Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer stageplekken dankzij erkenning medisch hulpverleners

Gepubliceerd: 22 October 2015 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Goed nieuws voor studenten medische hulpverlening: omdat hun beroep straks officieel geregistreerd staat, wordt het naar verwachting makkelijker om een stageplek te vinden.

ziekenhuis verpleegkunde blij

 

Als het aan minister Schippers ligt, worden afgestudeerden van de bacheloropleidingen medische hulpverlening vanaf 1 juli 2016 opgenomen in het BIG-register, waar bijvoorbeeld ook artsen en verpleegkundigen in staan. Ze mogen dan zelfstandig bepaalde medische handelingen uitvoeren, waaronder het afnemen van bloed en het geven van injecties.

‘We gaan er vanuit dat dit leidt tot meer stageplekken’, zegt adjunct-instituutsdirecteur Marijke Beckers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, een van drie hogescholen met een bachelor medische hulpverlening. ‘Vooral in de ambulancezorg zal dit echt een verschil maken, daar is het voor studenten nu erg moeilijk om een plek te vinden.’

Toen de BIG-registratie nog niet was geregeld, wilden veel ambulancediensten, maar ook ziekenhuizen en andere zorgverleners, geen stagiairs begeleiden. Als ze later niet zelfstandig medische handelingen mogen uitvoeren, heeft het immers geen zin om ze op te leiden, was de redenering.

Dankzij de registratie kunnen bacheloropleidingen medische hulpverlening straks meer eerstejaars aannemen, denkt Beckers. ‘Wij hebben de numerus fixus nu laag gehouden omwille van de stageplekken. Ik kan me voorstellen dat de instroom omhoog kan als we merken dat het probleem is opgelost.’

De eerste studenten medische hulpverlening begonnen in 2010 aan hun opleiding. Pas in 2016 is hun beroep geregistreerd. Is dat niet wat laat? ‘Dat is een misverstand’, zegt Beckers. ‘Het is juist vrij snel gegaan.’

Omdat de BIG-wet een beroepenwet is, kan er pas een aanvraag naar de minister als de eerste mensen zijn afgestudeerd. Beckers: ‘Een hogeschool kan geen registratie aanvragen, dat moet het werkveld doen. Een week nadat de eerste studenten een diploma kregen, lag de brief van de minister op de mat met een positief antwoord op de aanvraag. Dus dat hebben we snel voor elkaar gekregen.’

De Hogeschool Utrecht kampt met studenten medische hulpverlening die een schadevergoeding eisen omdat ze door het gebrek aan stageplekken studievertraging hebben opgelopen. Volgens een woordvoerder van die instelling heeft het besluit van minister Schippers ‘positieve gevolgen voor afgestudeerden, maar geen effect voor studerenden’.

Ook de Hogeschool Rotterdam leidt medisch hulpverleners op, maar die was iets voorzichtiger. Tot voor kort leidde de Rotterdamse opleiding alleen op tot beroepen waarvoor geen BIG-registratie nodig is, maar sinds september wordt er ook een variant aangeboden die wel tot registratie leidt.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top