veel op elkaar gaan lijken.

    Toch vraag ik me af of hier honderd miljoen euro voor nodig is. Een goed gesprek tussen de onderwijsinstellingen en wellicht wat drank en versnaperingen moet voldoende zijn om de eerste stap te zetten. Als dit een succes is kan er altijd nog geld worden toegewezen.

  4. Authenticity and uniqueness of education of every school vis-a-vis levels of education serve to be the strong pillars of competitive graduates.

  5. HBO-instellingen zouden meer moeten samenwerken met de universitaire instellingen. Uit ervaring weet ik dat op de universiteit het leren “leren” de nadruk op wordt gelegd en op het HBO het geleerde te toepassen in de praktijk. Het mooiste zou zijn om per vakrichting deze twee groepen te laten samenwerken in projecten.
    In het verleden heb ik gewerkt met MBO’ers in studieprojecten. Prima en hardwerkende lui en uitmuntend in een set specifieke taken. Maar een extra boek willen doornemen of extra onderzoek plegen, vinden zij teveel werk. Ik moest 30% extra tijd van mijn planning incalculeren om ze bij te sturen en te motiveren om zelf acties te ondernemen. Die tijd gebruik ik liever om me als hbo’er te verdiepen en mijzelf op te leiden als toekomstige data-analist. Ik kies er dan maar voor om voor mijn eigen ontwikkeling die extra tijd toe te eigenen om die extra boeken te pakken uit de mediatheek en een nachtje door te halen(zelfstudie).

    Kortom de leerlingen worden de leraren, maar zij hebben dan weinig tot geen tijd om te excelleren in de vakken die ze willen doen. Ik zou zeggen, investeer in de hbo’ers die het niveau aankunnen en push niet iedereen in hetzelfde niveau.

  6. Een veelbelovende ontwikkeling. Het MBO is voor velen ook een ware springplank voor een latere vervolgopleiding of een technische baan. Desalniettemin zou ik wel het bedrijfsleven (waaronder MKB Nederland) meer betrokken willen zien met het mbo. Men kan na het mbo ervoor kiezen om door te studeren maar evenzo zouden scholieren gebaat zijn bij passend werkervaring.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top