Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nog steeds grootverdieners in hbo

Gepubliceerd: 26 June 2015 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Twee hbo-bestuurders verdienden vorig jaar meer dan 200 duizend euro. Ook drie tijdelijke bestuurders kregen opvallend goed betaald, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de Vereniging Hogescholen.

Het hoogste salaris komt voor rekening van Geri Bonhof, collegevoorzitter van de Hogeschool Utrecht. In 2014 verdiende zij 215 duizend euro. Haar collega Albert Cornelissen van Hogeschool Windesheim kreeg ruim 210 duizend euro.

Twee ton
Sinds enkele jaren probeert het kabinet publiek betaalde topsalarissen in te perken. De norm voor het hbo ligt op bijna 200 duizend euro per jaar. Op termijn moeten huidige bestuurders hun salaris tot die norm terugbrengen en nieuwe bestuurders mogen er niet boven zitten.

Minister Bussemaker deed in 2013 een dringend beroep op veelverdienende hbo-bestuurders om hun salaris onder de norm van de nieuwe Wet normering topinkomens te brengen, ook als ze daar nog niet toe verplicht waren. Bonhof deed toen afstand van een leaseauto, meldt de Vereniging Hogescholen, maar haar salaris is nog altijd hoger dan het kabinet zou willen. Overigens neemt ze per 1 juli afscheid van de HU.

199.905 euro
Bonhof en Cornelissen zijn niet de enigen die veel verdienden. Begin dit jaar was er ophef over de tijdelijke bestuurder van kunsthogeschool ArtEZ die in 2013 ruim anderhalve ton te veel had gekost. In 2014 kreeg hij voor vier maanden werk iets meer dan 66,6 duizend euro. Omgerekend naar een jaarsalaris komt hij tot op de cent nauwkeurig op de norm van 199.905 euro uit. Daar komt bij dat hij nog btw in rekening bracht en dat ook een headhuntersbureau nog 27.300 euro kreeg.

Een tijdelijk collegelid van de Hanzehogeschool Groningen komt eveneens hoog uit. Zijn salaris schurkt tegen de norm aan en daar komt de btw bovenop, aldus de Vereniging Hogescholen.

Hogeschool Rotterdam
Collegevoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam zit met een verdienste van 199.386 euro, net als een aantal andere hogeschoolbestuurders, net onder de norm.

Bestuurder Marcel Wintels van Fontys Hogescholen – bij een groter publiek bekend als CDA-politicus en puinruimer bij mbo-instelling Amarantis – vertrok in 2014. In de eerste drie maanden van dat jaar verdiende hij ruim 56 duizend euro. Omgerekend naar een jaarsalaris zou dat 226 duizend euro zijn, maar in zijn betaling zit nog een vakantie-uitkering uit 2013 van ruim zesduizend euro.

Onkosten en pensioenpremies
De bezoldiging van de bestuurders omvat het salaris, belastbare onkostenvergoedingen en pensioenpremies. Vorig jaar kwamen er negen hbo-bestuurders boven de norm uit.

De hogescholen zijn niet blij met de bemoeienis van de overheid met de salarissen van hun bestuurders. Die staat ‘op gespannen voet’ met de verdeling van verantwoordelijkheden tussen overheid en veld, meent de koepelvereniging. Alleen de toezichthouders van de instellingen zouden de arbeidsvoorwaarden van de bestuurders moeten vaststellen, desnoods aan de hand van een bezoldigingscode die de hogescholen zelf maken.

HOP, Bas Belleman / Profielen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Nog steeds grootverdieners in hbo

  1. “… die de hogescholen zelf maken”. Jaja, de uitwassen die dergelijke ‘verantwoordelijkheden’ met zich meebrengen, kennen we maar al te goed.
    Hoezo zijn ‘de hogescholen’ niet blij met de bemoeienis van hun geldschieter? Wie praat er namens wie? Ik ben ook onderdeel van een hogeschool en er 100% voorstander van dat de overheid aan wie ik mijn belasting afdraag, ook bepaalt waaraan de gezamenlijke belastinggelden worden besteed.

  2. Leuk om te lezen dat een organisatie die zijn administratie niet altijd goed op orde heeft (talloze problemen met onder meer N@tschool en Osiris), elk jaar het toch al hoge collegegeld blijft verhogen.

    Des te verbazingwekkender om te lezen dat de collegevoorzitter dan zo’n 200.000 per jaar meepakt. Dat betekent dus dat het geld van maar liefst 100 leerlingen naar het inkomen van de collegevoorzitter gaat.

    Jammer om te zien dat ondanks dit royale inkomen er sinds ik hier op school begonnen ben geen merkbare verbeteringen zijn geweest.

  3. Ik ben het zeker met je eens hogeschool student.
    Verbeteren kunnen ze niet.. Academieplein is een goed voorbeeld hiervan.
    De mediatheek en de correruimte waar studenten studeren ventileert voor geen meter er waren twee rooster waarvan erachter amper ventilatie kanalen aanwezig waren. Er hangt geen frisse en gezonde lucht. Hierdoor krijg je hoofdpijn en andere klachten als je meer dan een 2 uur zit. Afstuderen zit er al bijna op maar geen verandering!

    Waar gaat al het geld naar toe?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top