Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ook hogescholen willen geen nieuwe prestatieafspraken

Gepubliceerd: 23 April 2015 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Na de universiteiten willen ook hogescholen geen nieuwe prestatieafspraken meer maken met het ministerie. Dat zegt voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen vandaag in de Volkskrant.

prestatieafspraken 600px

De politiek bemoeit zich veel te sterk met het hoger onderwijs, vindt De Graaf. ‘Wat binnen de wettelijke kaders op de hogescholen gebeurt en hoe dat gebeurt, is geen vraag voor de overheid maar voor de hogescholen zelf’, zegt hij vandaag in een interview. Als de huidige prestatieafspraken aflopen, eind 2016, wil hij geen nieuwe meer afsluiten.

Studietempo en docentkwaliteit
Eerder sprak ook universiteitenvereniging VSNU zich uit tegen nieuwe afspraken over studietempo, docentkwaliteit of profilering. De prestatieafspraken hebben ‘goede resultaten’ gehad, schreef voorzitter Karl Dittrich in maart, maar ‘de animo van universiteiten om opnieuw te gedetailleerde prestatieafspraken te maken is klein’.

De prestatieafspraken werden in 2012 gesloten door toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra en zijn een experiment. Zeven procent van de overheidsbekostiging van universiteiten en hogescholen is afhankelijk van de doelen die eind 2016 zijn gehaald.

Nieuwe afspraken
Als het aan het kabinet ligt komen er daarna nieuwe afspraken. In de wet die de basisbeurs afschaft, staat onder meer dat het geld dat vrijkomt opnieuw geïnvesteerd kan worden op basis van ‘kwaliteitsafspraken’ met hoger onderwijsinstellingen.

Behalve over eventuele nieuwe afspraken, lopen universiteiten en hogescholen ook te hoop tegen de al lopende prestatiedoelen. Sinds 2011 is er veel veranderd, benadrukken ze. De overheid heeft zich niet gehouden aan allerlei afspraken, bijvoorbeeld over de doorstroom van mbo’ers en over strengere exameneisen in het voortgezet onderwijs.

Minder geld
Maar dat is voor minister Bussemaker van Onderwijs geen reden om de doelen te heroverwegen, liet ze gisteren aan de Tweede Kamer weten. Instellingen die hun afspraken niet nakomen krijgen minder geld van de overheid, tenzij ze met een heel goed verhaal komen.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top